11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua NATO sărbătorită de Scorpionii Roşii la Tallil

Ziua NATO sărbătorită de Scorpionii Roşii la Tallil


Craiovenii din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roşii au sărbătorit duminică aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord Atlantice – NATO şi cinci ani de la integrarea României în structurile celei mai importante alianţe ale Globului.

În baza militară românească DRACULA din TALLIL au răsunat, încă de la primele ore ale dimineţii acordurile imnului NATO, iar drapelul alianţei a fost arborat alături de cel românesc în toate punctele cheie ale bazei. Infanteriştii de la Craiova au organizat un ceremonial în care le-a fost prezentat istoricul NATO, principalele momente din istoria acesteia, scopul şi misiunile pe care le îndeplineşte ca şi garant al securităţii transatlantice.

Ziua aderării României la Alianţa Nord-Atlantică are semnificaţii aparte pentru Scorpionii Roşii de la Craiova. În cele mai importante momente ale ţării noastre în ceea ce priveşte integrarea Nord-Atlantică, militarii craioveni erau la datorie în afara teritoriului naţional. Astfel, în anul 2002, când România a fost invitată să adere la aceste structuri, în cadrul summit-ului de la Praga,  Batalionul 26 Infanterie  participa la operaţiunea „ENDURING FREEDOM” în Afganistan. La momentul aderării României ca stat membru NATO cu drepturi depline, în aprilie 2004, Scorpionii Roşii îndeplineau misiuni de stabilitate şi sprijin în cadrul operaţiunii „ANTICA BABILONIA” în Irak. Iar acum, după cinci ani în care unitatea craioveană a participat la mai multe misiuni NATO în Afganistan (2005, 2006, 2007), prima mare aniversare de la aderarea României la structurile Alianţei Nord-Atlantice îi găseşte pe infanteriştii de la Craiova tot într-o misiune internaţională, de data aceasta în Irak, în cadrul operaţiunii „IRAQI SUNSET”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS