16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistrala de gaze Craiova - Calafat, funcţională în 2013

Magistrala de gaze Craiova – Calafat, funcţională în 2013

Transgaz SA va face proiectul tehnic în acest an, iar execuţia – în perioada 2010- 2013. Magistrala are 114 kilometri şi este estimată la 15,8 mili-oane de euro. Locuitorii din sudul Doljului se încălzesc cu lemne iarna, deşi unii dintre ei locuiesc la bloc.

Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale (SNTGN) Transgaz SA Mediaş va investi 15,8 milioane de euro pentru construirea unei conducte magistrale de gaze în judeţul Dolj, pe ruta Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat, cu o lungime de 114 kilometri şi termen de finalizare 2013. Potrivit unei informări primite din partea companiei, proiectul tehnic va fi elaborat în trimestrul trei al anului 2009, iar lucrările vor fi executate în perioada 2010 – 2013. „În prezent, locuitorii oraşelor din sudul Olteniei (Segarcea, Băileşti, Calafat) utilizează pentru prepararea hranei şi pentru încălzire lemne de foc, cărbuni şi combustibili lichizi, a căror procurare constituie o problemă greu de rezolvat“, se spune în comunicatul Transgaz. Magistrala ar urma să aibă trei tronsoane: Craiova – Segarcea (30,3 km), Segarcea – Băileşti (39,8 km) şi Băileşti – Calafat (43,8 km). Conducta va trece prin localităţile Popoveni (cartier al Craiovei), Bucovăţ, Podari, Ţuglui, Calopăr, Segarcea, Cerăt, Giurgiţa, Afumaţi, Băileşti, Rast, Piscu Vechi, Poiana Mare şi Calafat.

Lemne de la samsari şi gaz de la benzinării

Una dintre localităţile care au de suferit din cauză că nu sunt conectate la o reţea de gaze este Băileştiul, a doua  ca mărime din Dolj după Craiova, cu o populaţie de 21.000 de locuitori. Primarul oraşului, Costel Pistriţu, spune că majoritatea locatarilor de la bloc şi-a transformat balcoanele în depozite de lemne pe timp de iarnă, pe care le aprovizionează de la samsari.
„Fiecare băileştean are în apartament o sobă din teracotă sau godin, iar în afară şi-a scos burlan de tablă. Iarna scot fum de parcă sunt corăbii. Burlanele fac condens şi lichidul se scurge pe peretele blocului, având şi un miros toxic. Terasele şi uscătoriile au fost transformate în depozite de lemne, aprovizionate de samsarii din Poiana Mare şi Ghidici. Au Dacii Papuc cu care transportă lemnele la domiciliu, iar uneori iau amenzi de la poliţie pentru că nu au acte de provenienţă a mărfii“, a precizat Costel Pistriţu. În „oraşul lui Nea Mărin“, încărcarea buteliei este o grijă cotidiană. „Sunt peste zece centre de butelii, iar uneori, pentru că unele încărcate complet costă prea mult, merg la staţiile Peco şi încarcă de cât au bani: 10-20 de lei“, a mai spus primarul Pistriţu. Una dintre locatarele de la bloc, Ioana Lazăr, ne-a spus cum procedează când termină lemnele: „Am locuit în Craiova, iar de câţiva ani m-am mutat în Băileşti. Sunt condiţii de ţară, deşi locuim la bloc. Trebuie să cumpărăm lemne ca să ne încălzim iarna. Tot timpul pe ecranul televizorului apar numerele de telefon la care putem suna să comandăm lemne“. Firma locală de cablu, Cony Sat, patronată de cunoscutul om de afaceri Cătălin Chelu, furnizează şi asemenea servicii. Cătălin Chelu are şi afaceri în Băileşti, fiind principalul acţionar la Celule Electrice SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII