10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBănia se împrumută pentru turci

Bănia se împrumută pentru turci


Împrumuturile externe şi interne ale Primăriei Craiova în 2009 sunt estimate la 35 de milioane de lei, dintre care aproape 33 de milioane de lei sunt „externele“ din Banca Europeană de Investiţii.

Primăria vrea să tragă în acest an peste 17 milioane de lei dintr-un împrumut BEI pentru plata lucrărilor de la staţia de epurare Făcăi, unde firma turcească System Yapi lucrează cu jumătate din personalul necesar. Potrivit directorului economic al primăriei, Nicolae Pascu, suma este parte din cota de finanţare a proiectului ISPA, de 25%, care trebuie suportată de Primăria Craiova, restul provenind din fonduri nerambursabile europene. „Suma a fost stabilită în funţie de solicitările responsabililor obiectivului. Nu putem trage mai puţin, dar nici mai mult, pentru că plătim dobânzi la această sumă“, a spus directorul Pascu. Potrivit autorităţilor din Craiova, abia 36% din lucrările la staţia de epurare au fost executate, însă turcii susţin că vor termina staţia înainte de termen – august 2010. „Am fost asiguraţi că nu vor mai fi întârzieri şi că lucrările se vor derula rapid odată cu sosirea muncitorilor. Din ultima discuţie pe care am avut-o cu directorul Yapi România am înţeles că ei aşteaptă ultimul aviz de la Ministerul Finanţelor pentru intrarea contingentului în ţară“, a declarat ieri viceprimarul craiovean Teodor Sas. Amplasamentul staţiei de epurare i-a fost predat primului constructor, Termomeccanica Ecologia Spa, din Italia, în august 2003, însă în patru ani investiţia a fost dusă până la 19%. În 2007, contractul a fost reziliat şi s-a organizat o nouă licitaţie, câştigată de System Yapi.

33 de milioane, bugetul creditelor

În total, Primăria Craiova trage în 2009 peste 32 de milioane de lei din împrumutul BEI pentru cofinanţarea lucrărilor de protecţie a mediului. Pe lângă cele 17 milioane de lei, alte 8,7 milioane de lei au fost solicitate pentru plata lucrărilor la reţeaua de canalizare şi 6,5 milioane de lei pentru construirea unor reţele de alimentare cu apă potabilă, după cum reiese din bugetul împrumuturilor externe al Primăriei Craiova pe 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII