21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe dai să-ţi retrocedez pământul?

Ce dai să-ţi retrocedez pământul?

Legile retrocedării se aplică în funcţie de interesul celor aflaţi la cârma judeţului. Sute de hectare de teren din jurul Craiovei nu pot fi retrocedate din cauza indolenţei autorităţilor judeţene. Alte câteva sute au fost însă „măritate“ cu viteza luminii datorită poziţiei strategice, care îi poate umple de bani pe cei care s-au trezit cu titlul de proprietate în braţe.

Aceeaşi lege a retrocedării, soluţii diferite. Cum este posibil? Balanţa se înclină în funcţie de interesul băieţilor deştepţi din imobiliare conectaţi la vârful Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar şi al Prefecturii Dolj. Stau mărturie două cazuri soluţionate diametral opus. Primul este cel al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Şimnic, de unde fostul prefect Silviu Dumitru, în colaborare cu şeful juriştilor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, a rupt aproape o mie de hectare fără să ţină cont de legi. Terenurile le-au atribuit cu viteză halucinantă Primăriilor Gherceşti şi Şimnicu de Sus pentru a-i pune în posesie pe cei care au solicitat pământ. Considerând cercetarea un moft, fostul prefect a făcut ce au vrut muşchii lui cu mia de hectare.
La polul opus este Staţiunea de Cercetare Legumicolă Işalniţa, în cazul căreia fosta conducere a prefecturii a descoperit că există cadrul legal pentru a nu se atinge decât de o parte din teren. Din cele 224 de hectare câte a mai avut staţiunea, 142 au fost deja retrocedate, 36 au rămas pentru cercetare, iar diferenţa, de 46 ha, nu o doreşte nimeni, după cum spune directorul staţiunii, Ioan Pintilie. „60 de hectare au fost retrocedate la Coţofeni, 82 la Işalniţa, iar 36 au rămas destinate cercetării. Restul a rămas la Işalniţa, iar pentru aceste hectare nu sunt acte de retrocedare“, a declarat Pintilie.
Deşi restituirea terenurilor de la Işalniţa către foştii proprietari, unora mai mult, altora mai puţin, nu a fost scutită de scandaluri şi bănuieli de mârşăvii imobiliare, mare parte din terenul luat staţiunii a fost supus retrocedării prin hotărâre de guvern. Adică exact ce nu s-a întâmplat la Staţiunea de la Şimnic, unde terenul a fost hăcuit prin decizii administrative ale Comisiei Judeţene de Fond Funciar.

Bomba socială, suspendată

Staţiunea Legumicolă Işalniţa are probleme mai mari decât cele legate de retrocedare. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj a sechestrat mai multe active bucată cu bucată, ajungând în cele din urmă să scoată la licitaţie un bloc de apartamente al staţiunii în care locuiesc zeci de persoane. Ameninţaţi de perspectiva de a rămâne în stradă, oamenii s-au adresat instanţei, lucru pe care l-a făcut şi staţiunea. Acţiunile au dat roade şi au înmuiat fiscul, care ameninţa să scoată la vânzare blocul pentru ultima dată în decembrie. Nu a mai făcut-o, aşteptând să se termine mai întâi procesele. „Noi am contestat dreptul fiscului de a vinde blocul respectiv. E ca şi cum statul se execută singur“, a spus Pintilie.
Unele magazii şi clădiri ale staţiunii au fost deja cumpărate de o firmă din Vâlcea, de care se leagă numele lui Dinel Staicu. Directorul staţiunii spune că afaceristul nu a obţinut nici un metru de teren în interiorul acesteia. „Terenurile de sub clădiri şi dimprejur nu au făcut obiectul retrocedării. Firma din Vâlcea a cumpărat nişte magazii şi două sedii de fermă la Coţofeni şi la  Şimnic“, a precizat Pintilie.   

Penitenciarul Pelendava, mină de aur

Altă unitate a statului care stă cocoţată pe o avere imobiliară vânată de samsari este Penitenciarul Pelendava de pe raza teritorial-administrativă a comunei Malu Mare. Primarul Alexandru Dicu se plânge că nu a reuşit să retrocedeze nici un centimetru pătrat. „Am făcut demersuri peste tot, la prefectură, la Ministerul Justiţiei, dar nu am primit nici un răspuns. Comisia Judeţeană a validat anexele pentru o suprafaţă de 190 de hectare de teren, dar procesul s-a oprit aici pentru că e nevoie de avizul ministerului. Oamenii au dat primăria în judecată, au câştigat şi acum mă pun pe mine să plătesc daune cominatorii zilnice pentru că nu le dau pământul înapoi. Am vorbit şi cu actualul prefect şi mi-a spus că se va interesa de situaţie. Dacă la Staţiunea de la Şimnic pot înţelege că terenul este reţinut pentru cercetare, nu înţeleg ce cercetare fac puşcăriaşii pe cele 500-600 de hectare de aici“, a declarat Dicu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII