8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuflă vântul prin buzunarul judeţului

Suflă vântul prin buzunarul judeţului

Primăriile trebuie să îşi drămuiască foarte atent bugetele ca să nu ajungă să pună lacătul pe uşă.

Mai mulţi primari doljeni s-au plâns în şedinţă de bugetele mici care le-au fost alocate în acest an după formula Finanţelor Publice, care ţine cont de suprafaţa comunelor, numărul de locuitori şi gradul de colectare a taxelor, şi au insistat pentru renunţare la acest ultim element care a afectat puternic unele bugete locale. „Vă rog să scoateţi acea prevedere pentru că nu se pot face încasări de 100%, mai ales că e vorba şi de încasarea amenzilor de circulaţie tot la primărie. E imposibil să ai grad de colectare de sută la sută“, a spus în şedinţă primarul din Mischii, Gheorghe Popa. Declaraţia a venit după ce vicepreşedintele consiliului judeţean, Cristi Iovan, a anunţat deja că veştile nu sunt bune pentru nici una dintre primăriile din judeţ şi că trebuie reevaluate investiţiile noi din acest an. „Azi (vineri – n.r.) o să primiţi de la Direcţia Economică a CJ sumele care v-au fost repartizate pentru susţinerea programelor de dezvoltare şi pentru proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Să nu vă aşteptaţi la minuni! Sunt sume care asigură doar funcţionarea primăriilor. Am încercat să ajutăm, cu prioritate, cele 12 localităţi cu probleme mari. Investiţiile pe care vi le propuseserăţi trebuie stopate sau va trebui să faceţi o evaluare şi să păstraţi doar ce este foarte important. Ştim că aveţi lucrări începute şi că sunteţi în dispute cu firmele care le-au executat din cauză că nu le-aţi plătit. Bugetele sunt neîndestulătoare, dar, cel puţin, reuşim să asigurăm funcţionarea primăriilor“, a declarat Iovan.

Finanţarea europeană costă mult

Altă problemă ridicată în şedinţă a fost că firmele de consultanţă în realizarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene strâng primăriile cu uşa şi cer foarte mulţi bani pentru serviciul prestat. „Dacă tot este perioadă de criză, doresc ca firmele care ne fac studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice pentru investiţiile cu finanţare europeană să nu ne jecmănească, pentru că asta au început să facă! Avem posibilitatea să ne asociem mai multe comune şi să luăm şase milioane pe un program de la Uniunea Europeană, iar firmele ne cer un miliard, un miliard şi jumătate de lei vechi (100.000-150.000 – n.r.). S-a ajuns să ceară şi 2% din valoarea proiectelor“, a spus Nicu Tabacu, primarul din comuna Vârvoru de Jos. Prefectul de Dolj i-a răspuns edilului cu promisiunea că se va rezolva problema printr-o serie de discuţii. „Am demarat consultări cu societăţile bancare şi firmele din judeţ ca să rezolvăm această problemă“, a spus Stancu.

Hârtia e preţioasă în vremurile acestea

„Jena“ financiară nu s-a întins doar asupra bugetelor comunelor Doljului. În spiritul economisirii banilor pe timp de criză, prefectul Florin Stancu i-a informat pe primari că, în perioada următoare, se va comunica mai mult prin internet şi intranet decât prin telefon sau notificări pe hârtie: „Insistaţi la oamenii dumneavoastră care operează reţeaua de internet-intranet să o verifice mai des pentru că nu fac treaba asta decât la două-trei zile. E important să se verifice zilnic, deoarece, fiind perioadă de criză, acesta va fi modul de comunicare pe care îl vom folosi cel mai mult, fără să vă mai sunăm sau să vă trimitem informaţiile pe suport de hârtie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU