11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePsihiatrii avertizează că trăim într-o lume nebună

Psihiatrii avertizează că trăim într-o lume nebună

Un sfert din populaţia judeţului Dolj suferă de diverse afecţiuni psihice, a declarat prof.dr. Tudor Udriştoiu la conferinţa de presă ocazionată de des-chiderea Conferinţei Naţionale de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie cu participare internaţională, desfăşurată la Craiova, în perioada 26-28 martie.

În clasamentul primelor zece boli invalidante cu care se confruntă românii patru sunt psihice. Dintre acestea, locul întâi îl deţine depresia, considerată cauza unor boli mult mai grave. „Dacă nu este depistată şi tratată la timp, depresia determină suferinţe organice grave. O treime din aceste consecinţe sunt cardiovasculare. Se cunosc multe cazuri de bolnavi cu depresie care au făcut accident vascular cerebral“, a declarat prof. dr. Dragoş Marinescu de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova.
Îmbucurător este totuşi faptul că Doljul nu stă mai prost la acest capitol decât celelalte judeţe din ţară, iar România decât alte state europene.

Psihiatria duce lipsă de specialişti

Totuşi, în timp ce unele ţări dezvoltate din Europa se laudă cu un sistem psihiatric bine pus la punct, România suferă serios la acest capitol. Prof. dr. Tudor Udriştoiu, preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Pasihofarmacologie din România, spune că în ciuda prevalenţei îngrijorătoare, doar un sfert din bolnavi beneficiază de tratament adecvat. „În judeţul Dolj, de exemplu, prevalenţa bolilor psihice în rândul populaţiei este de 27,4%, însă doar un sfert din bolnavi sunt în evidenţa Centrului de Sănătate Mintală din Craiova“, a spus prof. dr. Tudor Udriştoiu.
Centrul de Sănătate Mintală din Craiova este supraaglomerat. Sute de bolnavi vin aici din toată zona Olteniei pentru a-şi ridica reţetele cu medicamente compensate. Oamenii stau la cozi infernale, iar cheltuielile cu deplasarea din localităţile de domiciliu până la Craiova ajung de multe ori să depăşească valoarea medicamentelor compensate. Condiţiile grele de lucru îi ţin departe şi pe tinerii studenţi de la medicină, care preferă să caute satisfacţia profesională în alte specialităţi medicale. Dovada stă în faptul că, la ultimul concurs organizat de Ministerul Sănătăţii, nu s-au prezentat pentru cele opt posturi de psihiatri de la Poiana Mare decât cinci candidaţi. „Adevărul este că, dacă acum 30-40 de ani ne făceam griji că ne evită pacienţii, acum problema este că ne caută şi nu ne găsesc“, a precizat Udriştoiu.
Pentru a rezolva problema asistenţei medicale psihiatrice este nevoie de personal medical şi de mai multe instituţii medicale de profil.
În judeţul Dolj s-au făcut mulţi ani planuri pentru deschiderea a încă două centre de sănătate mintală la Craiova şi câte unul la Dăbuleni şi Calafat, însă până acum lucrurile nu s-au mişcat decât la nivel declarativ. Finanţarea psihiatriei este lăsată mult în urma celorlalte specialităţi medicale. Până în 2007, de exemplu, primea sub 3% din fondurile destinate sănătăţii.

Bolile psihice şi criza mondială

Psihiatrii susţin că bolile psihice apar cu o mai mare prevalenţă în perioadele în care organismul este supus stresului adaptării la factorii externi. „În fiecare an au fost evenimente care au dus la creşterea numărului de cazuri, iar mass-media, trebuie să recunoaştem, au contribuit la acest fenomen. Prezentarea la posturile de televiziune a unor sinucideri din cauza problemelor financiare, de exemplu, nu a făcut decât să amplifice fenomenul, pentru că oamenii au înţeles din asta că nu există o soluţie la problema lor“, a spus prof. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful Clinicii de Psihiatrie I din Târgu-Mureş.
Medicii psihiatri privesc cu îngrijoare acum spre actuala criză mondială pe care o consideră alt generator redutabil de afecţiuni psihice. Toate aceste probleme au fost făcute publice în cadrul Conferinţei Naţionale de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie, care se defăşoară zilele acestea la Craiova. Evenimenul, organizat de Societatea Naţională de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie şi găzduit de Universitatea de Medicină şi Farmacie, l-a avut ca invitat de onoare pe prof. dr. Siegfried Kasper, preşedintele Societăţii Internaţionale de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie, care a fost prezent şi la ediţia de anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII