11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa auto, răscolită de inspectorii RAR

Piaţa auto, răscolită de inspectorii RAR

Inspectori ai Registrului Auto Român din şapte judeţe au controlat, timp de cinci zile, activitatea service-urilor din Dolj, dar şi a magazinelor şi a importatorilor de piese auto, cele mai multe nereguli fiind găsite la atelierele de reparaţii, multe dintre ele fiind închise.

Zece inspectori ai Registrului Auto Român (RAR) din Argeş, Timiş, Mehedinţi, Braşov, Sibiu, Dâmboviţa şi Bucureşti au început, pe 23 martie, în judeţul Dolj, controale amănunţite la societăţile care se ocupă de comerţul cu componente auto şi prestări servicii auto. Reprezentanţii RAR au explicat că aceste controale sunt menite să ridice calitatea serviciilor asigurate de aceste societăţi, care se reflectă, în final, în siguranţa pe drumurile publice. „Conducerea Registrului Auto Român a organizat în judeţul Dolj controale amănunţite, la care au participat zece inspectori din cadrul Departamentului Supraveghere Piaţă, pentru a impune reglementările legislative în comerţul cu componente auto şi în prestările de servicii auto. Scopul principal al verificărilor este ridicarea calităţii activităţilor de reparaţii auto, care să asigure creşterea siguranţei circulaţiei rutiere“, a precizat ing. Ilinca Dorel, şeful centrului zonal al Departamentului Supraveghere Piaţă. Cei zece inspectori au format cinci echipe care, până joi, au efectuat 73 de controale.

Jumătate din service-uri, găsite cu nereguli

Potrivit reprezentanţilor RAR, în urma controalelor s-a constatat că există operatori economici care desfăşoară activităţi de service auto – reparaţii, reglaje şi întreţinere sau vulcanizare – fără a avea autorizaţii tehnice din partea RAR. Din cei 73 de agenţi verificaţi, 29 nu aveau autorizaţie tehnică emisă de RAR, administratorii fiind sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 14.900 de lei. Ca măsură complementară s-a dispus oprirea activităţii de reparaţii până când vor intra în legalitate.
Inspectorii au extins verificările şi la operatorii economici care sunt autorizaţi RAR, stabilindu-se că unii dintre ei nu mai întrunesc condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei tehnice. S-a mai constatat că unii nu înregistrau şi nu ţineau dovezi care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele să corespundă condiţiilor privind admiterea şi menţinerea în circulaţie. De asemenea, multe dintre piesele care fac parte din mecanismele de frânare sau direcţie montate de către unele service-uri nu erau certificate sau omologate RAR, fiind contrafăcute. Din cei 44 de operatori economici autorizaţi RAR controlaţi, 14 au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 8.100 de lei. Din cei 73 de agenţi din Dolj verificaţi, la mai mult de jumătate (43) au fost găsite nereguli.

Cer autorizaţii de frică

Potrivit reprezentanţilor RAR, după ce au fost demarate controalele în Dolj, o mare parte dintre operatorii economici neautorizaţi s-au prezentat la RAR Dolj şi au demarat procedura de autorizare pentru a intra în legalitate. Dacă la 1 martie în Dolj erau înregistraţi numai 87 de agenţi autorizaţi, după ce inspectorii RAR au început verificările, numărul acestora a ajuns la aproximativ 130. Reprezentanţii RAR au estimat că la nivelul judeţului mai funcţionează aproximativ 25% de operatori economici fără autorizaţie tehnică, însă aceştia sunt asociaţii familiale cu un număr redus de personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII