16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBazac(onia) medicamentelor ieftine

Bazac(onia) medicamentelor ieftine

Pacienţii sunt trimişi la farmacii după medicamente uzuale, pe care spitalele le-ar putea cumpăra la preţuri de până la 17 ori mai mici, însă nu le mai rămân bani pentru asta.

În timp ce ministrul sănătăţii, Ion Bazac, ne bombardează cu anunţuri despre scăderea preţului medicamentelor, pensionarii trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru medicamente din ce în ce mai scumpe.
De la începutul acestui an au avut loc două scumpiri. Una la medicamentele compensate, pentru care bolnavii trebuie să plătească mai mult cu 10%, iar cealaltă, cu până la 50%, la medicamentele ieftine, care se dau fără reţetă medicală. De la 1 aprilie se vor scumpi cu 6% şi medicamentele româneşti. Ministrul Ion Bazac sfătuieşte însă populaţia să stea liniştită pentru că mărirea se va aplica doar producătorului, preţul cu ridicata din farmacii urmând să fie „doar“ cu 1% mai mare, şi, în schimb, se vor ieftini medicamentele din import cu 10%.
Iluzia ieftinirii este susţinută poate cel mai bine de noile preţuri la OTC-uri, adică medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală. Algocalminul, Aspirina, Paracetamolul etc. s-au scumpit foarte mult. În farmacii, o cutie de Algocalmin cu 20 de comprimate, care la sfârşitul anului trecut costa patru lei, acum se vinde cu şapte lei, Paracetamolul de la 2,7 lei s-a făcut patru lei, iar Antinevralgicul de la 5,9 lei a ajuns la şapte lei.

Spitalul cumpără Algocalmin cu 40 de bani, iar bolnavul cu şapte lei

Argumentele care au făcut ca farmaciile şi producătorii de medicamente să încaseze mai mulţi bani pe cele vândute în farmacii nu se regăsesc şi în politica de achiziţii a unităţilor sanitare. Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, achiziţionează medicamentele ieftine la un preţ mai mic decât anul trecut. Potrivit directorului medical al spitalului, dr. Bogdan Fănuţă, preţul este mic pentru că spitalul este obligat să ia medicamente sub preţul CaNaMED (catalogul naţional al medicamentelor), stabilit de Ministerul Sănătăţii, în limita bugetului pe care îl are la dispoziţie. În plus, „producătorii sunt interesaţi să vândă chiar şi la preţ mic pentru că livrează angro“, susţine Fănuţă. Aşa se face că spitalul plăteşte acum 40 de bani, în timp ce anul trecut plătea 2,67 lei pentru o cutie de Algocalmin cu 20 de comprimate. Alt medicament ieftin este Hidrocortizonul hemisuccinat. Spitalul cumpără cu 2,1 lei un flacon de 100 de miligrame pe care anul trecut îl achiziţiona cu 2,78 lei. Din păcate, medicamentele ieftine nu sunt o prioritate pentru Spitalul de Urgenţă. Din fondurile insuficiente pe care le are la dispoziţie trebuie să asigure, mai întâi, medicamentele vitale, mult mai scumpe şi al căror preţ a crescut de la 1 ianuarie. Din acest motiv se întâmplă ca necesarul de medicamente ieftine să nu poată fi asigurat, iar bolnavii ajung să şi le cumpere de la farmacii la preţuri de până la 17 ori mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII