Acasă Actualitate Ghena de gunoi, mutată la cimitir

Ghena de gunoi, mutată la cimitir

Dincolo de micile „depozite“ de deşeuri dintre blocuri sau din apropierea parcurilor, în Craiova sunt câteva „rampe“ de gunoi în toată regula. Ilegale, desigur, şi aflate în concurenţă directă cu groapa de gunoi a oraşului.

La întretăierea străzilor Bucura şi Popova, undeva în spatele unor vile somptuoase, se află cimitirul Popova din cartierul  craiovean Romaneşti. Străduţa pe care este situat şi care arată, mai degrabă, ca un drum prăfuit de ţară nici măcar nu are nume. Localnicii o numesc pur şi simplu strada cimitirului, dar nu ar greşi dacă ar numi-o drumul munţilor de gunoi. De ce? Pentru că aici îşi aruncă gunoiul cei care locuiesc pe străzile Bucura, Potelu şi Olteniţa şi nu au un contract încheiat cu Serviciul de Salubritate. Intrarea în cimitir este înţesată de mormane de deşeuri, ce se întind de o parte şi de alta a drumului care duce la blocurile ANL. Se pare că nimeni nu este deranjat de resturile de tot felul aruncate la întâmplare. „Strada nu are nume, cel puţin eu aşa ştiu. Îi zicem strada cimitirului. Toţi cei care nu au pubele de la Salubritate aruncă acolo gunoiul. Sunt destui pe aici. Şi eu i-am văzut dimineaţa, pe la ora cinci, cu saci, cu plase cum se duc şi aruncă acolo. Ar trebui urmăriţi şi amendaţi. Eu am pubelă, vine maşina în fiecare miercuri şi ridică gunoiul“, a spus Ion Ciocan.
„Pavajul“ pestriţ de resturi menajere, gunoi de grajd, moloz şi hoituri este cunoscut şi celor de la Serviciul de Salubritate. Angajaţii săi trec prin zonă atunci când sunt avertizaţi sau, mai degrabă, traşi de mânecă. Ridică mizeria întinsă pe zeci de metri şi… atât. „De foarte mult timp este această situaţie. Este un cartier periferic de case, unde oamenii cresc animale. Tocmai de aceea, în mare parte, duc acolo gunoiul de grajd. Şi cei care nu au contract încheiat cu noi aruncă acolo. Este o stradă lăturalnică şi localnicii depozitează aici în voie. Ce să mai vorbim de sortarea deşeurilor!“, a declarat Sorin Ciobanu, director al Serviciului Public de Salubritate Craiova.

Nu sunt bani nici pentru coş

Nici locatarii de la blocuri nu o duc prea bine în acest sens. Multe asociaţii de proprietari au cerut ca la imobilele lor să fie amenajate rampe speciale pentru cei care aruncă la tomberon nu numai gunoi menajer. Adică resturile care rezultă în urma modificărilor făcute în apartament, moloz, grinzi, tocărie veche. Acest gunoi în plus le încarcă mereu factura, pentru că unii repară sau fac îmbunătăţiri, dar la plată sunt trecuţi toţi. „Noi am cerut celor de la primărie ca la blocurile arondate asociaţiei noastre să se construiască o platformă unde să se depună gunoiul ce rămâne după toate transformările pe care le fac locatarii prin casă. În alte cartiere am văzut că există aşa ceva. Gunoiul să nu mai fie aruncat anapoda la tomberoane sau chiar la colţul străzii. Am vorbit cu un anume domn Mircea Marian de la Biroul salubritate din cadrul primăriei. Asta s-a întâmplat în toamna anului trecut, când am solicitat şi punerea unor coşuri de gunoi, ca în zonele centrale, dar până acum nu am primit nici un răspuns“, a spus preşedinta Asociaţiei de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac, Mihaela Vasilescu.
Autorităţile administraţiei locale susţin că, atâta timp cât nu s-a votat bugetul, nu au bani nici măcar pentru un coş de gunoi. În schimb, cei de la Salubritate spun că oamenii ar trebui să solicite o maşină care să ridice resturile din construcţii. Dar mulţi nu o fac, pentru că sunt taxaţi: pentru un metru cub de moloz trebuie să plătească 160 de lei şi mai bine îl aruncă la tomberon sau la colţ de stradă. Numai să nu-l vadă vecinul sau poliţistul comunitar, că ridicarea lui oricum se face pe bani publici sau intră pe factura de gunoi a asociaţiei la cheltuieli suplimentare.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version