5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova - Bucureşti, autostradă peste cinci ani

Craiova – Bucureşti, autostradă peste cinci ani

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a renunţat la construirea drumului expres Craiova – Piteşti, al cărui proiect a fost început pe vremea predecesorului său, Ludovic Orban. În schimb, ministrul vrea o autostradă de 900 de milioane de euro.

Autostrada Sudului, aşa cum este denumită, va lega Craiova de Bucureşti. „Va porni din Bucureşti, va trece pe la Videle, Alexandria, Roşiori, Segarcea şi va ajunge până la Podul de la Calafat. Demersurile pentru construirea ei vor începe anul viitor, termenul de execuţie va fi de patru ani, dar funcţională va deveni în 2014“, a declarat ministrul. Berceanu nu ştie sigur care va fi sursa de finanţare, dar a precizat că ia în calcul şi ideea concesionării către un consorţiu de firme străine. Iniţial, ministrul a spus că execuţia proiectului va costa 300 de milioane, dar ulterior s-a răzgândit şi a plusat.
„Costul construirii ei va fi de circa 900 de milioane de euro. S-ar putea să fie costuri suplimentare de 30-40 de milioane de euro“, a precizat Berceanu. Acesta a spus că ia în calcul mai multe variante de finanţare. Una dintre ele este combinarea unui împrumut de la Banca Europeană pentru Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu bani de la guvern şi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
„Problema cu banii de la Uniunea Europeană este că vin pentru perioade de şapte ani. De exemplu, acum vin pentru perioada 2007-2013“, a declarat Berceanu. Acesta a precizat că ia în calcul concesionarea construirii.
„Ideea cu concesionările văd că prinde tot mai mult teren. Am primit oferte de la consorţii străine şi vom încerca o componentă importantă de felul acesta, iar banii pe care-i avem să-i băgăm în drumuri naţionale. Drumurile se deteriorează, noi nu intervenim permanent şi cheltuim mai mult pentru reabilitarea lor. Aici greşim noi şi astfel se pierd bani“, a spus Berceanu.

Ford, îndemnat să ia exemplu de la Dacia

Cât despre cerinţa Ford de construire a unui drum expres, care să preia traficul greu după începerea producţiei prognozată în această toamnă, Berceanu a spus că nu poate construi un drum doar pentru o companie. Mai ales că americanii par acum mai interesaţi de reabilitarea drumurilor judeţene.
„M-am întâlnit cu cei de la Ford pentru un program referitor la drumurile judeţene pentru care să găsim finanţare chiar din acest an. Din câte am înţeles eu de la ei, vor să folosească Dunărea spre Constanţa. Eu le-am spus că o pot folosi şi în amonte, către Olanda“, a completat ministrul. Întrebat ce va face totuşi cu proiectul pentru drumul expres, pentru care fostul ministru a cheltuit milioane de euro, Berceanu a spus: „Nimic. Aşa cum Dacia poate produce, şi produce, iar apoi să transporte pe aceste drumuri sau pe calea ferată, la fel poate face şi Ford. Ei deocamdată nu au produs nimic şi am mari îndoieli că vor începe să producă vreun automobil în acest an“, a conchis ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII