13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Bombă la Alro!

La numai două luni de la numirea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Alro, Pierre Baillot a demisionat. Conducerea Vimetco a anunţat că în scurt timp acţionarii vor alege un nou preşedinte.

Situaţie tensionată la Alro Slatina. Soarta companiei şi a angajaţilor celui mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est este zdruncinată din nou. Recent ales în fruntea Consiliului de Administraţie (CA), Pierre Baillot şi-a dat demisia săptămâna trecută, fapt care vine la scurt timp după valul de demisii care au avut loc la nivel de societate în ultimele trei luni.
Grupul olandez Vimetco, care deţine Alro Slatina, a decis anul trecut reducerea de capacităţi şi de personal la fabrică şi, după ce mii de slătineni au ieşit în stradă, protestând împotriva deciziilor luate de conducere, situaţia actuală a companiei nu dă semne că lucrurile ar intra pe un făgaş de normalitate. Prins între tensiunile sociale, primul care a cedat presiunilor a fost preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Alro, Christian Wust. Acesta a părăsit „cârma“ în decembrie 2008, după cel de-al doilea protest al aluminiştilor. Pe 29 decembrie 2008, în locul său a fost numit ca preşedinte interimar al CA Pierre Baillot. La scurt timp, şi Rolf Steinemann, membru în CA, şi-a dat demisia, locul acestuia fiind luat de Frank Muller. După valul de demisii, în CA au mai rămas: Frank Muller, Marian Năstase, Gheorghe Dobra, directorul Alro, şi Adrian Manaicu. Peste aproximativ 30 de zile va avea loc Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

Comunicare oficială

Deşi surse din fabrică au afirmat că Baillot părăsise conducerea CA încă din 16 martie, reprezentanţii Alro au refuzat să ofere detalii. Abia vineri, 20 martie, pe site-ul companiei a apărut o informare oficială în acest sens: „Consiliul de Administraţie al Vimetco a anunţat astăzi că Pierre Baillot a părăsit toate funcţiile în cadrul grupului. Frank Muller a fost numit Chief Executive Officer (preşedinte al CA – n.r.) provizoriu. Consiliul de Administraţie a decis să recomande numirea lui Vitaly Machitsky ca nou preşedinte al CA şi a lui Frank Muller ca un nou membru în Consiliu, la adunarea deţinătorilor de acţiuni“.
Tot vineri, vicepreşedintele combinatului de aluminiu Alum Tulcea, Leslie Leibenguth, a demisionat din funcţie, potrivit unui comunicat transmis pieţei Rasdaq. Combinatul de aluminiu Alum Tulcea este controlat prin intermediul Alro tot de grupul Vimetco. La sfârşitul lunii trecute, conducerea fabricii slătinene a anunţat că va reduce producţia totală cu aproximativ 25% şi ia în calcul chiar diminuarea personalului, în 2009, în contextul crizei internaţionale, care a dus la o scădere a preţului aluminiului şi la reducerea cererii pe piaţă.

Temeri

Decizia lui Baillot de a părăsi conducerea CA atrage o serie de semne de întrebare în opinia liderilor sindicali. O parte dintre aceştia, dar şi angajaţii Alro se tem că Vimetco va închide şi alte hale de electroliză şi că mulţi salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă. În acest context, mulţi dintre aluminişti nu mai au încredere că Alro Slatina ar mai putea fi salvată. „Nu ştim ce să mai credem. Informaţiile se schimbă de la o zi la alta. De curând aflaserăm că nu se va mai închide nici o hală şi că Baillot anunţase o nouă organigramă la Alro, care cuprindea în jur de 2.987 de angajaţi. Apoi, prin fabrică oamenii vorbeau că Baillot primise ordin ca până la sfârşitul anului să mai rămânem 2.100-2.200 de oameni. Nu ştim ce să mai credem!“, spuneau câţiva dintre angajaţii societăţii.
La Alro, majoritatea muncitorilor sunt unici întreţinători de familie. „Este rău, avem copii, avem rate şi greutăţi. Dacă e aşa cum se aude, va fi foarte greu! Nu putem să facem faţă obligaţiilor către stat şi către bănci, dacă nu avem serviciu. Ce să facem? Să dăm în cap cuiva pentru o bucată de pâine ca să o ducem copiilor? Cei de la Vimetco se gândesc numai la ei, la noi, nu! Nu le pasă că avem familii, le pasă numai de buzunarele lor. Piaţa aluminiului este instabilă şi de ce să piardă ei banii câştigaţi pe spinarea noastră?“, spuneau revoltaţi alţi angajaţi ai Alro.
Faptul că Baillot a „capitulat“ i-a lăsat fără replică şi pe liderii sindicali. În situaţia de faţă, ei privesc cu scepticism viitorul companiei Alro. „Decizia lui Pierre Baillot este inexplicabilă. Nu îmi dau seama de ce să fi recurs la un asemenea gest! Niciodată nu a dat vreun semn că ar dori să renunţe la conducerea Consiliului de Administraţie. Nu ştim ce va mai fi de acum înainte“, a declarat Ion Drăghia, liderul Sindicatului Alroproduct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS