5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţiile, scăpate de sub control

Asociaţiile, scăpate de sub control

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari pot organiza adunarea generală doar pe bază de convocator semnat de toţi membrii asociaţiei.

 

 

Până la sfârşitul lunii martie trebuie să fie organizate adunări generale în toate asociaţiile de proprietari. Legea spune clar că organizarea lor se face obligatoriu în primul trimestru al anului. Un control al acestor întruniri, destul de importante pentru locatari, nu are nimeni, nici măcar primăria, în cadrul căreia există un serviciu special, Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari. „Noi nu le ţinem o evidenţă. Există într-adevăr preşedinţi care invită cu ocazia acestor întruniri reprezentanţi ai primăriei sau ai regiilor care le furnizează serviciile. Aşa s-au obişnuit, pentru o mai bună colaborare, dar nu sunt obligaţi. Noi le solicităm, pentru baza de date, să ne anunţe dacă au fost înlocuiţi unii dintre reprezentanţi, cum ar fi preşedintele şi administratorul", a declarat Marian Giubelan, şeful Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari.

Spre deosebire de anii precedenţi, când adunările generale erau anunţate prin afişe pe scara blocului, acum preşedinţii asociaţiilor de proprietari pot organiza adunarea generală doar pe bază de convocator semnat de toţi membrii asociaţiei, pentru a se evita ulterior nemulţumirile unora dintre locatari. Cei din urmă susţin că în mod intenţionat unii preşedinţi nu anunţă toţi locatarii că va avea loc adunarea pentru a nu se întruni cvorumul necesar. La a doua strigare, hotărârile se pot lua cu votul majorităţii celor prezenţi. „Adunarea generală poate avea loc şi se pot lua hotărâri dacă se întruneşte cvorumul prevăzut de Legea nr. 230/2007, adică jumătate plus unu. Altfel se va convoca o a doua adunare în maximum zece zile. De această dată, hotărârile pot fi adoptate prin votul majorităţii locatarilor prezenţi. Numărul acestora poate fi şi 20, deşi într-o asociaţie sunt, să spunem, şi 200 de locatari. De aici pot apărea tot felul de discuţii şi reclamaţii şi ar fi indicat ca mai toţi locatarii să participe la aceste adunări. De această dată, au şi o problemă importantă de discutat: înscrierea în programul de reabilitare termică", a precizat Dan Remus, preşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII