12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu venit americanii să salveze nou-născuţii

Au venit americanii să salveze nou-născuţii

54 de medici şi asistenţi medicali din toate judeţele Olteniei au participat în perioada 16-17 martie la un curs de reanimare a nou-născuţilor, susţinut de o echipă de specialişti români (printre care şi medici de la Spitalul de Urgenţă din Craiova) şi americani, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Printre instructorii americani s-au aflat un neonatolog, un anestezist şi o asistentă care are o bogată experienţă în transportul de urgenţă cu elicopterul al nou-născuţilor. Specialiştii pregătiţi acum vor deveni, la rândul lor, instructori pentru alte cadre medicale din secţiile de neonatologie, activitatea lor ca instructori urmând să fie monitorizată în următoarele şase luni de instructorii americani.
Reanimarea în neonatologie este extrem de importantă, susţin specialiştii de peste Ocean, pentru că rata deceselor la naştere este foarte mare în întreaga lume, din cauza medicilor care nu cunosc manevrele de resuscitare. „Un milion de copii mor anual în lume pentru că nu respiră la naştere. Majoritatea lor ar fi putut fi salvaţi dacă la naştere ar fi fost aplicate măsuri simple de resuscitare“, a declarat dr. John Golden, neonatolog din Seattle, SUA.

Donare de echipament de resuscitare

Aproximativ 3% din copii au nevoie la naştere de un ajutor din partea medicilor pentru a putea respira. Manevrele de resuscitare nu numai că îi salvează de la moarte, dar scad procentul celor care rămân cu sechele din cauza oxigenării insuficiente a creierului. De asemenea, costurile sociale şi materiale pe care le implică aceşti copii cu probleme de sănătate sunt foarte mari, a explicat John Golden.
Cursurile fac parte dintr-un program amplu de formare în reanimarea nou-năcuţilor, care se desfăşoară în Craiova, Constanţa şi Bucureşti şi este susţinut de Asociaţia de Neonatologie din România şi Fundaţia CRED – Centrul pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate, cu sprijinul tehnic şi financiar al Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă.
Pe lângă manuale de resuscitare şi deplasarea echipei de specialişti, finanţatorul a asigurat şi echipament de instruire şi de resuscitare (baloane autogonflabile, măşti, manechine), care au fost donate cadrelor medicale instruite, precum şi Spitalului de Urgenţă din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII