27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii subvenţionate pentru noii angajaţi

Salarii subvenţionate pentru noii angajaţi

Aproximativ 200 de persoane s-au îmbulzit la Prefectura Dolj pentru a afla cum pot obţine bani pe o nouă schemă de finanţare guvernamentală din Fondul Social European.

Prefectura Dolj a găzduit joi un seminar cu tema „Rolul Fondului Social European în relansarea economică“, în cadrul căruia aproape 200 de persoane au venit să afle cum pot accesa aceşti bani europeni din noua schemă de finanţare, cu trei componente, ce va fi lansată la sfârşitul acestei luni. La dezbateri au luat parte Alexandru Petru Frătean, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, Cristina Iova, directoarea generală a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, prefectul de Dolj, Florin Stancu, şi vicepreşedintele consiliului judeţean, Cristinel Iovan.

Subvenţionare pentru noile locuri de muncă

Prima componentă a noii scheme de finanţare vizate de guvern se referă la măsuri privind sprijinirea atât a angajatorilor, cât şi a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
„Vom subvenţiona, timp de 12 luni, jumătate din salariile noilor angajaţi care provin din rândul şomerilor ce nu şi-au găsit un loc de muncă în ultimele şase luni, precum şi al persoanelor care sunt unici întreţinători de familie sau au depăşit vârsta de 50 de ani, ori provin din comunităţi rome, ori nu au studii. Pentru angajarea celor care sunt în şomaj de mai bine de doi ani, vom subvenţiona tot 50% din salarii, dar timp de 24 de luni. Iar pentru angajarea persoanelor cu handicap vom subvenţiona 75% din salariile acordate, şi, mai mult, vom acoperi integral investiţiile făcute de angajatori pentru adaptarea spaţiilor de lucru şi asigurarea echipamentelor necesare acestor persoane“, a explicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a precedat seminarul menţionat, secretarul de stat Alexandru Petru Frătean. Reprezentantul Ministerului Muncii a menţionat: „Ideal ar fi ca aceşti noi angajaţi să însemne locuri de muncă. Dar, cum în această perioadă de criză puţine întreprinderi vor putea să creeze noi locuri de muncă, subvenţia se va acorda şi pentru ocuparea slujbelor vacante, cu condiţia ca posturile să nu fi devenit vacante în urma unor concedieri“.
Suma totală alocată pentru această schemă de finanţare va fi de 61 de milioane de euro, dintre care 32 de milioane de euro se vor aloca angajării persoanelor din mediul rural.

Finanţare pentru pregătirea angajaţilor

A doua schemă de finanţare se referă la formarea şi pregătirea profesională a angajaţilor. Cuantumul subvenţiilor acordate va fi diferenţiat. Principala departajare se va face în funcţie de mărimea întreprinderii şi de tipul calificărilor pe care firma vrea să le ofere angajatului. Dacă vorbim de formare generală, subvenţia acordată întreprinderii va fi de 60% din cost, pentru întreprinderi mari, de 70% – pentru cele mijlocii şi de 80% – pentru cele mici. Dacă vorbim de formare specifică, subvenţia va fi de 25% din cost pentru firmele mari, de 35% – pentru cele mijlocii şi de 45% – pentru cele mici.
„Spre exemplu, dacă o firmă mică vrea să califice un angajat în meseria de zugrav, primeşte 80% din cheltuieli, iar dacă vrea să specializeze un zugrav în folosirea unui anumit tip de produs, foarte rar utilizat, specific doar serviciilor oferite de acea firmă, primeşte numai 45%“, a explicat secretarul de stat.
Alt criteriu de departajare a cuantumului subvenţiilor va fi tipul de angajat. Astfel, cuantumurile prezentate anterior vor fi suplimentate cu 10%, dacă formarea profesională este acordată întreţinătorilor unici de familie, persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o formă de învăţământ secundar sau nu deţin o calificare, femeilor (dacă lucrează într-o întreprindere în care majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi) şi lucrătorilor cu handicap.
„Atunci când mă refer la subvenţia acordată pregătirii profesionale, nu înţeleg doar cheltuiala firmei, reprezentând plata celui care predă şi materialele folosite în timpul cursului sau al stagiului de pregătire, ci şi suportarea salariilor celor care vor fi pregătiţi, pe perioada de instruire“, a menţionat Alexandru Petru Frătean. Pentru această schemă de finanţare vor fi alocate 56 de milioane de euro.

Bani pentru sănătate şi securitate în muncă

Ultima componentă a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social European vizează subvenţionarea investiţiilor făcute de întreprinderi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă. Vor putea fi decontate cheltuieli cu achiziţionarea şi montarea diferitelor instalaţii, instruirea angajaţilor, seminarii de pregătire, broşuri şi materiale informative. Pentru această componentă vor fi alocate 25 de milioane de euro.
Trebuie menţionat că pentru oricare dintre cele trei măsuri menţionate anterior, contribuţia Comunităţii Europene la finanţarea acordată este de 85%, diferenţa de 15% fiind din contribuţia publică naţională.
„Vreau să subliniez un lucru: banii europeni nu se dau, ci se iau şi trebuie solicitaţi corect. Nu e suficient ca problema întreprinderii să fie reală, noi judecăm cererea de finanţare. Dacă undeva este o greşeală, fie şi minoră, în cererea de finanţare, acea firmă este descalificată“, a mai spus secretarul de stat Frătean.

Cereri on line

O firmă poate să acceseze pe aceeaşi cerere una sau mai multe scheme de finanţare. Cererile se vor putea depune on line, în baza unui ghid al solicitantului, ce va fi făcut public. Principiul de alocare a fondurilor va fi „primul venit – primul servit“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII