14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa nevoie, ordine cu forţa

La nevoie, ordine cu forţa

Jandarmii doljeni au desfăşurat vineri o aplicaţie demonstrativă la stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova, dovedind că sunt pregătiţi să preîntâmpine eventualele manifestări violente din partea suporterilor.

Demonstraţia de forţă, desfăşurată după trei scenarii posibile, a fost precedată de o conferinţă de presă organizată la sediul Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) Craiova şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dolj, la care au participat reprezentanţii celor două unităţi, comisar-şef Nicuşor Badea, adjunct în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Dolj, Remus Anghelescu, administratorul firmei de pază Ardia, şi Florin Cârstea, responsabil de securitate din partea clubului Universitatea Craiova. Tema conferinţei a fost aplicarea Legii nr. 4/2008 privind combaterea violenţei în sport şi măsurile care se vor lua la meciurile de fotbal ce se vor desfăşura pe stadionul din Craiova. „Acum două săptămâni am făcut inspecţia stadionului şi am pus în aplicare sugestiile Jandarmeriei pentru a creşte siguranţa. A fost montat un sistem de supraveghere video pe stadion, iar Tribuna I a fost împărţită în două sectoare pentru un acces mai lejer. În viitor se va monta şi un sistem de acces prin turnicheţi“, a anunţat Florin Cârstea.

Spectacol tactic

În „teren“, jandarmii au demonstrat eficienţa cu care pot calma „spiritele încinse“. Primul scenariu a vizat identificarea de agenţii de pază a celor care încearcă să pătrundă pe stadion cu obiecte contondente sau substanţe pirotehnice interzise de Legea nr. 4/2008: un suporter dintr-un grup a fost depistat la poarta stadionului în timpul percheziţiei, iar agenţii de pază ai firmei l-au „condus“ în duba jandarmilor. În cea de-a doua „scenetă“, suporterii dintr-o tribună au început să se manifeste violent, iar câţiva au sărit gardul încercând să ajungă pe teren. Ceilalţi au „sărit“ pe agenţii firmei de securitate, moment în care s-a ordonat intervenţia uniformelor albastre. Zeci de jandarmi au înconjurat sectorul de tribună şi i-au evacuat pe scandalagii. Într-o situaţie reală, aceştia ar fi conduşi la sediu şi amendaţi. Cum a fost vorba de o aplicaţie, „nervoşii“ au fost lăsaţi să ia parte şi la cel de-al treilea, şi cel mai spectaculos exerciţiu: simularea unui atac asupra unui autocar de transport al adversarilor echipei gazdă, oprit de un cordon de jandarmi echipaţi cu scuturi. Conform scenariului, suporterii şi-au îndreptat furia asupra forţelor de ordine, aruncând spre ele cu sticle şi cu ce au avut la îndemână. Jandarmii au format un zid compact de scuturi, au lansat două proiectile cu gaze lacrimogene spre „fani“ şi au pornit la „atac“.

Bază de date cu suporterii violenţi

Jandarmii din cadrul GMJ Craiova au asigurat ordinea la 19 partide de fotbal din Liga I în sezonul 2008-2009. În urma incidentelor înregistrate, cinci persoane s-au ales cu dosare penale. La meciul Universitatea Craiova – Steaua Bucureşti, o persoană a fost depistată având asupra sa obiecte pirotehnice interzise, iar alt suporter a fost prins dând mită. Alte două dosare penale au fost întocmite pe numele a două persoane, care au intrat pe stadion cu un baston telescopic şi un box, la meciurile Ştiinţei cu Rapid Bucureşti şi cu FC Braşov, din noiembrie, respectiv septembrie 2008. Al cincilea dosar a fost deschis pe numele unui suporter care avea interdicţie pe stadion şi a încălcat-o. „Avem o bază de date cu toate persoanele care au demonstrat un comportament antisocial la meciurile de fotbal şi care reprezintă un risc pentru buna desfăşurare a evenimentelor sportive. Nu pot spune cu exactitate despre câte persoane este vorba, dar sunt peste o sută“, a declarat lt. col. Constantin Florea, adjunctul GMJ Craiova. Jandarmii au mai amendat 19 persoane anul trecut, pentru injurii, cuvinte şi expresii jignitoare, majoritatea sancţiunilor fiind aplicate în timpul meciului cu Rapid Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII