10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegal de cai cu putere

Regal de cai cu putere

Zeci de crescători de cai de rasă s-au întâlnit la Craiova în weekendul trecut, unde şi-au etalat exemplarele rare. Veniţi din toate colţurile ţării, iubitorii de animale au făcut o demonstraţie de forţă strunind cei aproape o sută de cai nărăvaşi ce păreau că vor să mănânce jăratic.

 

Piepturi late, prin care se vedeau muşchii tresăltând frenetic la fiecare pas. Coame bogate, ca ale bestiilor din poveştile cu Feţi-Frumoşi, picioare groase care făceau să se zguduie pământul atunci când tropăiau pe iarba umedă. Adevărate forţe ale naturii, caii expuşi în Craiova te mişcau din loc numai prin nechezatul puternic ce sfâşia aerul ca un paloş. Erau greu de strunit chiar şi de stăpânii lor, pe care îi luau aproape târâş când începea galopul. Mulţimea privea înfiorată la demonstraţia de forţă şi în acelaşi timp cu teamă, parcă. Strânşi ciorchine în jurul animalelor pe care le sorbeau din priviri, oamenii, cunoscători sau doar curioşi, se dădeau în lături ca la un semn atunci când unul dintre nărăvaşi fremăta sălbatic, încercând să scape din strânsoarea laţului.

„Eu am un semigreu românesc. Mai am acasă cinci iepe. Rasa asta a fost corcită de Ceauşescu cu Lipiţanul şi Perseronul. Un singur exemplar costă cam zece mii de euro, dar în afara ţării se vând şi cu până la o sută de mii de euro. Eu am venit aici să fac schimb", a declarat Ionel Berciun din Sibiu. Acesta recunoaşte că nu are nimic de câştigat de pe urma creşterii cailor.

„Ceea ce fac eu – şi ca mine, şi ceilalţi – este din pasiune. Nu câştigăm nimic. Cei mai căutaţi sunt cei de curse. Caii sunt foarte sensibili şi trebuie să avem multă grijă de ei. Pe mine mă costă lunar o mie de euro hrana lor. Astfel de exemplare sunt foarte bune la tracţiune, în special pentru căratul buştenilor. Părinţii calului pe care l-am adus aici se trag de la crescătoria de rasă de la Izvin".

Expoziţia de cai din Bănie se organizează de doi ani şi reuneşte crescători din mai multe oraşe ale ţării, printre care Sibiu, Bucureşti, Braşov, Reghin sau Alba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU