20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Elena, în Cetate

http:http://www.youtube.com/watch?v=wyLse5cUMVQ

Zilele „Marin Sorescu“ s-au încheiat pe malul Dunării, la conacul din Cetate, unde în sunetele de petrecere ale tarafului, peste 200 de invitaţi s-au bucurat de berbecuţii la proţap şi bucatele aromate. Oaspeţi de seamă şi oaspeţi politici, printre care şi Elena Udrea, au simţit gustul sărmăluţelor de gâscă fierte în vin şi savoarea ciupercuţelor din ciulama.

Un vas de croazieră care vine tocmai din Austria se apropie calm şi sigur de mal. Turiştii s-au strâns buluc pe punte şi privesc terasele şi foişoarele ce se întrezăresc printre copacii lungi şi slabi de pe proprietăţile românilor de la Cetate. Artiştii şi-au făcut cuib aici, iar conacul lui Mircea Dinescu le stă deschis oricând. „E o comoară locul acesta!", spunea Elena Udrea, ministrul turismului şi invitata primarului Antonie Solomon la Zilele „Marin Sorescu", pe malul Dunării, în cherhanaua poetului Mircea Dinescu. Viitorul cam aşa ar suna. „Nu ştiu ce infrastructură avem pentru asta, dar înţeleg că pe Dunăre trec zeci de vase de croazieră din Austria. Vom vedea ce fonduri sunt în aşa fel încât, fără prea multe investiţii, să putem exploata potenţialul zonei. Aveam un proiect în care să implicăm toate ţările riverane într-un traseu turistic pentru Delta Dunării şi am putea găsi o cale ca vapoarele să oprească şi la Cetate", a adăugat, inspirată poate şi de delicioasele bucate servite la conac, Elena Udrea.

„Meniul păcătoşilor“: sărmăluţe şi berbecuţi

Somn şi berbecuţi unşi cu zeamă de portocală şi lămâie şi stropiţi cu vin, la proţap, mâncare de praz cu măsline, sărmăluţe de gâscă fierte în vin, mămăliguţă, ciulama de ciuperci şi pâine de casă, vin din belşug – alb şi roşu, ţuică. Mesele s-au umplut rapid, în timp ce taraful Ansamblului „Maria Tănase", Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian şi taraful Mambo Siria au asigurat, rând pe rând, armonia acustică a petrecerii. Din meniul pus la dispoziţie de organizatori, invitaţilor lui Dinescu le-au mai făcut cu ochiul şi jambonul de porc afumat, fasolea bătută, mâncarea de urzici, măcriş şi dragavei sau saramura de peşte. Bucătarii, oameni din Cetate, au început să pregătească meniul cu o zi înainte, când bucatele „pentru păcătoşi" au fost unse cu lămâie, portocală şi lăsate în vin să prindă aromă. „Mâncarea a fost excepţională! Aici nu poţi să ţii nici o dietă. Am apreciat mâncarea de praz cu măsline, fasolea bătută cu ceapă, dar şi sarmalele de gâscă fierte în vin sau ciulamaua cu mămăliguţă, care au fost delicioase! Totul e în vin aici!", a zâmbit ministrul turismului, care a stat la masă alături de primarul Antonie Solomon, de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, de prefectul Florin Stancu şi de deputatul PD-L, Mihai Surpăţeanu.

„Blonda de la Cotroceni" a primit de la Mircea Dinescu un ied viu, pe care acesta i l-a aşezat în braţe: „Hai, stai cuminte, că e Elena Udrea!", a râs Dinescu. „Uite că e cineva care nu ştie cine e Elena Udrea", a replicat ministrul, arătând spre ied.

Masă cosmopolită

 

Invitaţii politici s-au amestecat cu artiştii şi academicienii. La masa festivă a lui Dinescu au poposit Dorel Vişan, Eugen Simion, Varujan Vosganian, Adrian Păunescu, Mircea Chelaru, Marian Jean Marinescu, autorităţi locale şi judeţene, dar şi o parte a angajaţilor Primăriei din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII