27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu a fost suspendată aplicarea Legii stocării datelor

Nu a fost suspendată aplicarea Legii stocării datelor

Aplicarea Legii nr. 298/2008 nu este suspendată pentru că guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri doar un memorandum care prevede etapizarea punerii în practică actului normativ, a declarat vineri şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) Vasile Puşcaş,, iar ministrul comunicaţiilor susţine că nu va elabora o OUG de suspendare.

Şeful DAE a explicat că o lege poate fi suspendată doar prin altă lege sau o OUG. Vasile Puşcaş a mai spus că, dacă Legea privind reţinerea datelor nu ar fi fost aprobată de guvernul Tăriceanu în noiembrie 2008, România ar fi intrat în procedura de infringement. Legea transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 2006/24/CE.

La rândul lui, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu, a declarat vineri că nu va elabora o ordonanţă de urgenţă prin care să se suspende aplicarea Legii nr. 298/2008, întărind ideea că în şedinţa de miercuri a guvernului s-a aprobat doar punctul referitor la elaborarea unui plan operaţional prin care să fie asigurate toate premisele aplicării acestei legi în cele mai bune condiţii.

Textul memorandului aprobat miercuri de guvern, obţinut de NewsIn, propune, la punctul 1, „suspendarea aplicării prevederilor Legii nr. 298/2008 şi promovarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens", iar al doilea punct se referă la „elaborarea unui plan operaţional astfel încât la finalizarea perioadei de suspendare (31 decembrie 2009) să fie asigurate toate premisele aplicării acestei legi în cele mai bune condiţii şi fără a avea efecte negative asupra activităţilor desfăşurate la nivelul instituţiilor publice cu competenţe în domeniu, a operatorilor economici şi a opiniei publice".

„Menţionăm că în prezent Uniunea Europeană nu a precizat măsuri tehnice explicite care să permită aplicarea Directivei 2006/24/CE pentru activitatea I.S.P., iar România are sarcina ca până pe 15 martie 2009 să notifice implementarea directivei în cazul păstrării datelor de comunicaţii referitoare la accesările prin internet, telefonia prin internet (VOIP) şi serviciul de poştă electronică (e-mail)", se precizează în finalul memorandumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII