16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuroparlamentarii pot deveni milionari pe spezele contribuabililor

Europarlamentarii pot deveni milionari pe spezele contribuabililor

Un raport intern al Parlamentului European (PE) a relevat fraude sistematice din partea europarlamentarilor cu banii europeni pe care îi pot încasa în această calitate. O organizaţie britanică a calculat că aceste abuzuri permit unui membru PE să bage în buzunar peste un milion de euro într-un mandat de cinci ani.

TaxPayers' Alliance (Alianţa Contribuabililor), o organizaţie neguvernamentală britanică înfiinţată în 2002, care militează pentru scăderea impozitelor, a obţinut un raport secret al Parlamentului European, întocmit încă de anul trecut de Robert Galvin, şeful organismului pentru audit intern al PE, care dezvăluia câteva cazuri flagrante de fraude cu indemnizaţiile la care au dreptul europarlamentarii. Pornind de la acest raport, organizaţia arată cum aceştia pot băga în buzunare mai mult de un milion de lire sterline (peste 1,2 milioane de euro) în timpul mandatului lor de cinci ani, recurgând la diverse artificii cu plăţile, indemnizaţiile şi deconturile la care au dreptul. Calculele, precizează The Sunday Times, care preia concluziile organizaţiei, au fost inspirate de abuzuri cunoscute ale sistemului, despre care cei care sunt la curent cu ce se întâmplă la Bruxelles spun că sunt o practică obişnuită.

Raportul confidenţial al organismului de audit dezvăluie fraudele extraordinare la care au recurs europarlamentarii pentru a-şi însuşi banii alocaţi pentru cheltuielile cu personalul, bani plătiţi de contribuabilii europeni, scrie săptămânalul britanic. Documentul arată că unii membri ai PE au cerut banii pentru plata unor asistenţi inexistenţi, le-au dat bonusuri de până la o dată şi jumătate salariul anual şi au deturnat banii publici înspre companii-paravan. Galvin mai spune în document că supraîncărcarea facturilor este o practică obişnuită a europarlamentarilor. „Remuneraţiile plătite s-ar putea să nu fie justificate întotdeauna de costul real al asistenţei parlamentare acordate“, afirmă autorul raportului. El avertizează că abuzurile expun Parlamentul unui „risc financiar, legal şi de reputaţie“. Amănunte în Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS