10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane SA - zbor deasupra unui cuib de surzi

Avioane SA – zbor deasupra unui cuib de surzi

Avioane SA Craiova strigă după un ajutor de stat de 3,3 milioane de euro ca să poată rezista încă şase luni, până la privatizare. Situaţia este incertă: formal, societatea a fost preluată de OPSPI şi Ministerul Economiei, iar în Registrul Comerţului proprietar este AVAS, care se ocupă doar declarativ de privatizare pentru că nu are o hotărâre de guvern în acest sens.

Constructorul de aeronave militare Avioane SA Craiova are în prezent un statut incert. Pe 20 octombrie 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea prin care statul deţinea pachetul majoritar de 80,9% din acţiunile societăţii craiovene, a scos fabrica la privatizare, termenul de depunere a ofertelor fiind decalat de mai multe ori. Până la data-limită de 31 ianuarie 2009, AVAS a primit o singură ofertă, din partea italienilor de la Alenia Aeronautica, parte a concernului Finmeccanica. Totodată, s-a primit şi o cerere de prelungire a ofertei, din partea EPS In. Tinton Falls SUA. Dosarul de prezentare a societăţii a mai fost cumpărat de Grampet Bucureşti – grupul controlat de magnatul Gruia Stoica, precum şi compania germană Aerotech, parte a grupului francez Airbus.
Nici până la această oră, AVAS nu a anunţat cu cine va negocia pentru vânzarea Avioane SA, deşi au trecut mai bine de trei săptămâni de atunci. Între timp, Teodor Atanasiu a fost înlocuit în fruntea AVAS de Mircea Ursache, care a dat cu nuca în perete încă de la prima conferinţă de presă. „Din punctul meu de vedere, fără a deranja pe nimeni, spun că nu este bine în prezent şi nici UE nu va agreea o privatizare cu un singur ofertant“, a spus Ursache, în timp ce 60% din salariaţii fabricii stăteau acasă pentru că societatea nu mai avea bani să-i plătească.

Mai multe detalii puteţi citi în Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS