10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul a votat şi bugetul asigurărilor sociale

Parlamentul a votat şi bugetul asigurărilor sociale

Parlamentul a votat vineri bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2009. Acesta a fost adoptat în forma venită de la comisii, nefiind acceptat nici un amendament dintre cele respinse. Anterior, senatorii şi deputaţii votaseră şi bugetul de stat pe 2009.
Bugetul asigurărilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridică la 40,130 miliarde de lei, cheltuielile cifrându-se la 39,909 miliarde, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Veniturile sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sunt de 294 de milioane, cu un excedent de 240 de milioane. Pentru asistenţa socială a celor aflaţi în şomaj se alocă 1,454 miliarde de lei, cheltuielile fiind estimate la 1,521 miliarde de lei. Bugetul asigurărilor de şomaj va avea un deficit de 67 de milioane de lei.
Pensia medie de asigurări sociale este estimată la 678,2 lei, iar valoarea punctului de pensie urmează să crească la 718,4 lei la 1 aprilie 2009. O nouă creştere a acestuia este preconizată pentru 1 octombrie, când punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei. Reprezentantul Ministerului de Finanţe a spus că majorarea procentuală a punctului de pensie este de 43,2%, urmând ca nivelul de 45% să fie atins în 2010. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 1.693 de lei.

Trei amendamente

În comisiile de buget-finanţe s-au adoptat trei amendamente la bugetul asigurărilor sociale. Primul amendament a vizat fixarea datei de 15 aprilie ca termen pentru Casa Naţională de Pensii să anunţe numărul locurilor gratuite sau cu finanţare de la bugetul asigurărilor din staţiunile balneare. Data de 15 aprilie a fost propusă de deputatul Viorel Ştefan (PSD), preşedintele comisiei de resort din Camera Deputaţilor.
Al doilea amendament acceptat în comisie stabileşte că pentru plata drepturilor cuvenite pe anul 2009, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat şi a celor din bugetul asigurărilor pentru şomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,03% asupra sumelor virate şi se suportă din bugetele din care se finanţează drepturile respective. Mai precis, 1,03% reprezintă comisionul pe care îl pot încasa instituţii precum Poşta care înmânează sumele aferente pensiilor şi altor drepturi.
Al treilea amendament a fost susţinut de UDMR, reprezentanţii acesteia propunând o creştere de nouă lei a ajutorului de deces. Conform legii, ajutorul nu trebuie să fie mai mic de nivelul salariului mediu brut, estimat de guvern la 1.693 de lei. UDMR a propus menţinerea ajutorului în funcţie de proiecţia bugetară a guvernului Tăriceanu, care luase în calcul un salariu mediu brut de 1.702 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS