5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine se ocupă de plângerile bolnavilor?

Cine se ocupă de plângerile bolnavilor?

Lucrurile se mişcă greu atunci când vine vorba de rezolvarea reclamaţiilor făcute de pacienţii nemulţumiţi de prestaţiile medicale. Gazeta de Sud a prezentat în ultimele săptămâni două astfel de cazuri. În nici unul dintre acestea nu s-a luat vreo măsură.

 

Dr. Roxana Ghenoiu, medic oftalmolog din Craiova, a fost reclamată din nou la Colegiul Medicilor Dolj, în luna ianuarie, de un pacient pe care l-a lăsat orb după o operaţie de cataractă. Ultimul dintr-o serie de cel puţin zece cazuri.

După două săptămâni de la depunerea sesizării, craioveanul Nicolae Ghiţă, de 52 de ani, a primit răspuns de la Colegiul Medicilor Dolj, în care i se solicitau mai multe documente care să dovedească aspectele reclamate. Pe 17 februarie, Ghiţă a depus la Colegiul Medicilor Dolj o ecografie şi fişa de consultaţii medicale de la Centrul Medical Oculus din Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu pseudofachie operatorie, uveită anterioară şi posterioară, pupilă deformată… după operaţia ratată de dr. Ghenoiu. Potrivit medicilor bucureşteni, ochiul a fost distrus în timpul operaţiei şi nu se mai poate face nimic pentru a-i reda vederea.

Colegiul Medicilor Dolj are acum toate documentele necesare pentru a rezolva cazul. În funcţie de gravitatea faptei, sancţiunea poate merge de la mustrare până la excluderea din Colegiu.

Colegiul asistă fără remuşcări

Dr. Ghenoiu are până acum doar un vot de blam, deşi clienţii lăsaţi fără vedere au cerut excluderea ei din Colegiul Medicilor. O astfel de măsură nu s-a putut lua însă până acum, pentru că nu este de competenţa filialei judeţene. „Suspendarea dreptului de practică este decisă de Colegiul Medicilor din România pe baza hotărârii Comisiei de Disciplină a acestuia", susţine prof.dr. Tudor Udriştoiu, preşedintele Colegiului Medicilor Dolj, în adresa din 16.02.2009.

Cine ar fi trebuit să anunţe Comisia de Disciplină atunci, dacă nu Colegiul Medicilor Dolj? În loc să facă acest lucru, Colegiul Medicilor asistă fără remuşcări cum dr. Ghenoiu îşi exersează bisturiul pe pacienţi.

Pentru că trebuie spus, deşi Colegiul Medicilor Dolj nu a vrut să furnizeze această informaţie, că alte cel puţin şase cazuri similare i-au fost sesizate în ultimii ani. Unul dintre pacienţii nenorociţi s-a judecat şase ani cu dr. Ghenoiu şi până la urmă a câştigat, instanţa obligând-o să-i plătească daune materiale şi morale.

Din nou groparul sesizărilor

Altă sesizare se referă la medici de la Spitalul de Urgenţă Craiova şi a fost făcută la sfârşitul lunii ianuarie. Autorii sunt rudele unei bătrâne de 65 de ani din judeţul Gorj, care a murit de pneumonie după ce medicii au tratat-o de ulcer. După ce a luat declaraţii de la cadrele medicale implicate, conducerea spitalului a pasat cazul, din lipsă de probe.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Craiova, Institutul Naţional „Matei Balş" din Bucureşti, unde bătrâna a murit, a refuzat să trimită foaia de observaţie a pacientei. „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, prin adresa nr. 4176/03.02.2009, a solicitat Institutului Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» foaia de observaţie clinică generală privind pacienta Mândruţi Coca, însă, pe 16.02.2009, a venit răspuns în care este specificat diagnosticul principal la externare", susţine dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Conducerea unităţii susţine că nu există o cale legală prin care să poată obliga Institutul „Matei Balş" să-i dea documentele, de aceea a trimis cazul spre rezolvare Colegiului Medicilor Dolj – „groparul plângerilor" – şi Ministerului Sănătăţii, acestea având competenţa pentru a obţine toate actele necesare.

Coca Mândruţi, din localitatea Miluţa, comuna Borăscu, judeţul Gorj, a murit după trei săptămâni de agonie prin spitalele din România. Femeia fusese internată mai întâi la Spitalul din Turceni cu dispepsie, de unde familia a dus-o la Spitalul de Urgenţă Craiova. Aici a fost tratată de ulcer, candidoză digestivă, dar şi de o boală neurologică. Bătrâna a murit în cele din urmă la Institutul „Matei Balş" din Bucureşti, unde fusese dusă de rudele nemulţumite de medicii craioveni. Cauza morţii a fost – potrivit certificatului de deces – insuficienţă cardiorespiratorie acută, produsă de o pneumopatie acută bilaterală. Cazul a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii, după ce rudele bătrânei au sesizat la numărul de telefon pus la dispoziţie gratuit pentru sesizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII