16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartier-fantomă în Craiova

Cartier-fantomă în Craiova

Sute de craioveni, proprietari de case în spatele Hipodromului, trăiesc mai rău decât la ţară. Deşi şi-au construit vile arătoase, nu au drumuri de acces, fiind obligaţi să meargă prin bălării. Culmea, străzile sunt cuprinse în Planul Urbanistic General al oraşului, unde mai figurează o grădiniţă, o şcoală şi un dispensar. Toate au rămas de ani buni doar proiecte frumoase, bune de povestit nepoţilor.

Cartierul Veteranilor. Sub acest nume este cunoscută zona din spatele Hipodromului, lângă vilele ANL, la o aruncătură de băţ de civilizaţie. Prin anii ’90, revoluţionarii şi veteranii au fost puşi în posesie pe aceste pământuri. Mulţi dintre ei s-au stins din viaţă între timp, lăsând terenul moştenire copiilor. Încet-încet, odată cu dezvoltarea imobiliară a Craiovei, vilele au început să răsară precum ciupercile după ploaie, mai ales după ce primăria a întocmit Planul Urbanistic General în anul 2000, în care a prevăzut străzi, o piaţă, o grădiniţă-creşă, o şcoală, o biserică şi un dispensar. Nouă ani au trecut de atunci, iar primăria nu a turnat nici un metru de asfalt sau balast. Nici buruienile nu le-a curăţat măcar. Aşa se face că pe strada Marinei, de exemplu, rişti să te împiedici de tulpinile arbuştilor sau să aluneci pe iarba făcută una cu nămolul. Locuitorii de aici se pot considera norocoşi, totuşi. Vecinii lor de pe Antiaeriană sau Aviatorilor nici măcar nu ştiu pe unde trec aceste străzi. Ca să ajungă la casele lor, o taie direct pe câmp. Ce-i drept, se pot consola cu gândul că, pe hârtie, străzile există.

NU – în 2006, POATE – în 2008, MAI VEDEM – în 2009

Exasperaţi de indiferenţa autorităţilor locale, unii dintre proprietari au cerut explicaţii primăriei. Aşa a procedat Mihail Veliscu. Acesta a trimis o solicitare  în 2006, iar răspunsul i-a închis gura. „Vă comunicăm că lucrările respective nu se pot executa în acest an, din cauza resurselor financiare insuficiente alocate“, se arată în răspunsul primăriei. După doi ani, omul a revenit cu o nouă cerere. „În cursul acestui an am propus întocmirea studiului de fezabilitate pentru «Amenajare străzi şi trasare în zona Parcul Hipodrom», iar în cursul anului 2009 se va trece la realizarea următoarelor etape“, a răspuns primăria, dându-i speranţe omului.
Văzând că nu se mişcă lucrurile, proprietarul a mai încercat o dată, dar speranţele i s-au „dezumflat“ repede. „Anul trecut, a fost cuprins în lista de investiţii studiul de fezabilitate, însă, din cauza fondurilor insuficiente, acest obiectiv nu a fost contractat. Anul acesta, va fi propus din nou pe lista de investiţii, urmând ca execuţia să se realizeze în funcţie de bugetul care se va aproba“, i-a spus primăria lui Veliscu în ianuarie 2009. „Noi nu cerem să ne facă fântâni. Nici măcar străzi asfaltate nu dorim. Vrem doar să ni le traseze, să le facă şi din pământ, numai să ştim şi noi pe unde să mergem. Noaptea îţi rupi picioarele în gropile de pe aici“, a declarat Mihail Veliscu.
Purtătoarea de cuvânt a primăriei, Carmen Licu, a precizat că municipalitatea a renunţat la efectuarea studiului de fezabilitate în 2008, din cauză că firmele care s-au prezentat cu oferte au cerut prea mulţi bani. „În 2008, s-a prins pe lista de investiţii un SF pentru amenajare străzi prin balastare. S-a prospectat piaţa, dar ofertele depuse au depăşit valoarea fondurilor alocate. Pe anul în curs este prins ca propunere de buget“, a spus Licu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII