10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficialii CE Rovinari, mituiţi de o firmă americană

Oficialii CE Rovinari, mituiţi de o firmă americană


Richard Morlok, fost director financiar la o companie americană producătoare de valve, judecat în libertate de o instanţă în SUA, a recunoscut că a dat mită mai multor reprezentanţi ai unor societăţi din România, China, Coreea şi Arabia Saudită pentru a obţine contracte. Comisioanele oferite depăşesc 600.000 de dolari, iar profiturile rezultate sunt de peste 3,5 milioane de dolari, după cum se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA.

Oficialii Complexului Energetic (CE) de la Rovinari sunt puşi în situaţia de a răspunde unor grave acuzaţii de corupţie, lansate de Richard Morlok, fostul director financiar al Control Components Inc., din SUA, care produce valve pentru industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului. Morlok a recunoscut că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care CE Rovinari din România. Fostul director financiar al companiei californiene a pledat vinovat pentru implicarea sa într-un caz de dare de mită de 628.000 de dolari către oficiali ai societăţilor respective. Potrivit unui comunicat al Departamentului American al Justiţiei, Richard Morlok, de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut că a plănuit coruperea unor oficiali din România, China, Coreea de Sud şi Arabia Saudită, pentru a obţine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul în Orange County, California.

Cel mult cinci ani de închisoare pentru Morlok

Potrivit unor documente judiciare, societatea la care a fost director Morlok concepea şi producea valve de control folosite în industria nucleară, electrică, a petrolului şi gazului din toată lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 până în 2007. El supraveghea departamentul financiar şi avea responsabilitatea de a aproba anumite plăţi şi transferuri financiare. Morlok a recunoscut că, din 2003 până în 2006, a încurajat compania să dea mită în valoare totală de 628.000 de dolari unor oficiali de la societăţi străine de stat, pentru a obţine contracte. Ex-directorul a mai declarat în faţa judecătorilor şi că firma a obţinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari în urma contractelor obţinute prin dare de mită. Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiţi angajaţi de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) şi Safco (Arabia Saudită). Morlok a mai declarat în faţa instanţei că a furnizat informaţii false în cadrul unui audit intern din 2004 şi al unuia extern din acelaşi an, pentru a acoperi plăţile ilegale. Fostul director riscă o pedeapsă de cel mult cinci ani de închisoare, iar sentinţa va fi anunţată pe 10 iulie 2009. Într-un caz care are legătură cu acesta, Mario Covino a pledat vinovat pe 8 ianuarie 2009 pentru dare de mită în valoare de un milion de dolari mai multor oficiali guvernamentali străini, pentru a obţine contracte în favoarea aceleiaşi companii californiene cu societăţi de stat din Brazilia, China, India, Coreea, Malaiezia şi Emiratele Arabe Unite.

Anchetă la Rovinari

Reprezentanţii Complexului Energetic Rovinari au declanşat o anchetă internă pentru a stabili dacă societatea care aparţine statului a încheiat vreun contract cu firma din Statele Unite ale Americii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Complexului Energetic de la Rovinari, Leonard Filip, conducerea unităţii s-a sesizat în legătură cu acuzaţiile de corupţie, lansate împotriva unor salariaţi ai societăţii: „Am luat act de acuzaţiile care se aduc de acest cetăţean american. Totul este speculaţie, dacă nu vor fi prezentate dovezi care să demonstreze acest lucru. Atâta timp cât nu se vine cu dovezi negru pe alb, nu putem să ne pronunţăm în legătură cu aspectele apărute. În momentul în care vor apărea, salariaţii acuzaţi vor formula puncte de vedere. În perioada incriminată, 2003 – 2006, director la Complexul Energetic Rovinari a fost domnul Ion Pisc, iar societatea a avut contracte cu mai multe firme. În 2003, termocentrala aparţinea încă de Termoelectrica. Abia în 2004 a fost înfiinţat Complexul Energetic Rovinari. Este posibil să fi avut contracte şi cu firme americane, cum este cazul EMERSON, care a derulat lucrări de modernizare la grupul energetic numărul 3. Din verificările efectuate până în prezent, Complexul Energetic Rovinari nu a încheiat vreun contract cu firma Control Components, la care Morlok a fost director“, a menţionat Leonard Filip, purtătorul de cuvânt al CE Rovinari.

Pisc spune că nu îl cunoaşte pe Morlok

Traian Manolache, reprezentantul EMERSON România, a declarat că firma pe care o reprezintă nu a achiziţionat vreodată componente sau subansambluri de la Control Components Inc. din Statele Unite ale Americii: „Nu am auzit de Richard Morlok şi noi, prin natura lucrărilor pe care le executam la Complexul Energetic Rovinari, nu aveam nevoie de echipamentele produse de firma despre care se vorbeşte. Noi, biroul EMERSON din România, nici măcar nu puteam să ne înscriem direct la licitaţii la Rovinari. Nici nu am auzit de firma Control Components şi nu aveam nevoie de valve“, a declarat Traian Manolache. Fostul director general al Complexului Energetic de la Rovinari, Ion Pisc, susţine că nu s-a întâlnit niciodată cu Richard Morlok şi că în perioada respectivă, 2003 – 2006, nu a încheiat vreun contract cu societatea unde americanul a îndeplinit funcţia de director financiar: „Noi nu am avut un contract direct cu această firmă. Nu m-am întâlnit cu Morlok şi cu nimeni de la firma aceasta“, a afirmat Ion Pisc, actual director al termocentralei din cadrul Complexului Energetic Rovinari, al doilea pe scara ierarhică, după directorul general Gheorghe Daviţoiu.

A fost de două ori în SUA între 2003 şi 2006

Complexul Energetic Rovinari a avut, în perioada 2003 – 2006, colaborări cu mai multe societăţi care au aprovizionat compania cu armături. Între acestea se află Tiko şi o societate cu răspundere limitată. SRL-ul a adus armături BTG pentru cazanele de la Complexul Energetic Rovinari. Firma producătoare a armăturilor, res-pectiv BTG, are, potrivit site-ului BTG Slovacia (www.btg.sk), relaţii strânse de colaborare cu societatea Control Components din California SUA, la care Richard Morlok a fost director financiar: „Firma Tiko şi o societate cu răspundere limitată, nu îmi mai aduc aminte numele, au avut contracte cu complexul. Contractul cu Tiko l-am preluat de la Termoelectrica, fiind încheiat înainte de a apărea complexul. Societatea cu răspundere limitată ne-a furnizat armături tip BTG, care e o firmă din Austria, din câte ştiu – din Europa, oricum. Noi nu am avut contract direct cu BTG, ci cu o societate care a adus armături BTG pentru cazane. BTG-ul este o firmă europeană. Eu nu ştiu ce relaţii de colaborare au ei“, a spus directorul Pisc. Acesta a menţionat că între 2003 şi 2006 a fost în SUA de două ori: „În perioada aceea am fost în SUA de două ori: o dată la un curs de specializare şi a doua oară într-o delegaţie oficială, în care au fost şi directori de la SNLO. Nu m-am întâlnit cu nimeni de la firma X. Delegaţia a avut toate aprobările. Oricum, sunt acuzaţii grave la adresa CE Rovinari. Nu am avut nici o colaborare cu firma din America şi nu îl cunosc pe reprezentantul companiei care a făcut acuzaţiile“, a mai spus Ion Pisc. Potrivit unor surse judiciare, Biroul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Târgu Jiu va demara verificări în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII