Zeci de gospodării din Gorj, afectate de inundaţii

Autori


Zeci de gospodării din Gorj au fost afectate de inundaţiile care au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, cele mai multe locuinţe prin care a trecut viitura fiind situate în satul Paltinu, comuna Negomir.

Câteva sute de locuitori din patru comune ale judeţului Gorj au avut de suferit de pe urma inundaţiilor care s-au produs în noaptea de miercuri spre joi. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, au fost afectate comunele Câlnic, Teleşti, Negomir şi Cătunele. În comuna Câlnic au fost inundate patru curţi, în Teleşti – 13 curţi şi două gospodării, din care apele s-au retras până la sosirea pompierilor, iar în comuna Cătunele apele au inundat zece curţi. Comuna Negomir a fost cel mai grav afectată, aici fiind inundate 37 de gospodării. Potrivit datelor furnizate de Centrul Operaţional Judeţean din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, viitura a afectat în comuna Negomir şi aproximativ 100 de hectare de teren agricol.

Pârâu colmatat

Pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti sau înecul animalelor, primarul comunei Negomir, Ion Gruescu, a dispus evacuarea tuturor gospodăriilor aflate în calea viiturii. „A plouat încontinuu de miercuri după-amiază şi viitura a venit ieri-dimineaţă, pe la 3.30. Au fost afectate 37 de gospodării, cât am şi raportat la Centrul Operaţional Judeţean din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Norocul nostru a fost că am reuşit să evacuăm oamenii şi animalele de partea cealaltă a drumului judeţean, până când a trecut viitura. Apa a intrat în beciuri şi a afectat doar pereţii caselor, însă nu a produs pagube însemnate în interior. Cel mai afectat a fost satul Paltinu. Aşa se întâmplă cu cei care stau în zona joasă a comunei. Anul trecut, cei de la haldele din minerit au făcut nişte lucrări şi au dat drumul la o acumulare de apă din haldă, iar pârâul Jilţul Mic a fost colmatat cu steril şi apa a trecut peste albie. Nu ne aşteptam, iar apa a trecut şi peste nişte podeţe pe care abia le consolidaserăm. Le tot lua apa. Cred că le-ar fi luat şi acum. A mai şi plouat, dar nu credeam că o să vină viitura. Bine că i-am scos din case“, a declarat primarul Ion Gurescu.


A fost evacuat şi viceprimarul

Printre cei evacuaţi şi cu locuinţa afectată de viitura care a trecut prin satul Paltinu a fost şi viceprimarul Constantin Vicol. Acesta a fost nevoit să îşi ducă de acasă familia, precum şi animalele pe care le deţine, pentru a le feri de o eventuală nenorocire. Întrucât apa le punea vieţile în pericol, doi copii ai altei familii – Stamatescu, au fost trimişi să doarmă în altă casă, situată într-o zonă sigură. Micuţii au revenit acasă ieri-dimineaţă şi au putut vedea urmele lăsate de apă în camera în care locuiesc. „Nici nu ne mai gândim că toate au stat în apă, ci că am fost la un pas de moarte. Bine că am plecat la timp din case şi că viitura nu ne-a găsit acolo. Trebuie să facă cineva ceva, să nu ajungem în situaţia asta“, au povestit localnicii.

Potrivit primarului Ion Gruescu, un excavator al Exploatării Miniere Jilţ a început de ieri lucrările de decolmatare a albiei pârâului Jilţul Mic, ale cărui ape umflate au pătruns în casele oamenilor. Potrivit autorităţilor locale, o parte din sterilul haldelor EM Rovinari şi EM Jilţ a ajuns în albia râului, aceasta fiind afectată pe o lungime de aproximativ zece kilometri, respectiv de la baza haldelor până în satul Condeieşti.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2009

Actualitate

» Scurte stiri
» Magistraţii tineri l-au supărat pe Băsescu
» Zeci de gospodării din Gorj, afectate de inundaţii
» Avioane SA, ultima escală
» Îi înghite pământul!
» Drum acoperit de ape
» Ministrul Mediului a dat avizul de construire pentru Şoseaua de Coastă
» Avocaţii italieni numiţi din oficiu refuză să-i apere pe românii arestaţi pentru viol

Local

» 166 de firme, datoare
» Mai puţine victime ale virozelor respiratorii decât anul trecut
» 3.449 de lei, salariu mediu de bugetar
» Tentaţia politicianului, să dea leapşa celuilalt
» Economia românească va fi lovită foarte puternic
» Scurte ştiri
» Reţinuţi de poliţişti, eliberaţi de judecători
» Rănită, după impactul cu o rabă
» Spărgători de maşini, prinşi în flagrant
» „Garcea“ în acţiune

Dolj

» Tabere pentru şcolari şi studenţi
» Elevii intră în vacanţă fără teme obligatorii
» Alertă în Dolj, după dispariţia armelor de la Ciorogârla

Gorj

» A crescut numărul copiilor abuzaţi
» Zeci de instituţii de stat au finanţat campania lui Adrian Năstase
» Scurte ştiri

Sport

» Vâlcenii, mulţumiţi de Liviu Mihai
» Cîrţu: Nu ne-am atins obiectivele
» Mititelu vrea ca titlul să rămână în provincie
» Firţulescu a plecat de la Jiul Petroşani
» Cu Bornescu spre Cupa UEFA
» Craiova l-a luat pe Mişu de la Barcelona
» Ştiinţa, neînvinsă în Turcia
» Dică, propus la FC Bruges
» Doar Ştefan Radu titular în Italia
» Elena Bogdan a ieşit de pe teren în scaunul cu rotile
» Keşeru, la Liege?
» Scurte ştiri
» Rădoi, învingător în Arabia Saudită
» Jula, eliminat din Cupa Germaniei

Bani & Afaceri

» Sydney Hotel, o afacere cu voinţă
» Parcări cu plată în centrul Craiovei
» Conducerea Alro, cu tunul pe sindicate
» De ce „a luat foc“ Rocada

Sanatate

» Cum prevenim intoxicaţia cu monoxid de carbon
» Culoarea morcovului, sursă de sănătate
» Ţigara electronică
» Îngrijirea picioarelor
» Candidoza bucală, boala secolului

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Marea Barieră de Corali, paradisul din Australia

Top