10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDuel în instanţă pe profitul CEZ

Duel în instanţă pe profitul CEZ

Compania de electricitate a obţinut în 2007 un profit net de 32 de milioane de euro, din care Electrica SA (firma statului român) revendică şase mi-lioane de euro. CEZ s-a aliat cu Fondul Proprietatea şi a decis să reinvestească profitul. Deşi a câştigat în primă fază, statul român ameninţă că va merge cu procesul până în pânzele albe.  

Statul român îşi dispută în instanţă cu compania cehă CEZ, investitorul care a preluat în 2005 Electrica Oltenia SA, profiturile pe anul 2007, în valoare de 32 de milioane de euro. În urmă cu aproape patru ani, cehii au preluat 24,62% din acţiunile filialei Electrica Oltenia contra sumei de 47,4 milioane de euro şi au realizat simultan o majorare de capital social în valoare de 103,6 milioane de euro, devenind acţionari majoritari, cu 51% din acţiunile societăţii. În 2007, activităţile de distribuţie, vânzare/achiziţie de energie electrică şi servicii au fost separate, luând naştere CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii. Cea mai profitabilă dintre companiile din grup rămâne însă CEZ Distribuţie SA Craiova, care în 2007 a raportat o cifră de afaceri de 915,7 milioane de lei (213 milioane de euro) şi un profit net de 137,7 milioane de lei (32 de milioane de euro). Celelalte două companii din grup, CEZ Vânzare Craiova şi CEZ Servicii Piteşti, au raportat pierderi de 2,7 milioane de euro, respectiv 655.000 de euro. O cotă de 18,99% din CEZ Distribuţie este deţinută de Electrica SA – care este proprietatea 100% a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deci a statului român.
Restul de 30% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea (FP).
Conform acestei proporţii, Electrica SA ar fi trebuit să încaseze şase milioane de euro, iar FP – 9,6 milioane de euro din profitul CEZ. La rându-i, CEZ România (51%) ar avea o cotă de profit în valoare de 16,37 milioane de euro. La şedinţa ordinară a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din mai 2008, acţionarii au început să se certe pentru profiturile pe 2007. Iată ce a declarat directorul CEZ Distribuţie, Gabriel Negrilă: „La acea şedinţă, CEZ a propus ca profitul să fie reinvestit. Fondul Proprietatea a votat în favoarea propunerii, iar Electrica, împotrivă. Ulterior, Electrica SA a atacat hotărârea în instanţă“.

Electrica – în câştig după prima rundă

Pe 21 ianuarie 2009, judecătorii de la Secţia Comercială a Tribunalului Dolj au admis acţiunea intentată de Electrica SA şi au anulat articolul din hotărârea AGA care propunea repartizarea profitului. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel. Electrica SA a anunţat deja că „îşi va menţine poziţia şi va solicita, în baza prevederilor legale şi statutare relevante, anularea acestei decizii (a CEZ Distribuţie – n.r.)“, în cazul în care hotărârea instanţei va fi atacată cu apel. La rândul său, grupul CEZ a anunţat că „se abţine să facă orice declaraţii pe această temă, până la pronunţarea judecătorilor“.
Interesant este şi modul în care coacţionarii comunică între ei. Electrica SA susţine că nu a mai primit informaţii despre activităţile curente ale filialei din Oltenia de la privatizarea acesteia. „Pe 5 aprilie 2005, a fost semnat contractul de privatizare a filialei Electrica Oltenia SA cu CEZ a.s. Începând cu această dată, SC Electrica SA nu mai deţine informaţii despre activităţile curente ale acestei filiale“, se spune în răspunsul trimis pe adresa GdS. La rândul său, compania CEZ susţine că informează permanent coacţionarii despre situaţia financiară a societăţii. „Electrica SA este acţionar în cadrul CEZ Distribuţie şi este informată constant şi cu respectarea tuturor prevederilor legale asupra situaţiilor financiare ale companiei“, răspunde printr-un comunicat CEZ România.
De ce a renunţat Fondul Proprietatea de bunăvoie la dividende de aproape zece milioane de euro? GdS a solicitat un răspuns oficial în acest sens de la Fondul Proprietatea, care nu a fost dat până la ora închiderii ediţiei. Conform ultimelor date publicate, la sfârşitul lui 2008, investitorii privaţi ai FP reprezentau 29,58% din capitalul social, în timp ce Ministerul Economiei şi Finanţelor deţinea 70,42% – acum fiind acţionarul majoritar al FP, după cum spun reprezentanţii acestei instituţii.

Profituri mari, tarife mari, investiţii mari?

CEZ Distribuţie a practicat în 2008 cele mai mari tarife de distribuţie a energiei electrice din România: 139 lei/MWh – pentru joasă tensiune, 42 lei/MWh – pentru medie tensiune şi 19,75 lei/MWh – pentru înaltă tensiune, conform tarifelor aprobate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). CEZ se menţine în top şi în primul trimestru din 2009, singura modificare fiind majorarea tarifelor de distribuţie pentru reţelele de înaltă tensiune la 20,22 lei/MWh. CEZ Distribuţie are 1,37 milioane de clienţi, cei mai mulţi fiind înregistraţi în Dolj. Oficialii companiei explică tarifele mari prin aceea că firma este în prezent operatorul cu cea mai mare cifră de investiţii din ţară, având planificate pentru perioada 2006 – 2011 investiţii de 227 de milioane de euro. Potrivit unui top al cifrelor de afaceri pe judeţe, realizat de o companie din Bucureşti, cu date de la Ministerul Finanţelor, pe anul 2006, compania CEZ cu sediul în Craiova a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din judeţul Dolj, în sumă de 1,31 miliarde de lei, devansând companii de producţie precum Ford (pe atunci Daewoo).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII