16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajorările salariale sub semnul întrebării

Majorările salariale sub semnul întrebării

Salariile mici din învăţământ ar putea creşte în acest an cu 33%, în două tranşe, în aprilie şi octombrie, iar cheltuielile cu salariile cadrelor medicale pot fi majorate cu cel mult 7%, potrivit unor surse guvernamentale. Cei mai mulţi miniştri ar fi fost de acord cu majorarea salariilor profesorilor debutanţi cu până la 33%, urmând ca primele majorări salariale să aibă loc în luna aprilie. În ceea ce priveşte fondurile alocate Ministerului Educaţiei, reprezentanţii executivului mizează pe un buget mai mic de 6% din produsul intern brut (PIB) în 2009, în condiţiile în care acest sector nu a reuşit să cheltuiască anul trecut decât circa 3,6-3,7% din PIB.

Fără măriri la universitari

Pe de altă parte, creşterea salariilor cu 50% solicitată de profesorii universitari ar fi exclusă.
„Profesorii universitari au salarii mai mari decât un general, iar din cele patru-cinci norme pe care le au pe la diferite facultăţi câştigă uneori mai mult decât un profesor de la o universitate renumită din Franţa. În aceste condiţii, ei cer noi majorări de salarii? Nici nu se pune problema să acceptăm majorarea salariilor profesorilor universitari cu 50%“, au precizat sursele citate.
Nici majorările salariale de până la 20% solicitate de sindicatele din sistemul sanitar nu au fost acceptate de miniştrii cabinetului Boc.
„Ministerul Sănătăţii trebuie să mai taie din cheltuielile salariale, astfel încât creşterea acestora să nu depăşească 7% în acest an“, au adăugat sursele citate.
Potrivit acestora, negocierile legate de bugetul alocat Sănătăţii vor continua în acest weekend.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII