9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri europene pentru barajul Işalniţa

Fonduri europene pentru barajul Işalniţa

Administraţia Naţională Apele Române – Direcţia Apelor Jiu a atribuit un contract de 62,8 milioane de lei (14,6 milioane de euro) unei asociaţii de patru firme, pentru reabilitarea barajului Işalniţa din Dolj, a declarat responsabilul cu derularea procedurilor de atribuire a contractului de la Direcţia Apelor Jiu, Gabriel Muller. Suma alocată pentru aceste lucrări provine atât din credite luate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cât şi de la bugetul de stat.

„Cheltuielile neeligibile vor fi suportate de la buget, iar fondurile de la BDCE vor fi folosite pentru decontarea cheltuielilor eligibile ale contractului, inclusiv pentru achiziţionarea utilajelor care sunt destul de costisitoare“, a explicat Muller, care a adăugat că împrumuturile au fost contractate până în 2010.

Lucrările de reabilitare şi consolidare a barajului vor fi executate de asociaţia formată din firmele Socot Târgul Mureş, Lescaci Com Negreşti Oaş, TCIF Craiova şi Aqua Prociv Proiect Cluj-Napoca, potrivit anunţului de atribuire publicat ieri pe sistemul electronic de achiziţii publice, iar locul principal de executare a lucrărilor este pe râul Jiu, la aproximativ 12 km de municipiul Craiova.

„Am încheiat procedura de licitaţie. Acum aşteptăm să vedem cât ni se va aloca pentru acest an de la bugetul de stat pentru a demara execuţia. Este vorba de o lucrare complexă, care include şi elaborarea proiectului tehnic“, a precizat Gabriel Muller. El a explicat, totodată, că reabilitarea construcţiei va determina, pe de o parte, asigurarea necesarului de apă industrială pentru cele două termocentrale din judeţ (Işalniţa şi Şimnic), pentru combinatul chimic şi pentru Regia de Apă Craiova, iar, pe de altă parte, va reduce pericolul formării de viituri în zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS