14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul Casa Verde, amânat pe termen nedeterminat

Programul Casa Verde, amânat pe termen nedeterminat

Programul Casa Verde a fost amânat din nou, pe termen nedeterminat, atât pentru că bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, cât şi din cauză că Ministerul Mediului a identificat patru probleme ale programului, a anunţat ieri ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

„Am identificat patru probleme care au determinat amânarea acestui program. Prima ţine de o incapacitate la nivelul Administraţiei Fondului de Mediu de a îndeplini sarcina de validare a instalatorilor. A doua se referă la nişte nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului «primul venit, primul servit».

De asemenea, cred că mulţi solicitanţi vor cere aceste sume pentru case de vacanţă şi nu mi se pare oportună cheltuirea atâtor bani pentru aceste locuinţe, pe care oamenii le folosesc de cel mult câteva ori pe an“, a spus joi Nemirschi, într-o conferinţă de presă.

În plus, el este nemulţumit de faptul că ghidul nu precizează câţi dintre producătorii echipamentelor de energie eoliană, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie să provină din România sau din Uniunea Europeană, deoarece nu vrea ca „produse din Asia, care au preţuri mici şi o calitate necorespunzătoare, să fie cele mai vândute prin acest program“.

 

Guvernul decide

 

Ministrul mediului a prezentat aceste probleme în şedinţa de guvern de ieri, urmând ca executivul să aleagă între revizuirea ghidului solicitantului, reducerea parţială a finanţării pentru acest program, continuarea lui în forma propusă de fostul ministru al mediului – Attila Korodi – şi anularea întregului program de înlocuire sau completare a sistemului clasic de încălzire cu sisteme care folosesc energie alternativă.

Potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, care răspunde de programul Casa Verde, până joi dimineaţă au fost validate 367 de firme de instalatori, alte 1.490 de firme fiind respinse.

Programul Casa Verde, de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire cu surse alternative de energie, este finanţat din taxa de poluare auto şi prevede subvenţionarea cu 90% a cheltuielilor făcute de populaţie cu montarea unor astfel de instalaţii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS