7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii, trataţi... de sus

Bolnavii, trataţi… de sus

Spitalele expediază pe bandă rulantă bolnavii după adeverinţe la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Batjocura este atât de mare, încât la ghişeele CAS au ajuns cereri pentru eliberarea de adeverinţe pentru copii, pensionari şi alte categorii de asiguraţi, deşi aceştia aveau bilet de trimitere de la medicul de familie.

Nebunia de la ghişeele CAS Dolj a întrecut orice imaginaţie. Oameni bătrâni şi bolnavi vin de la ora patru dimineaţa şi se aşază la cozi pentru a obţine adeverinţe. Funcţionarii CAS abia mai fac faţă puhoiului. Oamenii se împing, vociferează şi se ceartă cu angajatele. Disperarea îi aduce pe unii în pragul crizei de nervi. O femeie îşi pierde cumpătul şi se pune pe plâns. „Nu se poate aşa ceva! Luni trebuie să mă internez la Neurologie, iar adeverinţa mi-o eliberează abia peste o săptămână. Ce mă fac, că nu mă primesc fără ea?!“, striga femeia disperată.

Aceeaşi disperare a pus stăpânire şi pe angajaţii de la ghişee. O bucată de sticlă este tot ce îi desparte de mulţimea nemulţumită. Sunt stresaţi şi abia mai fac faţă muncii pe care trebuie să o presteze zi de zi. Unii dintre ei au clacat. Au renunţat la locul de muncă, alegând sănătatea. În locul lor nu a venit nimeni. Deh, posturile sunt blocate, graţie unei ordonanţe guvernamentale.

 

Ordinul din policlinică

 

Situaţia pare greu de rezolvat. Autorităţile judeţene au cerut explicaţii spitalelor şi CAS Dolj, încă de săptămâna trecută, însă până acum nu s-a rezolvat nimic.

Asaltată de sutele de bolnavi, CAS Dolj caută în continuare o cale de rezolvare. Ieri au fost chemaţi la discuţii medicii de familie, iar luni, reprezentanţii CAS se vor întâlni cu conducerile spitalelor.

Toată nebunia a început la jumătatea lunii decembrie 2008, când pe uşile din policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova au apărut afişe care obligau pacienţii asiguraţi să se prezinte la consultaţii cu adeverinţe de la CAS Dolj. Anunţul avea şi o justificare: un ordin mai vechi al preşedintelui CNAS de care nu se ţinuse cont până atunci: Ordinul Preşedintelui CNAS nr. 617/2007, potrivit căruia bolnavii trebuia să prezinte o adeverinţă de la CAS pe lângă actele cerute în mod normal, care să ateste calitatea de asigurat.

 

Şi alte spitale cer adeverinţa

 

Conducerea spitalului şi-a adus aminte de acea adeverinţă în momentul în care a văzut că nu toate serviciile medicale din policlinică le sunt decontate de CAS. De atunci, CAS Dolj şi-a plătit datoria, dar spitalul obligă în continuare bolnavii să vină cu adeverinţe. Ba, unii medici din unitatea sanitară condiţionează actul medical de prezentarea adeverinţei, încălcând grav drepturile bolnavilor, dar şi alt ordin al preşedintelui CNAS, nr. 903/2007, prin care se spune că bolnavul poate primi asistenţă medicală înainte de obţinerea adeverinţei de asigurat, pe baza biletului de trimitere şi a dovezii de asigurat (adeverinţă de salariat, cupon de pensie etc.).

După modelul Spitalului de Urgenţă, din ianuarie 2009, şi alte unităţi sanitare craiovene – Spitalul Municipal „Filantropia“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie – au început să ceară adeverinţa de asigurat pentru orice servicii medicale, indiferent dacă este vorba de prestaţiile din policlinică sau de cele din secţiile de spital.

 

Acte necesare

 

Potrivit CAS Dolj, serviciile medicale din pachetul de bază trebuie să fie acordate de medici de familie, medici de specialitate din ambulatoriu, medici din spitale următoarelor categorii de persoane, pe baza documentelor menţionate: pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani – copie după cartea de identitate sau certificatul de naştere; pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului – copie CI şi decizia emisă de direcţia judeţeană de muncă; pentru şomeri – copie CI şi carnetul şi/sau adeverinţa eliberate de instituţia care administrează bugetul asigurărilor de şomaj; pentru persoanele care sunt returnate sau expulzate – adeverinţa eliberată de instituţiile din subordinea Ministerului Internelor, din care să rezulte că se află în această situaţie; pentru persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor social – copie CI şi adeverinţa eliberată de primăria localităţii de domiciliu; pentru pensionari – copie CI, cuponul mandatului poştal din luna anterioară şi o declaraţie, pe proprie răspundere, din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele realizate din pensii; pentru salariaţi şi coasiguraţii acestora – copie CI şi adeverinţa eliberată de angajator, valabilă trei luni de la data emiterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

79 COMENTARII