Bolnavii, trataţi… de sus

Autori


Spitalele expediază pe bandă rulantă bolnavii după adeverinţe la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Batjocura este atât de mare, încât la ghişeele CAS au ajuns cereri pentru eliberarea de adeverinţe pentru copii, pensionari şi alte categorii de asiguraţi, deşi aceştia aveau bilet de trimitere de la medicul de familie.

Nebunia de la ghişeele CAS Dolj a întrecut orice imaginaţie. Oameni bătrâni şi bolnavi vin de la ora patru dimineaţa şi se aşază la cozi pentru a obţine adeverinţe. Funcţionarii CAS abia mai fac faţă puhoiului. Oamenii se împing, vociferează şi se ceartă cu angajatele. Disperarea îi aduce pe unii în pragul crizei de nervi. O femeie îşi pierde cumpătul şi se pune pe plâns. „Nu se poate aşa ceva! Luni trebuie să mă internez la Neurologie, iar adeverinţa mi-o eliberează abia peste o săptămână. Ce mă fac, că nu mă primesc fără ea?!“, striga femeia disperată.

Aceeaşi disperare a pus stăpânire şi pe angajaţii de la ghişee. O bucată de sticlă este tot ce îi desparte de mulţimea nemulţumită. Sunt stresaţi şi abia mai fac faţă muncii pe care trebuie să o presteze zi de zi. Unii dintre ei au clacat. Au renunţat la locul de muncă, alegând sănătatea. În locul lor nu a venit nimeni. Deh, posturile sunt blocate, graţie unei ordonanţe guvernamentale.

 

Ordinul din policlinică

 

Situaţia pare greu de rezolvat. Autorităţile judeţene au cerut explicaţii spitalelor şi CAS Dolj, încă de săptămâna trecută, însă până acum nu s-a rezolvat nimic.

Asaltată de sutele de bolnavi, CAS Dolj caută în continuare o cale de rezolvare. Ieri au fost chemaţi la discuţii medicii de familie, iar luni, reprezentanţii CAS se vor întâlni cu conducerile spitalelor.

Toată nebunia a început la jumătatea lunii decembrie 2008, când pe uşile din policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova au apărut afişe care obligau pacienţii asiguraţi să se prezinte la consultaţii cu adeverinţe de la CAS Dolj. Anunţul avea şi o justificare: un ordin mai vechi al preşedintelui CNAS de care nu se ţinuse cont până atunci: Ordinul Preşedintelui CNAS nr. 617/2007, potrivit căruia bolnavii trebuia să prezinte o adeverinţă de la CAS pe lângă actele cerute în mod normal, care să ateste calitatea de asigurat.

 


Şi alte spitale cer adeverinţa

 

Conducerea spitalului şi-a adus aminte de acea adeverinţă în momentul în care a văzut că nu toate serviciile medicale din policlinică le sunt decontate de CAS. De atunci, CAS Dolj şi-a plătit datoria, dar spitalul obligă în continuare bolnavii să vină cu adeverinţe. Ba, unii medici din unitatea sanitară condiţionează actul medical de prezentarea adeverinţei, încălcând grav drepturile bolnavilor, dar şi alt ordin al preşedintelui CNAS, nr. 903/2007, prin care se spune că bolnavul poate primi asistenţă medicală înainte de obţinerea adeverinţei de asigurat, pe baza biletului de trimitere şi a dovezii de asigurat (adeverinţă de salariat, cupon de pensie etc.).

După modelul Spitalului de Urgenţă, din ianuarie 2009, şi alte unităţi sanitare craiovene – Spitalul Municipal „Filantropia“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie – au început să ceară adeverinţa de asigurat pentru orice servicii medicale, indiferent dacă este vorba de prestaţiile din policlinică sau de cele din secţiile de spital.

 

Acte necesare

 

Potrivit CAS Dolj, serviciile medicale din pachetul de bază trebuie să fie acordate de medici de familie, medici de specialitate din ambulatoriu, medici din spitale următoarelor categorii de persoane, pe baza documentelor menţionate: pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani – copie după cartea de identitate sau certificatul de naştere; pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului – copie CI şi decizia emisă de direcţia judeţeană de muncă; pentru şomeri – copie CI şi carnetul şi/sau adeverinţa eliberate de instituţia care administrează bugetul asigurărilor de şomaj; pentru persoanele care sunt returnate sau expulzate – adeverinţa eliberată de instituţiile din subordinea Ministerului Internelor, din care să rezulte că se află în această situaţie; pentru persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor social – copie CI şi adeverinţa eliberată de primăria localităţii de domiciliu; pentru pensionari – copie CI, cuponul mandatului poştal din luna anterioară şi o declaraţie, pe proprie răspundere, din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele realizate din pensii; pentru salariaţi şi coasiguraţii acestora – copie CI şi adeverinţa eliberată de angajator, valabilă trei luni de la data emiterii.Comenteaza acum

79 Comentarii

 1. Dan Ro-tariu said:

  Poporul e obidit, poporul e chinuit. In loc ca CAS Dolj sa ofere medicilor acces pe baza de parola la banca de date a asiguratilor chiar in timpul consultatiilor … poarta lumea pe drumuri. Rusine sa le fie, iata cozile si batjocura CAPITALISTA

 2. ionela said:

  Sa se infiinteze,chiar cu bani publici,un spital de nebuni unde sa fie internati numai medicii conducatori de spitale.Dar sa fie indeva in mijlocul unui pustiu si sa nu se asiste decit unul pe altul.

 3. ari said:

  Dar la cas nu exista calculatoare, iar cu harti ca pe timpul lu mama mare.

 4. violeta said:

  Ce parole? Dupa introducerea CNP-ului intr-o baza de date comuna ar trebui sa afle tot ce ii intereseaza. Dar asta e bataie de joc. Se considera ca omul are o suferinta, nu e in masura sa stea la cozi cu orele. Si asta e iceputul ca in spital distractia continua. Mama lor la toti!

 5. vasile said:

  Asiguratii CASAOPNAJ trebuie sa sa deplaseze la Bucuresti pentru adeverinta.

 6. popescu said:

  asa conduc porcii sanatatea.s-au umplut de bani si ii doare in fund de cei care platesc casa-urile de unde isi umfla ei salariile

 7. anonim said:

  e o metoda simpla de a obliga pacientii sa se consulte la cabinetele si policlinicile particulare, detinute de … (ghiciti?) cei care conduc sistemul sanitar si care au luat respectiva decizie; da’ greu va prindeti …

 8. rotweiller said:

  am o intrebare : de ce ne mai chinuim atat in craiova asta dom’le ? Haideti in lupa mea in occident sa ne gasim ceva de munca si sa traim civilizat , ca eu unul , m-am saturat de prostia romaneasca …pe bune , hai sa va ard sub nas pe toti militienii, doctorii , judecatorii , procurorii si toti cei care ne fac viata grea…pana cand ? lasati-i i.p.m. sa se omoare singuri in pustietati ….si haideti sa ne traim viata in afara …ca acolo nu e idiotenia si prostia de aci….

 9. NISIPASU TIBERIU said:

  Sistemul sanitar nu este la pamant,este sub pamant si nu mai poate fi resuscitat de catre nimeni,si asa nu a avut nimeni interesul,in 20 de ani,sa faca o reforma adevarata.
  Prosti,d ar multi.

 10. Rusine ! said:

  Nu stiu cum mai au obraz sa iasa pe strada atat functionarii care nu se organizeaza sa nu mai stea lumea la acele cozi, cat si medicii care cer acele adeverinte. Si nu stiu cum nu se tem ca ii va da cineva in judecata pentru ingradirea dreptului la asistenta medicala. Oare ei cat cred ca oamenii vor accepta sa fie batjocoriti ? Nu se tem ca totul are o limita ?

 11. MINISTRUL DEMENT said:

  nu sunt de vina spitalele ci nemernicii din ministerul sanatatii in frunte cu ministrul, care nu e in stare sa elaboreze un program pentru omenesc pentru oameni. sa ia exemplu nemernicii din sistemul sanitar englez sau francez nu din uganda sau lumea a 3 a. pentru ce platim taxe ? sa fie furate ? ar trebui exterminati cei care pun in pericol sanatatea romanilor !

 12. Dan said:

  nu sunt de vina medicii. CAS si Ministerul Sanatatii elaborand o asemenea lege.
  Au aprobat si o lege prin care medicii nu mai pot sa
  dea medicamente originale dor generice.
  Generice nu inseamna produse romanesti ci produse proaste

 13. registratora med said:

  ADEVARUL ESTE :::: CAS_a NU VALIDEAZA CONSULTATIILE FARA SA FIE INSOTITE DE :TRIMITERE MED FAM

 14. marina said:

  pe usa cas-ului, exista un mare afis, persoanele asigurate nu trebuie sa ridice adeverinta de asigurat, care este adevarul, nu va mai bateti joc domnilor doctori de pacientii dumneavoastra ca si asa in spitale exista un adevarat haos, jalnic.

 15. registratora med said:

  GDS DE CE TAIATI COMENTARIUL ????
  ADEVARUL DACA SOTUL ,SOTIA LUCREAZA SI MERGE PE ASIG LUI TREB VIZAT ,ADEVERINTA DE LA CASA ….CA SA MAI FACA UN STRES LA OAMENI …..AU PLECAT MILITIENI SI AU INCEPUT CASA DE ASIG ,SA RENUNTE OAMENI LA INTERNARI SI SA MOARA ,,,,ESTE UN GENOCID DIN PARTEA CELOR DE LA CAS DE ASIG ,,,,ORGANELE JUDICIARE AR TREBUI SA SE AUTOSESIZEZE ,DE DECESELE CARE PROVIN PE BAZA ACESTEI ADEVERINTE SI CARE INTIRZIE INTERVENTIA MEDICILOR

 16. Ionut said:

  Nu stiu daca puteti face ceva dar macar anuntati insitutiile competente sa discute cu femeia de sta in Matizul albastru din fata farmaciei de la gara.Saraca ingheata de frig si nimanui nu ii pasa de ea.Chiar nu poate fi mutata intr-un adapost pentru saraci.Mutatii masina, nu de alta dar se chinuie si probabil va muri.

 17. hero said:

  Titlul,explica f. clar cum stau lucrurile….”Bolna vii,tratati…de sus”…adica,doar Dumnezeu,de acolo ,de sus, mai poate trata de ei.Spitalul,va cunoaste o inflorire fara precedent,pt ca…la fondurile lui vor participa cu 10%,vanzatorii de coroane de flori,15% vor participa si firmele de pompe funebre,tot 10% vor adauga si groparii si purtatorii de stalpi,5% vor adauga colivarii si pomanagii…Facand un total,da bine de tot…Medicii,chiar daca vor avea mai putini pacienti iar salariile se vor mai diminua,vor complecta aceasta diminuare cu mita ce o vor lua de la pacientii inca in viata,care vor trece prin spital ca si prin sala de asteptare de la Gara…Multa sanatate,tuturor !

 18. ... said:

  [URL=http://jazzitud es.com/sys/abbigliam entoaccessorio/] abbigliamento accessorio [/URL] abbigliamento accessorio http://jazzitudes.co m/sys/abbigliamentoa ccessorio/

 19. ... said:

  [URL=http://design-c ss.com/html/calcoloa ssicurazioneauto/] calcolo assicurazione auto [/URL] calcolo assicurazione auto http://design-css.co m/html/calcoloassicu razioneauto/

 20. ... said:

  [URL=http://mon-blog -sexy.com/share/albe rgoeconomicopraga/] albergo economico praga [/URL] albergo economico praga http://mon-blog-sexy .com/share/albergoec onomicopraga/

 21. ... said:

  [URL=http://www.lafo uine.org/encheres/ut ilitypuliziadiscofis so/] utility pulizia disco fisso [/URL] utility pulizia disco fisso http://www.lafouine. org/encheres/utility puliziadiscofisso/

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Actualitate

» Universitatea Craiova: Ciprian Tănasă a revenit la echipă, după ce fusese împrumutat la Politehnica Iaşi
» Fotbal: Florin Şoavă a semnat un contract pe trei sezoane cu gruparea din Banie
» SC Oltchim vrea să obţină acceptul Comisiei Europene pentru a primi un ajutor de stat
» Fotbal, Universitatea Craiova: Mititelu afirmă că a avut o ofertă de 6,5 milioane de euro pentru Florin Costea, dar a refuzat-o
» ANP susține că Paul Valută a refuzat tratamentul medical în penitenciar
» Salariul şefului DNA, mai mic decât al subalternilor
» Pensionări cu forţa în administraţie
» Interzis! Se canalizează
» Demisii în lanţ din PSD
» Fermierii vs. APIA în procese pe rol
» Anticorupţia, la mişto
» Scurte stiri
» Miron Cozma vine la Târgu Jiu
» Programul Casa Verde, amânat pe termen nedeterminat
» Corpul de control al primarului a sancţionat 13 firme
» Au câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii
» Anul economisirii
» Bolnavii, trataţi… de sus

Local

» Scurte stiri
» Procedurile de divorţ în cuplurile binaţionale, simplificate
» Obama va fi învestit marţi
» Buget de criză
» Verdict în procesul România – Ucraina
» Meşteşugarii se lansează în afaceri cu bulgarii

Dolj

» Dotări pentru serviciile de voluntariat
» Eminescu şi copiii doljeni

Sport

» Ilie Iordache a făcut deplasarea în Antalya
» Napoli a schimbat regimul
» Pandurii au plecat în Turcia
» Vizită medicală cu Njock şi patru australieni
» Petrecere cu promisiuni de cupe europene
» Scurte ştiri
» Romeo Duicu, în ascensiune
» Ţipko, posibilul adversar al lui Bute
» Şanse mici la Sibiu
» Tricolorii, motivaţi de fete
» Voleibalistele, la Piatra Neamţ
» Energia debutează la Braşov
» Andrei Pavel a avut ghinion la tragerea la sorţi

Magazin

» Salată cu jambon şi pepene galben
» Ruladă de porc cu usturoi
» Sfaturi pentru clătite delicioase
» Prietenii iubitului îţi pot distruge relaţia
» Îngrijirea pielii în sezonul rece
» Pregătiri pentru prima întâlnire
» Scurte stiri
» Tinereţe fără riscuri şi responsabilităţi
» Las Vegas – declinul unui vis
» Săracii miliardari
» Horoscop

Top