11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Anul economisirii

În 2009, persoanele care au un loc de muncă îşi pun bănuţii la ciorap, pentru vremuri grele. Firmele previzibile îşi restrâng bugetele şi adună „bani albi pentru zile negre“. În aceste condiţii, depozitele bancare şi titlurile de stat sunt cele mai avantajoase investiţii.

Economisiţi, economisiţi şi iar economisiţi! Acesta pare îndemnul specialiştilor financiari pentru anul 2009, de la Banca Naţională a României (BNR) – de la nivel central – şi până la bancheri şi şefii patronatelor – la nivel local. Îndemnurile pentru economisire sunt valabile atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Cine a simţit în vreun fel efectele recesiunii sau cine este doar prudent îşi pune deja bani deoparte, pentru vremuri grele.

 

Bani la ciorap sau în depozite bancare?

 

Familiile care au ceva venituri şi-au redimensionat deja bugetele pe anul în curs. Toată lumea strânge cureaua, cu sau fără sfatul specialiştilor. Problema este cum sunt păstrate economiile. GdS a încercat să afle ce instrumente de economisire sunt avantajoase în 2009. Depozitul bancar pare, de departe, cel mai avantajos, pentru cei care au încredere în sistem, în timp ce banii ţinuţi acasă „la saltea“ nu aduc venituri în plus decât dacă sunt schimbaţi în valută şi cotaţia respectivei monede creşte. „Depozitele constituite la instituţiile de credit, în lei sau în valută, au devenit mai avantajoase în 2009, deoarece veniturile realizate sub formă de dobânzi nu mai sunt impozitate cu cota de 16%. Dacă privim lucrurile prin prisma raportului între câştigul realizat şi riscul asumat, depozitele bancare sunt, în prezent, un plasament cu grad scăzut de risc (garantate în limita unui plafon per deponent ce reprezintă echivalentul în lei al sumei de 50.000 de euro) şi cu un câştig satisfăcător la actualul nivel al dobânzilor oferite de instituţiile de credit din România“, a precizat directorul sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu. Pentru cei neiniţiaţi care optează pentru o asemenea formă de economisire, specialistul BNR afirmă că trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte în alegerea unui anumit tip de depozit: nivelul dobânzilor la depozitele în lei comparativ cu dobânzile la depozitele în valută, mărimea comisioanelor bancare, rata prezentă şi anticipată a inflaţiei, cursul de schimb la vedere şi la termen, scadenţe mai scurte sau mai îndepărtate, nivelul de risc asumat. Alt bancher local din cadrul Raiffeisen Bank are un sfat pragmatic pentru persoanele fizice: „Cei care doresc să-şi ţină economiile în depozite şi anticipează că au nevoie în viitor şi de plăţi în valută pot păstra banii jumătate în lei şi jumătate în depozite în valută. În felul acesta, eventuale creşteri ale cursului valutei nu-i prind descoperiţi, chiar dacă dobânzile la valută nu sunt aşa de mari ca la lei“. La depozitele în lei, dobânzile au ajuns la 14% pe an, iar la euro 6,5 – 7% pe an.

 

Titlurile de stat, alternativă la depozite

 

Companiile taie din bugete tot ce se poate: redimensionează costuri, renunţă la unele cheltuieli. Anumite firme îşi permit să strângă bani pentru perioade şi mai întunecate ale recesiunii. Acestea optează, în mare parte, pentru depozite bancare. Pe ansamblu, în ultima lună de raportare a BNR (noiembrie 2008), firmele doljene şi-au diminuat depozitele bancare în lei şi valută, însă există companii care îşi transferă fondurile dintr-o bancă în alta, acolo unde dobânda îi avantajează. Altă variantă de economisire care impune un risc scăzut sunt investiţiile în titluri de stat. Deocamdată, pentru populaţie nu există un asemenea instrument de economisire, dar specialiştii de la centru estimează că statul va trebui să-şi finanţeze deficitul bugetar, astfel că va emite titluri de stat şi pentru populaţie, cu un randament peste cel al inflaţiei şi chiar comparabil cu depozitele bancare. Cumperi acum titluri de stat şi la scadenţă obţii un câştig sigur, fără prea mari riscuri. Practica a fost întreruptă în urmă cu câţiva ani, când bugetul de stat a înregistrat excedent, deci nu a mai avut nevoie de nici o finanţare. Pentru firme există posibilitatea achiziţionării titlurilor de stat fie de pe piaţa interbancară, fie prin intermediul societăţilor de servicii de investiţii financiare. „Cumpărarea de titluri de stat constituie o variantă sigură de economisire, la dobânzi atractive şi cu un grad de flexibiltate mai mare asigurat de posibilitatea vânzării titlurilor înainte ca acestea să ajungă la scadenţă“, spune Gheorghe Gherghinescu. La ultima emisiune de astfel de titluri, statul a atras miliarde bune de lei de pe piaţă, la un randament acceptabil pentru toţi jucătorii, de 13,99%.

 

Investiţiile sigure

 

Şeful unui patronat doljean spunea recent că puţine sunt companiile locale care au bani pentru depozite şi cele mai multe firme apelează la bănci pentru împrumuturi şi linii de credit pentru a-şi finanţa activitatea. Totuşi, firmele care au posibilitatea să-şi plaseze economiile caută instrumente de economisire cu risc scăzut, în detrimentul investiţiilor pe piaţa de capital.

Aceeaşi politică se întâlneşte şi la oamenii simpli, care preferă fie să-şi ţină banii acasă (în lei sau euro), fie aleg formule de economisire cât mai sigure, cum ar fi depozitele bancare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII