Anul economisirii

Autori


În 2009, persoanele care au un loc de muncă îşi pun bănuţii la ciorap, pentru vremuri grele. Firmele previzibile îşi restrâng bugetele şi adună „bani albi pentru zile negre“. În aceste condiţii, depozitele bancare şi titlurile de stat sunt cele mai avantajoase investiţii.

Economisiţi, economisiţi şi iar economisiţi! Acesta pare îndemnul specialiştilor financiari pentru anul 2009, de la Banca Naţională a României (BNR) – de la nivel central – şi până la bancheri şi şefii patronatelor – la nivel local. Îndemnurile pentru economisire sunt valabile atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Cine a simţit în vreun fel efectele recesiunii sau cine este doar prudent îşi pune deja bani deoparte, pentru vremuri grele.

 

Bani la ciorap sau în depozite bancare?

 

Familiile care au ceva venituri şi-au redimensionat deja bugetele pe anul în curs. Toată lumea strânge cureaua, cu sau fără sfatul specialiştilor. Problema este cum sunt păstrate economiile. GdS a încercat să afle ce instrumente de economisire sunt avantajoase în 2009. Depozitul bancar pare, de departe, cel mai avantajos, pentru cei care au încredere în sistem, în timp ce banii ţinuţi acasă „la saltea“ nu aduc venituri în plus decât dacă sunt schimbaţi în valută şi cotaţia respectivei monede creşte. „Depozitele constituite la instituţiile de credit, în lei sau în valută, au devenit mai avantajoase în 2009, deoarece veniturile realizate sub formă de dobânzi nu mai sunt impozitate cu cota de 16%. Dacă privim lucrurile prin prisma raportului între câştigul realizat şi riscul asumat, depozitele bancare sunt, în prezent, un plasament cu grad scăzut de risc (garantate în limita unui plafon per deponent ce reprezintă echivalentul în lei al sumei de 50.000 de euro) şi cu un câştig satisfăcător la actualul nivel al dobânzilor oferite de instituţiile de credit din România“, a precizat directorul sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu. Pentru cei neiniţiaţi care optează pentru o asemenea formă de economisire, specialistul BNR afirmă că trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte în alegerea unui anumit tip de depozit: nivelul dobânzilor la depozitele în lei comparativ cu dobânzile la depozitele în valută, mărimea comisioanelor bancare, rata prezentă şi anticipată a inflaţiei, cursul de schimb la vedere şi la termen, scadenţe mai scurte sau mai îndepărtate, nivelul de risc asumat. Alt bancher local din cadrul Raiffeisen Bank are un sfat pragmatic pentru persoanele fizice: „Cei care doresc să-şi ţină economiile în depozite şi anticipează că au nevoie în viitor şi de plăţi în valută pot păstra banii jumătate în lei şi jumătate în depozite în valută. În felul acesta, eventuale creşteri ale cursului valutei nu-i prind descoperiţi, chiar dacă dobânzile la valută nu sunt aşa de mari ca la lei“. La depozitele în lei, dobânzile au ajuns la 14% pe an, iar la euro 6,5 – 7% pe an.

 

Titlurile de stat, alternativă la depozite


 

Companiile taie din bugete tot ce se poate: redimensionează costuri, renunţă la unele cheltuieli. Anumite firme îşi permit să strângă bani pentru perioade şi mai întunecate ale recesiunii. Acestea optează, în mare parte, pentru depozite bancare. Pe ansamblu, în ultima lună de raportare a BNR (noiembrie 2008), firmele doljene şi-au diminuat depozitele bancare în lei şi valută, însă există companii care îşi transferă fondurile dintr-o bancă în alta, acolo unde dobânda îi avantajează. Altă variantă de economisire care impune un risc scăzut sunt investiţiile în titluri de stat. Deocamdată, pentru populaţie nu există un asemenea instrument de economisire, dar specialiştii de la centru estimează că statul va trebui să-şi finanţeze deficitul bugetar, astfel că va emite titluri de stat şi pentru populaţie, cu un randament peste cel al inflaţiei şi chiar comparabil cu depozitele bancare. Cumperi acum titluri de stat şi la scadenţă obţii un câştig sigur, fără prea mari riscuri. Practica a fost întreruptă în urmă cu câţiva ani, când bugetul de stat a înregistrat excedent, deci nu a mai avut nevoie de nici o finanţare. Pentru firme există posibilitatea achiziţionării titlurilor de stat fie de pe piaţa interbancară, fie prin intermediul societăţilor de servicii de investiţii financiare. „Cumpărarea de titluri de stat constituie o variantă sigură de economisire, la dobânzi atractive şi cu un grad de flexibiltate mai mare asigurat de posibilitatea vânzării titlurilor înainte ca acestea să ajungă la scadenţă“, spune Gheorghe Gherghinescu. La ultima emisiune de astfel de titluri, statul a atras miliarde bune de lei de pe piaţă, la un randament acceptabil pentru toţi jucătorii, de 13,99%.

 

Investiţiile sigure

 

Şeful unui patronat doljean spunea recent că puţine sunt companiile locale care au bani pentru depozite şi cele mai multe firme apelează la bănci pentru împrumuturi şi linii de credit pentru a-şi finanţa activitatea. Totuşi, firmele care au posibilitatea să-şi plaseze economiile caută instrumente de economisire cu risc scăzut, în detrimentul investiţiilor pe piaţa de capital.

Aceeaşi politică se întâlneşte şi la oamenii simpli, care preferă fie să-şi ţină banii acasă (în lei sau euro), fie aleg formule de economisire cât mai sigure, cum ar fi depozitele bancare.

 Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. bob said:

  DDR uite o solutie pentru tine: vinde-ti gioarsele de loganuri, pune-i la banca, tine-i un an si poate o sa ai de o cutie de carton in care sa iti duci existenta rebegita de idei proletare!

 2. I.L Caragiale said:

  Inca nu a aparut D.D.Rotariu,ai sa vezi cum iti spune ca el are patru masini si vreo cinci case si ca nu e proletar are numai idei proletare.In scurt timp va umple pagina cu tampenii,el nu are ce face la PAS si se oboseste cuniste comentarii de adormit copii.

 3. Dan Ro-tariu said:

  Anul economisirii?! Anii supravietuirii! Din ce sa pui fata draga bani deoparte? Vanzarile cu amanuntul la alimente a scazut cu 20%! Ce inseamna asta?! Ca e vorba de FOAME, fara cartele, fara cozi ci pur si simplu lumea cumpara mai putina mancare pentru ca are mai putini bani in buzunar. Deci oamenii nu au bani sa cumpere de mancare si dumneata, fata draga, vrei sa economiseasca? Sa faca depozite?! IAR SPUN CEEA CE O SA SE INTAMPLE! Degeaba va faceti depozite pentru ca inflatia o sa depaseasca in 2009 – 2011 procentajul de 120%, deci fenta cu economisirea si constituirea de depozite e solutia perdanta. Iar criza o sa dureze peste 5 ani, deci nu mai dati solutii pe termen scurt. Eu unul nu ma hazardez sa dau solutii, insa cred ca transformand lichiditatile in bijuterii si acestea puse in depozite in banca ar fi o solutie corecta, cu minimum de risc. E aiurea in timpul crizei ca orice realitate economica pe care ne-am bazat pana acum: salariu, comisioane, chirii, bani din proiecte, ciubucuri (pentru medici), clienti, toate pot sa dispara ca prin farmec. O singura realitate economica o sa existe: furnizori … care vor fi din belsug toti vor dori sa va vanda cate ceva ca sa-si ostoiasca foamea. Iata de ce spuneam ca pana sa produca Ford Connectul … o sa mia treaca apa pe Jiu destula!

 4. Dan Ro-tariu said:

  C-asa e-n capitalism o sa ajungem toti sa murim de foame ca obejii aia de americani!!!

 5. I.L Caragiale said:

  Am spus cand apare DDR el nu doarme,va umple paginile la toate articolele.E bolnav saracu la PAS nu contribuie capitalisti iar proletarii sant saraci.

 6. iooo said:

  deocamdata treaba nu s-a imputit asa de rau daca am fi avut un guvern mai responsabil si nu ar fi ajuns deficitul bugetar la 5% din PIB mai aveam o sansa pe anu asta ,leul era mai tare ,dobanzile la credite mai mici ,acum insa suntem la mila norocului ,daca in strainatate criza se opreste scapam si noi daca nu ,nu scapam nici noi ca n-am facut nimik sa ne aparam , aurul e singurul care mai tine steagul sus ,dar intr-o recesiune de lunga durata nici aurul nu mai are rost ,pica productia si atunci logic cu un kil de aur cumperi mai putin decat cumparai acum indiferent de valoarea monetara a lui , sa vedem insa ce se intampla macar ne putem lauda ca traim vremuri speciale.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Actualitate

» Universitatea Craiova: Ciprian Tănasă a revenit la echipă, după ce fusese împrumutat la Politehnica Iaşi
» Fotbal: Florin Şoavă a semnat un contract pe trei sezoane cu gruparea din Banie
» SC Oltchim vrea să obţină acceptul Comisiei Europene pentru a primi un ajutor de stat
» Fotbal, Universitatea Craiova: Mititelu afirmă că a avut o ofertă de 6,5 milioane de euro pentru Florin Costea, dar a refuzat-o
» ANP susține că Paul Valută a refuzat tratamentul medical în penitenciar
» Salariul şefului DNA, mai mic decât al subalternilor
» Pensionări cu forţa în administraţie
» Interzis! Se canalizează
» Demisii în lanţ din PSD
» Fermierii vs. APIA în procese pe rol
» Anticorupţia, la mişto
» Scurte stiri
» Miron Cozma vine la Târgu Jiu
» Programul Casa Verde, amânat pe termen nedeterminat
» Corpul de control al primarului a sancţionat 13 firme
» Au câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii
» Anul economisirii
» Bolnavii, trataţi… de sus

Local

» Scurte stiri
» Procedurile de divorţ în cuplurile binaţionale, simplificate
» Obama va fi învestit marţi
» Buget de criză
» Verdict în procesul România – Ucraina
» Meşteşugarii se lansează în afaceri cu bulgarii

Dolj

» Dotări pentru serviciile de voluntariat
» Eminescu şi copiii doljeni

Sport

» Ilie Iordache a făcut deplasarea în Antalya
» Napoli a schimbat regimul
» Pandurii au plecat în Turcia
» Vizită medicală cu Njock şi patru australieni
» Petrecere cu promisiuni de cupe europene
» Scurte ştiri
» Romeo Duicu, în ascensiune
» Ţipko, posibilul adversar al lui Bute
» Şanse mici la Sibiu
» Tricolorii, motivaţi de fete
» Voleibalistele, la Piatra Neamţ
» Energia debutează la Braşov
» Andrei Pavel a avut ghinion la tragerea la sorţi

Magazin

» Salată cu jambon şi pepene galben
» Ruladă de porc cu usturoi
» Sfaturi pentru clătite delicioase
» Prietenii iubitului îţi pot distruge relaţia
» Îngrijirea pielii în sezonul rece
» Pregătiri pentru prima întâlnire
» Scurte stiri
» Tinereţe fără riscuri şi responsabilităţi
» Las Vegas – declinul unui vis
» Săracii miliardari
» Horoscop

Top