6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntermediarii gazului sunt tot ruşii

Intermediarii gazului sunt tot ruşii

Rusia furnizează gaz natural României încă din 1979. Ţara noastră consumă anual cam 18 miliarde de metri cubi, din care aproximativ două treimi provin din producţia internă şi o treime reprezintă importurile din Rusia. Intermediarii dintre Gazprom şi România de care este gata să se lepede Putin au contracte semnate până în anul 2030.

Din 1993, Gazprom livrează gaze naturale către companiile româneşti printr-un terţ – Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE), în care Gazprom şi Wintershall deţin câte 50% din acţiuni. În 2005, WIEE a prelungit contractul de import al gazelor naturale cu Gazprom prin intermediul Gazprom Export, compania de transport a gazelor naturale a producătorului rus – până în 2030. Distrigaz Nord, Distrigaz Sud şi Romgaz au încheiat, în 2006, contracte cu WIEE până în 2011, 2012, respectiv 2012. De asemenea, compania Conef Energy va cumpăra începând cu anul 2010 de la producătorul rus Gazprom o cantitate de până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, în baza unui contract valabil în perioada 2010-2030. Conef Energy este o subsidiară a Conef, care, la rândul ei, este parte a grupului Marco Investment and Industries. Aceasta din urmă controlează producătorul de aluminiu Alro Slatina, precum şi firmele Alprom Slatina şi Alum Tulcea. Altă companie intermediară este Imex Oil Limited. Contractele de gaze naturale semnate cu aceasta sunt cu livrare la graniţa României, iar cele semnate cu Conef, direct la sursă.

 

Depozitul de la Mărgineni, cheia rezolvării relaţiilor îngheţate

 

Companiile ruseşti s-au arătat tot mai interesate de participarea la privatizarea întreprinderilor româneşti, mai ales din sectorul energetic. În 1998, compania petrolieră LukOil din Rusia a cumpărat una dintre cele mai vechi rafinării din România, Petrotel din Ploieşti. De asemenea, Gazprom şi-a depus oferte la privatizarea Petrom şi la distributorul Distrigaz Sud, însă n-a câştigat nimic. În noiembrie 2007, într-un comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea Ministerului rus al Tehnologiei Informatice şi Comunicaţiilor, se specifica faptul că Gazprom vrea să achiziţioneze pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, atunci când compania va fi scoasă la privatizare. Acelaşi Gazprom s-a arătat interesat de construirea unui depozit de înmagazinare a gazelor naturale pe teritoriul României, la Mărgineni-Neamţ. Acest proiect a fost lansat la începutul anului 2001, dar a fost uitat până în 2007, când Romgaz anunţa că intenţionează să construiască un depozit la Roman-Mărgineni, în judeţul Neamţ, în parteneriat cu Gazprom sau Rompetrol. La rândul său, producătorul rus s-a arătat interesat de extinderea tranzitului gazelor ruseşti şi de construirea împreună cu Romgaz a unui depozit subteran care va avea o capacitate de 600 de milioane de metri cubi. Acesta urma să fie extins până la capacitatea de două miliarde de metri cubi.

În 2007, au avut loc câteva întâlniri, însă părţile nu au ajuns la nici un acord. România este unul dintre statele care plătesc cel mai mare preţ la gazele naturale din Europa.

Ultimele declaraţii ale „ţarului“ de la Moscova par că fac concesii preşedintelui Băsescu, care i-a cerut acestuia eliminarea intermediarilor. O fi glumit Putin?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU