Fără profi expiraţi!

Autori


S-au dus vremurile în care profesorii cu vechime se bucurau de respectul şi admiraţia elevilor. O parte din adolescenţii şi tinerii doljeni s-au săturat să aibă ca dascăli persoane considerate de ei „expirate“.

Cei 54 de pensionari doljeni care desfăşoară activitate didactică profită de puţinele zile pe care le mai au la catedră până în momentul în care trebuie să se decidă oficial: trăiesc din leafă sau aleg pensia.

Cei mai fericiţi de situaţia în care se află dascălii cu ani buni de vechime în spate, ameninţaţi că vor fi scoşi din sistem, sunt o parte din elevii doljeni. Aceştia consideră că profesorii care se apropie de vârsta pensionării sau sunt deja pensionari nu pot reprezenta „modele“ pentru generaţia tânără, au metode de predare expirate, sunt răutăcioşi şi le provoacă bătăi de cap. „Avem profesori bătrâni şi foarte bătrâni de care nu reuşim să scăpăm. De exemplu, dirigul este pe lista de pensionare de ani buni, dar încă profesează. În aceeaşi situaţie se află cel de română… Vrem şi noi profesori tineri, cu metode de predare moderne. Ne-am săturat să învăţăm după caietele îngălbenite de vreme ale profilor noştri de pe care ne dictează aşa-zise comentarii…“, a spus Maria, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.

Solitari cu colegii din „Cuza“ s-au arătat şi elevii Colegiului Naţional „Carol I“, dar şi cei ai Colegiului „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Conform adolescenţilor, orele predate de profesorii în vârstă sunt un „chin“: „Avem profi pensionari, foşti inspectori şcolari, în special la limbile străine. Pentru a obţine note de trecere la materiile predate de aceştia, suntem nevoiţi să mergem tot la ei pentru meditaţii“.

Pensionar cu patru specializări, în concediu de studii


Potrivit Dianei Buşoi, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în multe cazuri, şi elevii exagerează, îi consideră pe profesorii de la catedră mult mai bătrâni decât sunt. Un lucru este însă cert, fie că le convine sau nu, ei sunt nevoiţi să îşi suporte în continuare dascălii, până când Ministerul Educaţiei va da o notificare privind data de la care profesorii în vârstă pot spune adio catedrei. „În multe situaţii, probabil, cadrelor didactice aflate în pragul pensionării li s-au prelungit contractele de activitate, iar în cele mai multe cazuri sunt titulari pe post. Vă pot oferi câteva cazuri concrete de instituţii şcolare unde profesorii pensionari sunt încă la catedră, în special în mediul rural. La Şcoala din Dioşti nu a vrut nimeni catedra de franceză, în prezent fiind ocupată de un profesor pensionar. Aceeaşi situaţie o avem la Şcoala din Gighera, unde au fugit toţi profesorii tineri de catedra de matematică“, a precizat Diana Buşoi.

În lista exemplelor oferite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar doljean se află şi cei doi profesori pensionari titulari pe post care învaţă chiar şi în prezent, cel din comuna Podari aflându-se în concediu fără plată pentru studii, deşi are deja patru specializări. Al doilea titular pe post, pensionar şi profesor este inginer şi predă la Grupul Şcolar Industrial de Construcţii de Maşini „George Bibescu“ din Craiova.

La Şcoala cu clasele I-VIII din Botoşeşti-Paia, limba franceză, istoria şi geografia sunt predate de doi dascăli reîncadraţi după pensionare. „Avem doi profesori pensionari: la franceză – din octombrie 2008 – şi la disciplinele istorie şi geografie. Aceştia au fost angajaţi pe orele pe care nu a venit nimeni, catedrele rămase descoperite“, a menţionat Maria Mogoi, secretară la Şcoala din Botoşeşti-Paia.Comenteaza acum

18 Comentarii

 1. suferinta luxului said:

  E necesar sa se aleaga pensia ori salariu,deoarece,ave m prea multe persoane la gunoae fara cel mai mic venit pt supravietuire si tot aceste persoane care nu au venituri platesc mai mult la stat,obligatii diverse,mizerie de ne imaginat,etc.Trebuie sa se ia masuri pt asemenea cazuri spre noi schimbari pt toata lumea.Cei ce vor sa munceasca in continuare,sa-si faca firme ori sa mai treaca la munca de jos pt a fi satui de munca.Sa terminam cu discriminarea omului in orce imprejurare.ATENTIE! Exista posibilitatea de a se iesi din nou in strada pt drepturile omului si a incepe haosul.Va-ti saturat de liniste si confort?Pana cand atata suferinta pe atata lume?!E o rusine a natiuni pt asemenea cazuri,

 2. Ela said:

  Diana Busoi?! Fata lu’ tati care a fost si el inspector scolar general! Wow! Nepotisme si pile, ca de altfel tot ceea ce inseamna invatamantul in Romania! La nivelul ISJ Dolj se faceau si se fac cele mai mari magarii si mizerii! Nu cred ca e unul de acolo neuns! Ar trebui toti dati afara si inlocuiti cu valori adevarate! Daca nu ai vreo cunostinta acolo, degeaba ai terminat facultatea primul si ai invatat pe branci anii intregi, ca tot o nulitate esti! Ti-o ia altii inainte pentru ca ei cunosc pe cine trebuie!

 3. pandora said:

  aveti perfecta dreptate!Dar daca suntem cu ochii pe ei,le vom taia cascavalul atat expiratilor ,cat si odraslelor lor mediocre.Viitorul trebuie redat copiilor valorosi ai Romaniei.

 4. sutton said:

  Inainte de a judeca profesorii pensionari care au o expertiza net superioara tinerilor absolventi si sa nu mai vorbim de celelalte solutii, adica personal necalificat, invatati sa scrieti corect dragilor.
  Lucrul cu cartea este greu, multi citesc, putini pricep, asa ca, inainte de a judeca, priviti-va in oglinda si veificati-va competentele.

 5. Pt. nr. 1 said:

  Cum o persoana analfabeta ca tine isi permite sa judece pe altii? Are dreptate Sutton, invata mai intai sa scrii si sa te exprimi coerent ! Sunt de acord si cu nr.2, Ela. Atata timp cat posturile din invatamant se ocupa exclusiv pe pile si mai ales pe criterii politice, nu vom avea un invatant de calitate. Profesori expirati? Da! sunt! Dar mare atentie si la incompetentii care conduc azi invatamantul romanesc fiindca sunt cu mult mai periculosi, astia sunt de-a dreptul NOCIVI

 6. :) said:

  incercai sa citesc ce dracu` scrisa persoana de la #1 dar ma lăsai pagubas. probabil ca nici macar autorul nu pricepu ce scrisa. ????#@!!!???

 7. p,p,e. said:

  Vad continu pleava societati cum scoate coltii.Nu scrie nimic de art,dar un interes foarte mare de felul exprimarii fiecaruia.Posibil nu puteti dormi noaptea,numai din cauza exprimarii altora.Nu fac alte afirmatii dar,cei destepti sa-si schimbe privirea catre palate si nu catre mizerabili.Mai am vecini care praful de pe usa altora,dar petele diverse pe usa lor nu sant vazute.Oameni ai societatii…….car e nu cobor la nivelul lor de……!!

 8. a. said:

  ordonanta este nemaipomenita.sa scapam de dinozaurii din invatamant.nu se mai satura de bani;pensii;salarii; meditatii si cadouri.daca sunt apti de munca sa mearga la cules de capsuni.

 9. Cititor said:

  Toti ne plangem de faptul ca nivelul invatamantului romanesc a scazut foarte mult, ca “inainte se facea mult mai multa carte” si ca profesorii de acum sunt slab pregatiti, iau note mici la examenele de titularizare, nu stiu sa predea, sunt corupti, etc. Pai “inainte” , cand aveam un invatamant de calitate, nu predau profesorii care acum sunt batrani? Preau cei tineri de acum? Nu, nu am nimic cu cei tineri, fiindca nu am de ce, dar eu sunt pentru obiectivitate. Si apoi, daca ii intrebati pe copii ce inseamna un tanar, va vor raspunde ca e o persoana de 20 – 30 de ani. Pentru copii o persoana de 40 de ani este deja batrana. E normal ca adolescentii sa fie rebeli, contestatari, sa creada ca ei sunt alfa si omega. Toti am crezut candva ca lumea incepe si se termina cu noi. Oare e chiar asa? Sigur, trebuie sa tinem cont si de parerile copiilor, dar cu discernamant. Am remarcat ca Gazeta de Sud e in general ostila profesorilor si articolul asta este tendentios. Experienta la catedra isi va spune totdeauna cuvantul . Este destul loc sub soare, pentru toata lumea. Dar noi ,romanii, am fost si suntem mereu dezbinati

 10. Parinte said:

  Platim multi bani la meditatii, la profesorii de la clasa ai copiilor. Culmea este ca daca la clasa nu fac performanta, acasa, pe bani, acesti profesori predau bine ceea ce fac prost la clasa. Nu vi se pare intentionat? Este adevarat ca nu te obliga nimeni sa meditezi copilul, dar s-a creat aceasta mafie a meditatiilor si nu-ti poti sacrifica copilul luand atitudine, practic pe pielea copilului tau.
  In alta ordine de idei, daca ar plati impoyite pentru banii de la meditatii ar avea si penii mai mari in funtie de ceea ce cotizeaza. dar ei vor ca lautarii, si bani negrii si pensii bue. Pacat doar de copii nostri , ca invatamantul este la pamant si au si ei partea lor , mare , de vina.

 11. Dan Ro-tariu said:

  M-am meditat la engleza cu profesoara de la clasa si nu am invatat nimic de la acesta, insa aveam numai zece pentru ca stiam dinainte ce o sa ma asculte sau ce o sa de la extemporal. Am invatat apoi fortat de proful din liceu, insa morala niciodata nu dati bani pentru meditatiil cu profesorii de la clasa. Si mai mult … este ILEGAL sa va forteze prin nota ca sa le dati copii la meditatie platita, aaa daca vrea sa faca meditatii fara bani … acceptati cu drag, dar nu cred ca MAI EXISTA ASTFEL DE PROFESORI CUM ERAU INAINTE de 1989.

 12. Intrebare said:

  Domnilor profesori, cei care cititi aceste comentarii, cat si pe cele de la articolul cu conventiile civile, observati cat de mult va urasc oamenii?? Oare toti acestia sunt numai rai sau frustrati?? Ia intrebati-va de ce au ajuns sa fie asa??
  Va garantez ca nu era asa inainte de revolutie, si am o varsta care-mi permite sa stiu asta.

 13. Profesor said:

  1. Autorul articolului este mai mult decat partinitor ceea ce nu este corect deontologic.
  2. O greseala de genul”solitari cu” ….. dovedeste grave carente in educatia lui.
  3. Profesorii pensionari sunt mult prea putini pentru a reprezenta un pericol pt calitatea in educatie.
  4. Sistemul romanesc prin salarizarea pe care o ofera dar si prin metodele de perfectionare continua nu atrage tineri absolventi, decat pe cei care stiu ca mai mult nu pot.
  In scoala mea au plecat 3 tineri profesori in ultimii ani. Erau cei mai bine cotati in scoala. Pana la urma desi multi nu veti fi de acord, nu dai bani nu ai calitate. Si apropo, sa vedem ce facem si cu medicii care pleaca pe rupte….

 14. aqua said:

  Felicitari nr.8 ati sesizat foarte bine, daca au muncit atat de mult li se rasplateste munca prin pensia pe care meritat o primesc.Daca totusi considera ca mai au putere de munca si nu pot sa se recreeze prin Parcul Romanescu sau sa-si plimbe nepoteii , sa incerce sa munceasca la patron , sunt si institutii de invatamant private.Culmea ridicolului am vazut-o la un post de televiziune unde un tanar pensionar contabil de 72 ani gangavea ceva de genul “ce fac eu nu poate sa mai faca nimeni”ai taci tu respectabil pensionar ca doar nu s-au schimbat regulile operatiunilor matematicii.Mergeti si faceti ce trebuie sa faceti adica piata plimbari si alte activitati recreative ca viata este scurta si nu stim cand plecam pe drumul fara intoarcere cu parerea de rau ca nune-am bucurat de ea.

 15. binoclu said:

  Sunt toti cu ochii deschisi pe voi, cei din invatamant. De ce avem toti memoria scurta? Uitam ca un dascal ne-a invatat sa deschidem ochii in viata si sa fim ceea ce am devenit liber consimtit si nu impus de cineva. Toata lumea are posibilitatea sa se dezvolte profesional. De ce sunt unii frustrati si nu o fac? Nu cumva mentalitatea de a primi de la cineva ceva si tu sa nu faci niciun efort nu s-a schimbat. Inteligenta unui om este de a se adapta la mediu. Ordonanta este foarte buna. Constat ca sunt indivizi care folosesc un articol pentru a face atac la persoana, nu cumva v-ati dorit ceva si nu ati obtinut. Nu-i nimic ai pierdut continua, ai castigat continua. Viata e o lupta deci te lupta. Fiecare ajunge acolo unde merita. Succes celor nerealizati si nu mai fiti invidiosi pe realizarile altora pentru ca asta este o dovada de rautate si incompetenta. Ganditi-va cum sa faceti sa ajumdeti la fel de bine ca persoanele pe care le admirati sau invidiati nu cum sa le puneti piedici. Pentru asta nu dam inainte, gandirea e murdara nu pozitiva. Numai de bine si speranta ca va fi si bine.

 16. DREPTATEA said:

  Ordonata lui Boc a reusit sa-i invrajbeasca pe profesori si pe elevi.Adevarul este ca daca profesorii pensionari vor renunta in locul lor vor veni necalificati. ACTUALII PROFESORI PENSIONARI NU OCUPA LOCUL TINERILOR SPECIALIZATI! Incercati sa gasiti adevarul si nu va grabiti sa muscati din momeala politicienilor.

 17. cineva said:

  1-cum isi vor gasii proaspetii absolventi locuri de munca in invatamant daca experatii stau pe functii si tin de ele cu dintii?
  2-ce poti sa inveti de la un sclerozat?
  3-cine a pus vitica aia ca inspector general?!?!

 18. cineva said:

  sa stea acasa mai bine si sa-i lase pe aia tineri sa se afirme. asa e normal.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Actualitate

» Atenţie, aici nu se fumează!
» Fără profi expiraţi!
» Record la rata şomajului din Dolj
» Pentru familia mea mai lupt să trăiesc
» Impozitele locale, la reducere de 10 la sută
» Bani pentru IMM-uri
» Boc: „Profesorii pot să-şi continue activitatea“
» Intermediarii gazului sunt tot ruşii
» Euro ne scumpeşte viaţa
» Virgil Ardelean, la conducerea DGIPI
» Petre Tobă – noul şef al Poliţiei Române

Local

» Scurte stiri
» Deschis pentru indemnizaţii
» Disponibilizări de sezon la firmele de termopane
» Încasările la buget au scăzut cu 11,6 la sută în decembrie
» Cotizant de două ori
» Creşte riscul de infecţii gripale
» Scurte stiri
» Hoţi de curent electric, debranşaţi de CEZ
» Fluidizare cu exproprieri
» Scurte ştiri
» Regal concertistic la Filarmonica „Oltenia“

Dolj

» Instituţiile doljene renunţă la fiţe
» Patronii către angajaţi: adio, favoruri!
» An de foc pentru pompierii doljeni

Gorj

» Întâlnire a parlamentarilor gorjeni cu şefii CJ
» Tehnică depăşită

Sport

» Scurte ştiri
» Hafford şi Voinescu, noutăţile din tabăra gorjenilor
» Monfils l-a pus la respect pe Nadal
» Finale tari la Brisbane şi Auckland
» Lupusavei poate debuta în CEBL
» Duicu a mers bine şi în etapa a 6-a
» Omer nu vrea accidentaţi
» Oltchim atacă în Norvegia
» Stancu şi Pârvu au semnat cu Pandurii
» Cîrţu i-a făcut homosexuali pe jucătorii Fiorentinei
» Jeremie Njock vine într-un picior la Universitatea

Magazin

» Scurte stiri
» Basme cenzurate pentru o lume perfectă
» Cui aparţine Luna?
» Gafe în numele ştiinţei
» Fereşte-te de radar
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită
» Laura Bush a decis să îşi scrie memoriile
» Laura Bush a decis să îşi scrie memoriile

Opinii

» Schimb de locuri

Top