11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuro ne scumpeşte viaţa

Euro ne scumpeşte viaţa

Cursul euro în raport cu leul a atins ieri maximul istoric de 4,2127 lei. Importatorii locali şi naţionali ne mai dau o veste tristă: se vor scumpi alimentele aduse de peste graniţă. Cele mai mari creşteri de preţuri vor fi la produsele de bază: carne, zahăr, ouă. Carnea s-ar putea scumpi cu 25%.

Euro a depăşit toate barierele. Cererea foarte mare a împins cursul în sus, la maximul stabilit vreodată de Banca Naţională a României (BNR). Cotaţia oficială pentru ziua de luni este de 4,2127 lei pentru un euro. Cererea de valută pe piaţă este din ce în ce mai mare, iar speculanţii cu bani mulţi au dictat piaţa. „A fost un puseu de creştere a cursului pe fond speculativ, în principal, iar jucătorii par să speculeze deficitul temporar de valută din piaţă. Cu toate acestea, celelalte monede din regiune par destul de stabile şi au o evoluţie constantă, fluctuând pe un interval restrâns“, a spus un dealer din piaţă, pentru NewsIn. Creşterea cotaţiilor euro convine BNR. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a arătat ieri, pentru NewsIn că deprecierea leului are efecte pozitive asupra reducerii deficitului de cont curent.

 

Scumpiri inevitabile la alimente

 

În istoria recentă a României s-a demonstrat că variaţia cursului euro în detrimentul leului a condus la scumpiri în lanţ la majoritatea produselor de bază. Produsele alimentare sunt cele mai vulnerabile la variaţia euro şi acestea se scumpesc primele. Nici produsele industriale nu scapă de scumpiri, din cauza materiilor prime aduse din import.

 

Importatorii, în delir

 

La nivel naţional sau local, firmele importatoare spun că nu au alternativă. Sunt nevoite să treacă la majorări de preţuri. Din cauza scumpirii euro, plătesc mai mult la achiziţionarea materiei prime de peste graniţă. Aspectele legate de „furia“ euro, coroborate cu situaţia economică extrem de vulnerabilă din prezent, determină firmele importatoare să umfle preţurile către consumatorul final. Ieri, asociaţiile producătorilor din diverse domenii şi sindicatele din industria alimentară au anunţat, la nivel central, că se vor scumpi alimentele de bază. Zahărul, în mare parte, este achiziţionat din import, 70% din carnea de porc livrată pe piaţa românească provine tot din import. De asemenea, preţul laptelui este vulnerabil la creşterea valutei europene.

Preţul cărnii creşte cu 25%

 

Preţul la carne se va majora cu până la 25% în 2009, în condiţiile în care leul pierde tot mai mult în faţa monedei europene, a declarat pentru NewsIn, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Sorin Minea. „Suntem dependenţi de materiile prime din import şi, în condiţiile în care leul se depreciază în raport cu euro în acest ritm, preţul cărnii va creşte în 2009 cu 5 până la 25%“, a explicat preşedintele ARC. Minea a adăugat că şi în condiţiile în care pe piaţa europeană preţurile vor rămâne neschimbate în România preţurile din întreaga industrie alimentară se vor majora din cauza deprecierii monedei naţionale. De asemenea, preţul la produsele finite din carne aduse în ţară prin intermediul comerţului intracomunitar se va majora cu acelaşi procent cu care va creşte moneda euro, a spus Minea.

Unii importatori de alimente de la nivelul Craiovei au anunţat, indiscutabil, majorări de preţuri de îndată, din cauza deprecierii constante şi puternice a leului din ultima perioadă, dar în limita a 10%. „Fără discuţii că vom creşte preţurile cu aproximativ 10%. Carcasa de porc şi puii de o zi, pe care noi îi creştem, provin din import. Ambalajele tot din import le aducem, până şi hârtia de la contabilitate este de import. Această creştere a euro afectează creşterea costurilor noastre de producţie şi totul se reflectă în creşterea preţului de cost al produselor. Nu avem altă soluţie pentru că statul român nu s-a implicat în nici un fel în a sprijini firmele producătoare româneşti“, a declarat pentru GdS, Claudiu Nicoliţă, managerul companiei Felvio – producător de carne de pui.

El a mai spus că, în ultima perioadă, presiunea este din ce în ce mai mare pe producători şi importatori, pe mai multe paliere (creşterea cursului euro, dublarea ratelor bancare, întârzierea plăţii subvenţiilor aferente anului trecut). Nicoliţă mai spune că, din cauza creşterii costurilor de producţie, importatorii au doar două soluţii, creşteri de preţuri la produse sau disponibilizări de personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII