13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Bani pentru IMM-uri

Firmele cu mai puţin de 250 de angajaţi, o cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro şi cu un sold al bilanţului contabil mai mic de 43 de milioane de euro pot accesa facilitatea pentru IMM-uri a Băncii Europene de Investiţii (BEI), condiţiile de finanţare fiind negociate individual, au anunţat ieri Finanţele.

Facilitatea BEI pentru IMM-uri constă într-o linie de credit acordată către o instituţie financiară sau bancară care să subîmprumute capitalul obţinut de la Banca Europeană de Investiţii către IMM-uri, în vederea finanţării de proiecte aferente acestui sector, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice .

„Plafonul de finanţare pentru împrumutul BEI nu trebuie să depăşească 50% din cota pe termen mediu şi lung de împrumuturi pentru IMM a intermediarului financiar, iar acesta din urmă trebuie să acorde IMM-ului împrumuturi de cel puţin dublul valorii împrumutului BEI. Condiţiile de finanţare sunt negociate cu fiecare instituţie financiară, nefiind stabilit un preţ standard“, se arată în comunicatul ministerului.

De obicei, BEI nu percepe un comision de aranjament sau angajament, însă, în cazul în care nu există trageri într-un interval de trei luni de la semnarea documentaţiei legale, se percepe un comision de 0,3% pe an la suma nefolosită. BEI limitează expunerea negarantată a finanţării acordate la 5% din totalul pasivelor.

Rata finală a dobânzii percepute de BEI pentru această facilitate se stabileşte în funcţie de solvabilitatea debitorului, maturitatea facilităţii, garanţiile oferite, precum şi expunerea la riscuri a debitorului, mai arată datele Finanţelor.

Perioada dintre momentul depunerii solicitării de accesare a facilităţii şi accesarea efectivă a acesteia este de regulă de patru luni. Alte informaţii privind documentele necesare pentru accesarea facilităţii BEI pentru IMM-uri pot fi obţinute de pe pagina oficială de internet a BEI, respectiv www.eib.org.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS