21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie, aici nu se fumează!

Atenţie, aici nu se fumează!

Regulile, destul de drastice, cu privire la fumatul în spaţiile publice au devenit obligatorii de la 1 ianuarie, iar barurile şi restaurantele din Craiova au început să le pună în aplicare.

Nefumătorii vor putea, în sfârşit, să mănânce în restaurante fără să inhaleze fum de ţigară. Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu prima zi a acestui an, în baruri, restaurante, discoteci şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, spaţiile de fumat trebuie să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor şi să fie delimitat de restul localului închis astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta. Zona respectivă trebuie să nu fie de tranzit sau de acces în spaţiul public închis, trebuie să fie dotată cu sisteme de ventilaţie funcţionale, care să asigure eliminarea fumului. Altă obligativitate este aceea ca locurile pentru fumători să fie marcate vizibil – „Loc pentru fumat“, „Spaţiu pentru fumat“, „Încăpere în care este permis fumatul“.

Sancţiuni pentru ne-respectarea legislaţiei

Prevederile nu se aplică barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice cu destinaţie similară, al căror spaţiu închis destinat clienţilor este mai mic de 100 de metri pătraţi. În cazul acestora, proprietarii pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează, cu condiţia ca acest lucru să fie adus la cunoştinţa publicului. „Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 250 şi 1.000 de lei, cu termen de 30 de zile de remediere a neregulilor“, a declarat Gheorghe Marinescu, inspectorul-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj, care a explicat că, dacă nu se conformează, respectivele localuri vor fi închise temporar.

„Inspectorii OJPC sunt pe teren“

Potrivit acestuia, începând de luni, inspectorii OJPC Dolj fac deja controale. „Inspectorii sunt pe teren“, a precizat marţi după-amiază Gheorghe Marinescu. Rezultatele primelor controale vor fi centralizate zilele acestea. Totuşi, în Dolj, numărul localurilor care nu respectă întocmai legislaţia se aşteaptă să fie peste al celor care sunt în regulă. Asta, deoarece, luni de zile, restricţiile cu privire la fumatul în spaţii publice au fost ignorate atât în instituţii, cât şi în localuri. Chiar dacă existau avertismente cu „Fumatul interzis“, în realitate, la o aruncătură de băţ de aceste anunţuri, fumătorii se bucurau nestingheriţi de viciul lor, ignorând cu bună-ştiinţă locurile special amenajate. Fără a generaliza, imaginea se repeta şi în multe restaurante şi baruri, unde, până acum, spaţiile pentru fumători şi nefumători erau delimitate doar prin plăcuţele cu inscripţia „nefumători“ postate pe mese. În zona „nefumătorilor“, ospătarii aduceau amabili scrumiere pentru clienţi.

Clienţii fumători sunt mai numeroşi

Pentru că majoritatea clienţilor sunt fumători, localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi au afişat deja anunţuri în favoarea fumatului. „Am decis acest lucru deoarece numărul clienţilor fumători este mai mare decât al celor nefumători. Ar fi nesănătos din punct de vedere financiar să luăm altă decizie“, a precizat Neluţu Vărgatu, administratorul Murphy's Pub, care a explicat că intenţionează să facă un sondaj printre clienţi cu privire la politica localului vizavi de fumat. În funcţie de rezultatele acestui sondaj, în următoarea perioadă s-ar putea reveni asupra deciziei iniţiale. În ceea ce priveşte localurile cu o suprafaţă mai mare, unele erau deja pregătite pentru această schimbare. „Avem deja un spaţiu destinat exclusiv fumătorilor şi unul destinat exclusiv nefumătorilor“, a spus Haris Papalitsas, managerul El Greco, care a precizat că, în ceea ce priveşte cea de-a doua locaţie, cu o suprafaţa mai mică de 100 de mp, după redeschidere, va fi un loc unde se poate fuma. Decizia a fost luată ţinându-se cont de faptul că aproximativ 95% din clienţi sunt fumători.

Investiţii de câteva mii de euro

Pentru a respecta legislaţia, managerii localurilor trebuie să cheltuiască câteva mii de euro. „O investiţie într-un restaurant cu o capacitate de 100 de locuri se ridică la câteva mii de euro cu ventilaţia, spaţiul despărţitor şi calea de acces. E costisitor, deoarece modificările nu trebuie să schimbe designul localului“, a spus Costi Gheorghe managerul Palatului RSR. Acesta a explicat că a început deja lucrările necesare modificării restaurantului Pallace şi a restaurantului şi clubului Palatului RSR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII