24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntroducerea canalizării în Rânca, amânată pentru aprilie

Introducerea canalizării în Rânca, amânată pentru aprilie

Lucrările de realizare a reţelei de canalizare şi a patru staţii de epurare în zona montană Rânca vor începe în primăvară. Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci, de care aparţine o parte din Rânca, a spus că punerea în execuţie a proiectului va demara în luna aprilie: „Se aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor, pe care îl dă dirigintele de şantier. Am discutat cu acesta şi a decis că data la care va începe punerea în practică a proiectului va fi 1 aprilie. S-a stabilit acest termen pentru că, până atunci, vremea nu permite realizarea lucrărilor“. Acestea reprezintă prima etapă dintr-un proiect mai amplu finanţat de Uniunea Europeană. Lucrările vor costa aproximativ trei milioane de euro. Licitaţia pentru desemnarea executantului s-a desfăşurat în toamna anului trecut.

A doua etapă a proiectului constă în realizarea a patru noi pârtii de schi şi a unei instalaţii de transport pe cablu. Lucrările vor fi executate de Asociaţia formată din firmele SC Grup Primacons SRL şi SC Electromontaj SA. Valoarea celei de-a doua investiţii se ridică la aproape 3,3 milioane de euro, iar contribuţia locală este de aproximativ 700.000 de euro, sumele fiind exprimate fără TVA.

Întregul proiect este denumit „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere în zona Rânca“.

Asfaltarea drumului DN 67 C Bengeşti Ciocadia – Rânca – Sebeş s-a desfăşurat într-un ritm alert. Drumul a fost modernizat până la ieşirea din Novaci spre Rânca. „A fost turnat primul strat, urmând ca în primăvară să se toarne şi stratul de uzură“, a spus primarul Pantelimon Todea. Drumul Naţional 67 C va fi modernizat pe o distanţă de 148 de kilometri. Valoarea totală a proiectului se va ridica la aproape 350 de milioane de euro. Lăţimea părţii carosabile va fi de cel puţin opt metri. Lucrările de asfaltare sunt întrerupte acum, dar vor fi reluate când vremea va fi mai bună.

Drumul este denumit „Transalpina“, pentru că traversează Munţii Parâng şi ajunge până în Sebeş, fiind o poartă de intrare în Ardeal. Este drumul care ajunge la cea mai mare altitudine din ţară: Pasul Urdele – 2.145 m.

 

Infrastructură inexistentă

 

Rânca este cea mai căutată zonă turistică din judeţul Gorj, deşi nu are statutul de staţiune. De sărbătorile de iarnă, în Rânca s-au aflat în jur de 5.000 de turişti. Zona are mari probleme legate de infrastructură. Drumul dintre Novaci şi Rânca, pe o distanţă de 18 kilometri, este foarte prost pe anumite porţiuni în asfalt fiind adevărate cratere. De asemenea, nu există suficiente locuri de parcare. De fapt, nu este decât o singură parcare, restul fiind pe lângă hotelurile şi pensiunile din zonă. De Crăciun şi de Revelion, coloana de maşini parcate se întindea pe cinci kilometri la intrarea în staţiune. Asigurarea alimentării cu energie electrică este realizată cu greutate. În perioadele de vârf de sezon, când zona este supraaglomerată de turişti, se mai întrerupe alimentarea cu energie electrică, aşa cum a fost de Revelion. Lista problemelor poate continua cu lipsa unui punct farmaceutic şi a magazinelor. De asemenea, iluminatul public este în fază incipientă, doar câteva becuri luminând zona.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS