Acasă Actualitate Doljeanul bănuit de implicare în uciderea fiului preşedintelui Ciadului a fost predat...

Doljeanul bănuit de implicare în uciderea fiului preşedintelui Ciadului a fost predat francezilor

Unul dintre presupuşii asasini ai fiului preşedintelui Republicii Ciad, românul Marin Cioroianu, a fost predat aseară autorităţilor franceze, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor printr-un comunicat.

Marian Cioroianu, în vârstă de 42 de ani, originar din comuna Goicea, judeţul Dolj, a fost reţinut de autorităţile române, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, într-o pensiune din localitatea Sansimion de lângă staţiunea Tuşnad-Băi.

El era considerat deosebit de periculos, având atribuit cod de periculozitate maxim. Câteva zile a fost monitorizat de ofiţerii de la Direcţia Generală de Informaţii si Protecţie Interna din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Asupra lui Cioroianu a fost găsit un pistol cu glonţ şi un arc, ambele arme fiind acum în custodia autorităţilor.

Pe numele lui Cioroianu Marin, autorităţile franceze au emis un mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de crimă în bandă organizată, după ce Brahim Deby, în vârstă de 27 de ani, fiul cel mare al preşedintelui Ciadului, a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 2 iulie 2007 în parcarea imobilului în care locuia în Courbevoie (Hauts-de-Seine). Tânărul ar fi fost victima unei "ambuscade", mai mulţi bărbaţi cu cagule, care s-au dat drept poliţişti, imobilizându-l la pământ. Presa franceză a scris că s-a folosit şi un pistol de tip Taser, pentru şocuri electrice. Agresorii, care au fost surprinşi de camerele de supraveghere în timp ce îl urmăreau pe Deby, au vrut să obţină cheile apartamentului său, pe care, de altfel, l-au devastat, părând să caute ceva anume. Ancheta autorităţilor franceze l-a identificat pe Marin Cioroianu ca fiind unul dintre cei implicaţi în acest asasinat.

Bărbatul a fost predat autorităţilor judiciare franceze de către ofiţeri ai Biroului Naţional Interpol şi G.S.P.I. „Acvila”, din cadrul MAI.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, pe 29 decembrie, recursul împotriva prelungirii mandatului de arestare făcut de Marin Cioroianu, românul acuzat de implicare în uciderea fiului cel mare al preşedintelui Ciadului.

Curtea de Apel Târgu Mureş a prelungit, pe 23 decembrie, mandatul de arestare pe numele lui Cioroianu, însa acesta a contestat decizia.

Românul, care a fost înrolat în Legiunea străină franceză, a fost reţinut, pe 28 noiembrie, într-o localitate din judeţul Harghita, fiind suspectat de implicare în asasinarea, în iulie 2007, la Paris, a fiului cel mare al preşedintelui Ciadului, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Exit mobile version