Tarifele RCA au crescut cu 10-30%

Autori


Companiile de asigurări au majorat tarifele la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) valabile în 2009 cu procentaje cuprinse între 10% şi 30%, iar în unele cazuri au diferenţiat nivelul primei în funcţie de marca şi vechimea maşinii, vârsta, experienţa şi judeţul în care domiciliază şoferul.

În unele cazuri, cum ar fi Euroins (fostă Asitrans) sau Interamerican, creşterea tarifelor s-a situat sub 10%, în timp ce la Allianz-Ţiriac sau Omniasig poliţele RCA sunt mai scumpe faţă de 2008 cu aproximativ 20%, iar la Astra, Unita sau Generali majorarea primei de asigurare a depăşit 25%.

În cazul persoanelor fizice, poliţa RCA pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică de până la 1.200 centimetri cubi costă între 264 lei şi aproape 360 lei.

Potrivit datelor asigurătorilor, în cazul unui autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201 şi 1.400 centimetri cubi, o persoană fizică va plăti între 260 lei şi peste 460 lei.

La autovehiculele cu motor între 1.800 şi 2.000 de centimetri cubi, şoferul va plăti între 500 lei şi 700 de lei, în funcţie de asigurător.

Modificarea tarifelor la poliţele RCA a fost cauzată, în primul rând, de creşterea limitelor de despăgubire ale asigurătorilor în cazul producerii unor daune.

În acest an, limitele de despăgubire ale companiilor autorizate să emită asigurări RCA vor fi de 300.000 de euro pentru daune materiale şi de 1,5 milioane de euro pentru vătămări corporale, dublu faţă de anul 2008.

În 2010, limitele vor ajunge la 500.000 euro pentru daune materiale şi la 2,5 milioane de euro pentru vătămări corporale.

În plus, companiile au majorat primele la poliţele RCA în încercarea menţinerii unui echilibru între veniturile din subscrieri şi cheltuielile aferente daunelor acoperite de aceste poliţe.


Numeroşi reprezentanţi ai asigurătorilor au afirmat în 2008 că activitatea pe segmentul RCA provoacă pierderi companiilor şi au anunţat că vor majora tarifele practicate şi vor aplica criterii de selecţie a clienţilor pentru reducerea daunalităţii.

Spre exemplu, Asirom, BT Asigurări, Generali, Clal România sau Allianz-Ţiriac Asigurări utilizează mai multe criterii la calcularea tarifelor RCA, precum marca şi vechimea autovehiculului, vârsta, experienţa, starea civilă şi judeţul în care domiciliază şoferul.

Spre exemplu, la OTP Garancia, poliţele sunt mai scumpe pentru posesorii de maşini cu motoare de 1,2-1,6 litri care locuiesc în judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timişoara şi Botoşani.

În luna decembrie 2008, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a autorizat 16 companii de profil să emită poliţe RCA în acest an, respectiv ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac, Asiban, Ardaf, Asirom, Euroins (fostă Asitrans), BCR Asigurări, BT Asigurări, Carpatica Asig, Clal, Generali, Interamerican, Omniasig, OTP Garancia, Astra şi Unita.

În 2007, companiile autorizate pe acest segment de piaţă au subscris venituri de 1,5 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de anul precedent.

Cei mai importanţi asigurători au fost Omniasig – 238,14 milioane de lei, Asirom – 204,19 milioane de lei şi Unita – 191,35 milioane de lei.

Valoarea daunelor acoperite de asigurători s-a ridicat în 2007 la 838,32 milioane de lei, în urcare cu 26,4%.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 ianuarie 2009

Actualitate

» Fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu s-a sinucis
» Tarifele RCA au crescut cu 10-30%
» Autorităţile de sănătate publică vor fi reorganizate ca direcţii de sănătate
» Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care renunţă
» Românii pot obţine paşapoarte electronice
» Craiova explozivă
» A început „măcelul“ la Alro
» Războiul gazelor
» La Mulţi Ani de negură!

Local

» Scurte ştiri
» Tineri răniţi într-un grav accident
» Cal salvat de pompieri
» Poleiul face victime
» Scurte stiri
» Noi restricţii pentru fumători
» Româncă rănită în Fâşia Gaza
» Sistemul local de burse de merit, modificat
» Acciza a mărit preţul carburanţilor
» Omorâţi în taxi
» Revelion cu peripeţii la Salvare
» Sârbă guvernamentală pe muzica lui Băsescu
» Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională
» Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Dolj

» Un nou dosar pentru doljeanul Cioroianu

Sport

» Memorialul „Florin Berceanu“, la primele confruntări
» Pandurii, între ştiinţa jocului şi tehnologie
» Ion Crăciunescu: Sunt lucruri grave în fotbalul românesc
» Scurte ştiri
» Adriano a fost amendat cu 150.000 de euro
» Zenga are încredere în potenţialul Cataniei
» Mutu, printre protagonişti
» Chelsea s-a făcut de râs în Cupa Angliei
» Atlete bulgare, suspendate
» Pau Gasol, cel mai bun baschetbalist european
» Kawasaki se retrage din Moto GP
» Murray s-a impus la Abu Dhabi
» Handbalistele de la SCM, din nou la lucru
» România, codaşă
» Moses i-a luat centura lui Kobori
» Niculescu, învinsă de Pironkova
» Raluca Dumitraşcu, în Top 10
» Kovacs şi-a început mandatul
» Raliul Dakar a debutat în forţă

Bani & Afaceri

» Demisia, momentul schimbării
» Început de an cu concedieri
» Maximum 4.000 de lei pentru creşterea copilului
» Scad contribuţiile angajaţilor
» Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Opinii

» Ce nu va fi în 2009
» Din dorinţele unui 2009 european

Top