15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Războiul gazelor

În timp ce ruşii de la Gazprom au închis robinetul gazelor către Ucraina, România trece la economii. În plin sezon rece, autorităţile române dau asigurări că populaţia nu va duce lipsă de gaze naturale.

 

Aproape la fiecare început de an, piaţa gazelor naturale din România suferă turbulenţe, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, compania rusă Gazprom, impunând condiţii clienţilor. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a precizat că debitul de gaz care vine de la ruşi a fost redus cu 32% în noaptea de 2 spre 3 ianuarie şi că situaţia se va menţine până pe 11 ianuarie. El a dat asigurări că nu va avea de suferit consumul din România, pentru că există suficiente gaze depozitate pentru situaţii de genul acesta. Potrivit aceluiaşi oficial din guvern, necesarul de gaze va fi asigurat de pe piaţa internă prin suplimentarea cantităţii livrate de producătorii autohtoni Petrom şi Romgaz. Aproximativ 60% din cantitatea de gaze consumată în România provine din producţia internă, iar restul, din import, de la Gazprom. În coşul zilnic de gaze, toţi consumatorii folosesc şi gaz românesc, şi rusesc, în proporţii diferite.

 

Autorităţile ne asigură: gazul e suficient

 

Directorul general al Dispeceratului de Echilibrare Comercială în cadrul Transgaz, Marius Stroia, a precizat pentru NewsIn că au fost informaţi de reducerea cu 3,1 milioane de metri cubi de gaze, adică 32% din gazele importate.

Acesta spune că gazele înmagazinate şi cele din producţia internă asigură necesarul de consum în următoarea perioadă. „Presiunea gazului e la parametri normali, 36 de atmosfere – cea de livrare, la Isaccea, noi având prin contract stabilite 35 de atmosfere. Consumul de gaze în ultimele zile a fost de aproximativ 58,5 milioane de metri cubi gaze/zi“, a adăugat directorul din cadrul Transgaz.

Distrigaz Sud, furnizorul de gaze din sudul ţării, spune că are obligaţia să stocheze 12,5% din volumul total anual de vânzare. Astfel, compania a avut un program de stocare a unei cantităţi de 900 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În acelaşi timp, specialiştii locali din cadrul Distrigaz Sud au declarat, pentru GdS, că nu există probleme de presiune a gazelor în această zonă a ţării. .

Prima măsură de economisire a gazului a fost aceea de a închide una dintre fabricile combinatului Doljchim din Craiova, care consuma 1,2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS