10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuterea superstiţiilor

Puterea superstiţiilor

Mese îmbelşugate şi distracţie cât încape. Acestea sunt ingredientele unei petreceri de Revelion. Însă, noaptea dintre ani este pentru români, şi nu numai, plină de tradiţii şi superstiţii. Banii în buzunar şi paharul plin sunt printre cele mai cunoscute. Lista trucurilor şi a superstiţiilor nu se opreşte aici.

 

Anul Nou vine totdeauna însoţit de obiceiuri străvechi şi superstiţii. La români, scrie http://stiri.acasa.ro, tradiţia spune că e bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani, pentru a alunga spiritele rele. În Ajun nu e bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb, nu trebuie să lipsească vâscul din casă, să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin.

Lista continuă. Niciodată un gospodar nu trebuie să măture în ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. Obiceiul spune că, până la miezul nopţii, trebuie plătite toate datoriile şi, mai mult, nu trebuie daţi bani cu împrumut în noaptea de Revelion. Cele mai multe superstiţii au legătură cu izgonirea diavolului. 1 ianuarie este considerată cea mai importantă zi a anului. Tot ceea ce facem în această primă zi se va reflecta pe parcursul întregului an. Se spune că acel obiect pe care îl ţineţi în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care puneţi mâna imediat după ora 12.00 va fi cel mai important plan al vieţii dumneavoastră în anul care vine. De aceea, e important să vă ştiţi priorităţile: dacă aveţi bani în mână, veţi merge bine cu banii tot anul, dacă vă ţineţi iubita (iubitul) de mână, vă va merge bine cu dragostea, iar dacă aveţi un pahar, va fi un an vesel. Datina mai spune că dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească. E bine să aveţi pe masa de Anul Nou crenguţe de vâsc. Aduc noroc.

 

Femeile… aduc ghinion

 

Primul om care vă va trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. Se spune că persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete – noroc. La fel, dacă prima persoană care va intra în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos. Ghinion e şi dacă agăţaţi calendarul înainte ca noul an să înceapă. Nu trebuie să aruncaţi nimic din casă pe 1 ianuarie, nici măcar gunoiul. Deşi numai la asta nu vă stă gândul, este bine să faceţi ceva care are legătură directă cu serviciul sau ocupaţia specifică în prima zi a noului an pentru ca aceasta să meargă bine.

Anul Nou va fi luminos dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă. E bine să vă îmbrăcaţi în roşu în noaptea de Revelion. Prima zi trebuie să găsească locuinţa curată. Este bine să purtaţi haine noi pe 1 ianuarie şi ceva de culoare roşie, de Revelion. Este semn rău dacă spargeţi ceva sau dacă plângeţi sau strănutaţi, aşa cum este bine să faceţi mult zgomot la miezul nopţii, pentru a alunga spiritele rele.

 

Lăsaţi norocul în casă!

 

Se spune că aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou. Este bine să lăsaţi uşile şi geamurile deschise în această noapte. Femeile nemăritate, dacă împrumută o verighetă şi o poartă de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă, îl vor visa pe viitorul soţ. De asemenea, acelaşi vis va apărea dacă tai o frânghie deasupra pernei, când mergi la culcare. Pentru noaptea dintre ani, nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece, aşa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei. În prima zi din Noul An nu se mătură, nici nu se adună grâul sau orezul, pentru a nu atrage sărăcirea casei. Nu uitaţi că cine va dormi în Ziua de Sfântul Vasile, prăznuit pe 1 ianuarie, va fi tot anul somnoros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU