Acasă Actualitate EcoTaxa pe pungă

EcoTaxa pe pungă

Pentru fiecare pungă de plastic, material care nu este biodegradabil, se va plăti de la 1 ianuarie 2009 o taxă, numită EcoTaxa. Pentru fiecare pungă tip sacoşă pe care mai toate magazinele o oferă gratis se vor plăti 0,2 lei. EcoTaxa va fi încasată de la operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de ambalaje de desfacere şi va fi direcţionată către Fondul de Mediu. Dar o vor plăti consumatorii craioveni, ca de altfel toţi românii, care vor da mai mult pe produsele cumpărate din magazine. Introducerea acestei EcoTaxe are rolul de a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite a acestora şi de a încuraja producţia de ambalaje din materiale biodegradabile sau reciclabile.

Hotărârea a fost luată deoarece, în ultima vreme, România s-a confruntat în ultima perioadă cu problema volumelor mari de deşeuri de ambalaje. Acestea sunt întâlnite mai la tot pasul şi în mare măsură aruncate la voia întâmplării. „Problema cu aceste ambalaje de plastic este arzătoare. Toate supermarketurile ne servesc pentru împachetarea produselor acele sacoşe, care sunt uşor de folosit şi la prima vedere inofensive, dar ele se degradează foarte greu în timp. Tocmai de aceea ar fi bine ca ele să fie înlocuite cu pungi de hârtie sau material textil. Această taxă va ajunge la administraţia Fondului de Mediu, care va demara diverse programe pentru reducerea poluării mediului înconjurător. Aşa cum este Programul Rabla sau Casa Verde“, a declarat Monica Mateescu, directoarea executivă a Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului.

Comercianţii vor fi obligaţi să evidenţieze distinct EcoTaxa pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia trebuie să fie afişată într-un loc vizibil pentru informarea consumatorilor. Taxa va trebui declarată şi plătită lunar de operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de pungi. Dacă până la data de 25 a lunii următoare nu este depusă suma respectivă, comercianţii vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 2.000 la 2.500 de lei. Pentru neachitarea acestei taxe la termen vor fi calculate majorări de întârziere.

Un studiu realizat de Ministerul Mediului a demonstrat că un român foloseşte 250 de pungi
într-un an. Acestea sunt folosite o perioadă foarte scurtă, cel mult 20 de minute, şi apoi sunt aruncate. Scopul final este ca locul acestor ambalaje să fie luat de pungile de hârtie uşor degradabile.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version