Acasă Actualitate Scurte ştiri

Scurte ştiri

Preşedintele atacă Legea caselor
naţionalizate

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificările Legii nr. 10/2001, precizând că atacă alte aspecte decât cele deja sesizate, se arată într-un comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a sesizat, în primul rând, aspecte de ordin procedural. Potrivit preşedinţiei, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a fost adoptată cu încălcarea principiului constituţional al bicameralismului deoarece Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă, iar Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat-o, însă cu un conţinut diferit faţă de cel al legii respinse în prima Cameră. „În raport cu forma legii trimise spre promulgare, varianta celei adoptate de Camera decizională se îndepărtează în mod substanţial atât de la textul propunerii legislative, cât şi de la obiectul avut în vedere de iniţiatori“, se arată în textul sesizării.

Adrian DINU

Slovacia adoptă moneda euro

Slovacia se pregăteşte să devină, de la 1 ianuarie 2009, prima ţară din fostul bloc sovietic din Europa de Est care intră în Zona euro, ce va număra 16 state cu 323 de milioane de locuitori, relatează AFP. „Toată Europa ne felicită pentru că am ales cea mai bună dată posibilă pentru a adera la Zona euro“, a declarat sâmbătă premierul social-democrat slovac, Robert Fico, postului public de radio SRo. Pe 1 ianuarie se vor împlini zece ani de la lansarea oficială a monedei europene.

Devenită membră UE în 2004, Slovacia va fi a patra dintre noile ţări membre ale Uniunii extinse care adoptă moneda euro. Slovenia, fostă republică iugoslavă, a fost prima ţară fost comunistă care a aderat la Zona euro, în 2007. Cipru şi Malta au făcut acelaşi lucru pe 1 ianuarie 2008. „În această perioadă nefericită de criză financiară şi economică, avem şansa imensă ca anul în care impactul crizei ar trebui să fie mai grav să coincidă cu introducerea euro“, a apreciat sâmbătă Fico. Slovacii vor putea scoate primele bancnote în euro din bancomate pe 1 ianuarie, în jurul orei 1.00 GMT. Timp de două săptămâni, plăţile se vor face în euro sau coroane, iar restul se va da în euro, la rata de schimb de 1 euro pentru 30,126 coroane. Folosită de la dezmembrarea amiabilă a fostei Cehoslovacii la 1 ianuarie 1993, coroana slovacă va fi retrasă din circulaţie începând din 16 ianuarie 2009.

NewsIn

Ministrul Berceanu, nemulţumit
de deszăpezire

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, a efectuat vineri, în a doua zi de Crăciun, mai multe controale în ţară, pentru a vedea cum se face deszăpezirea drumurilor. În urma controalelor efectuate, a descoperit că lipsesc utilajele necesare activităţii de deszăpezire. „În unele locuri lucrurile stăteau bine, însă în alte părţi lipseau utilajele pe care ar fi trebuit să le aibă. La Sinaia, de exemplu, stau prost cu nisipul. Dacă ninge, le ajunge numai pentru două-trei zile“, a afirmat ministrul Radu Berceanu. El a mai spus că va decide săptămâna viitoare ce sancţiuni va da pentru neregulile găsite. „Voi face permanent controale. Noi trebuie să fim pregătiţi cu utilaje, sare, nisip. Însă, nu suntem pregătiţi cu autostrăzi. Dacă am fi avut şi autostrăzi ar fi fost bine“, a menţionat Berceanu. Acesta a precizat că vrea să verifice în continuare şi alte districte ce ţin de CNADNR, dar nu a menţionat care, pentru că nu vrea să le dea timp oamenilor de acolo să se pregătească de inspecţie. În ziua controlului efectuat de ministrul transporturilor, pe mai multe drumuri naţionale se circula cu dificultate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, însă nici un drum nu era închis, potrivit centrului Infotrafic al Poliţiei Române. Pe mai multe artere din judeţele Gorj, Dolj, Mehedinţi, Vâlcea, Hunedoara, Alba, Cluj, Maramureş, Buzău, Covasna şi din Moldova se circulă în condiţii de iarnă, stratul de zăpadă de pe carosabil fiind între trei şi 20 de centimetri.

NewsIn

Exit mobile version