16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Vine Crăciunul!

Este Ajunul. Milioane de suflete sunt astăzi mai calde, mai darnice, mai iubitoare. Pe toate meridianele, în fiecare ţară, în fiece continent, în fiece sat sau cătun, Crăciunul soseşte în această noapte sfântă.

Sorina STĂICULESCU

 

Legenda Naşterii lui Iisus

 

Legenda spune că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Acesta a refuzat-o, pentru că era sărac, dar a trimis-o la fratele lui mai mic şi bogat, Moş Crăciun. Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului a găsit-o pe Crăciuneasă, care nu a stat mult pe gânduri: ştiindu-şi soţul rău şi necredincios, nu a primit-o pe femeie în casă şi a trimis-o să nască în grajdul vitelor. Apoi, fără să-i spună soţului ei, Crăciuneasa a ajutat-o pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus. Pentru fapta ei a fost însă pedepsită de Crăciun. Printr-o minune, Maica Domnului a reuşit să o salveze pe Crăciuneasă de pedeapsă. Văzând miracolul, dar, mai ales, că pruncul Domnului s-a născut în grajdul său, Crăciun s-a căit şi i-a cerut iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creştin“. Se spune că s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. Şi de atunci, în fiecare an, în Ajunul Naşterii Domnului, Moş Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn şi ne pune sub brad cadourile mult aşteptate…

 

Bradul

 

Deşi nu se ştie exact unde s-a născut ideea împodobirii pomului de Crăciun, se bănuieşte că bradul de Crăciun a apărut pentru prima dată la popoarele germanice. Martin Luther a fost primul care a ornat bradul de Crăciun cu lumânări. Ideea i-a venit de la reflectarea luminii stelelor printre ramurile unui brad. Treptat, această tradiţie s-a răspândit, pătrunzând în Anglia, Franţa, Elveţia. În Rusia europeană, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în mijlocul pădurii, unde se alegea cel mai frumos brad care era ornat cu lumânări, bomboane şi jucării. În tradiţia românească, împodobirea bradului a apărut la sate în momente cruciale: nunta sau înmormântarea tinerilor, a femeilor şi a bărbaţilor.

 

Luminiţele

 

Încă din secolul al XVII-lea au început oamenii să agăţe lumânări mici la capetele ramurilor de brad. Când a apărut electricitatea, după 1882, un coleg al lui Thomas Edison, numit Edward Johnson, a „construit“ un şir de 80 de beculeţe electrice, pe care l-a agăţat în bradul de Crăciun, din New York. Opt ani mai târziu, beculeţele pentru pomul de Crăciun au început să fie fabricate şi vândute. Din anul 1900, mai multe magazine importante au început să împodobească brazi la intrare, pentru atragerea clienţilor.

 

Bomboanele

 

Originea bomboanelor speciale pentru Crăciun trebuie căutată în urmă cu 350 de ani, când fabricanţii au produs bomboane tari din zahăr ars, sub forma literei „J“. La început, acestea au fost doar albe. În jurul anilor 1700, când europenii au adoptat în celebrarea Crăciunului ideea împodobirii bradului, s-au gândit să confecţioneze şi decoraţiuni speciale pentru acesta. Una dintre ele sunt aceste bomboane. După anul 1900, pentru ca aceste bomboane să fie mai vesele, li s-au adăugat dungi roşii.

Mai există şi altă poveste a acestor bomboane. Se mai crede că ele au fost fabricate de creştinii care sărbătoreau naşterea lui Iisus şi erau un simbol al Crăciunului. Dungile albe şi roşii reprezintă puritatea şi sângele lui Iisus. În 1950, Gregory Keller, preot catolic, a inventat o maşină specială pentru fabricarea automată a acestor bomboane.

Există unele decoraţiuni ale căror simboluri ne fac să acordăm o mai mare importanţă decorării casei şi bradului de Crăciun.

Vestita coroniţă de Crăciun, ornament originar din Europa, agăţată pe uşile caselor, simbolizează sănătate şi noroc. Forma circulară reprezintă veşnicia dragostei. Ea poate fi ornată cu fundiţe, globuleţe sau conuri de brad vopsite în argintiu sau auriu.

Vârfurile bradului de Crăciun în formă de stea simbolizează noroc şi realizarea tuturor visurilor. Steaua are o semnificaţie religioasă, amintind de cea care a apărut pe cer la naşterea lui Iisus.

Vâscul este planta cu cea mai veche tradiţie în sărbătorirea iernii. Ea este folosită în ornarea casei, având puteri protectoare şi tămăduitoare. La unele popoare, planta simbolizează pace şi armonie. Sărutul sub vâsc aduce armonie şi înţelegere şi face mai puternică iubirea din cuplu.

 

Cine este Moş Crăciun?

 

S-au făcut multe cercetări cu privire la zona, continentul şi ţara unde locuieşte Moş Crăciun. S-a încercat să se studieze diverse legende ale popoarelor din emisfera nordică şi s-au pus cap la cap mai multe informaţii pentru a se putea descoperi întreaga lume a lui Moş Crăciun. Când cercetătorii au înţeles că la Polul Nord nu pot trăi reni, şi-au dat seama că, de fapt, Moş Căciun trăieşte în Laponia, într-un sat, împreună cu nişte spiriduşi care lucrează în fabrica de jucării şi care fac cadourile de Crăciun. Evident că, pentru a fi pus la curent cu toate dorinţele copiilor, există acolo un oficiu poştal unde Moşul primeşte scrisorile. Şi dacă mai sunt prichindei neîncrezători, să afle acum că Moş Crăciun are nişte urechi magice, din blană, care au forma urechilor unui iepure de câmp, cu care îi aude pe copiii din toată lumea dacă au fost cuminţi.

Sursa: www.magicland.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS