10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Suflet pentru suflet

Fundaţia „Gazeta de Sud“ bate zilele acestea la uşile a peste 300 de familii, oferind, cu ajutorul sponsorilor, un cadou de Sărbători. Oameni în vârstă, singuri, bolnavi, copii neputincioşi şi trişti se vor bucura surprinşi sau suspicioşi, îngâimând, timid, că nimeni nu le-a mai dăruit nimic de ani întregi.

 

Îi găsim aproape în fiecare cartier din oraş, în garsoniere triste şi vechi sau în fostele cămine de nefamilişti, ascunse între alte blocuri, pe străduţe lăturalnice. Cu dulapuri pe hol, cu hainele întinse la uscat, agăţate pe sârme lângă intrare, aproape de perete. Cu uşile zăvorâte, ajungând greu, după minute în şir, să răspundă. Bătrâni pe care viaţa i-a lăsat singuri, părinţi cărora destinul le-a hărăzit copii bolnavi, neputincioşi. Spre ei s-a îndreptat în acest an Fundaţia „Gazeta de Sud“, oferind, alături de câţiva parteneri, un cadou de Sărbători. S-au pregătit plăsuţele cu daruri, s-au făcut trei echipe şi, de marţi dimineaţă, maşinile au plecat să cutreiere cartierele Craiovei, ca un mesager al lui Moş Crăciun. Valea Roşie, Rovine, Mihail Moxa, Brazdă, Brestei, Craioveşti, Putnei, Bihorului, Hortensiei, Prelungirea Bechetului, Nerva… sunt doar o parte dintre străzile pe care ne-am oprit. Uneori, uşile se deschid greu, chipul câte unei femei conturându-se în întunericul de pe hol: „Da?“ Din fericire, nu e nimeni care să mai ceară vreun ban, nu trebuie plătită nici o factură. …Cineva de la Gazetă…. „Pentru noi? Da’ de ce? Cum aţi aflat? De unde ştiţi cum ne cheamă?“, întreabă oamenii.

 

Primul cadou în 18 ani

 

Sărăcia şi tristeţea ne întâmpină uneori din faţa imobilului. Faţade mohorâte, tencuială căzută sau scorojită, geamuri sparte la intrare. În scările de bloc, mirosuri de mucegai, de fierturi şi aer închis, îmbâcsit. Pereţii sunt jerpeliţi, holurile – închise în beznă. Dulapuri sau şifoniere stau sprijinite de ziduri, pe palierele întunecate şi lungi, uşile sunt acoperite cu perdele, iar lângă ele, într-o parte, stau chitite perechile de încălţări ale locatarilor. Oamenii par speriaţi, suspicioşi, ca într-o localitate în care străinii ajung greu şi, şi mai greu, le adresează o vorbă bună. Apoi… alte străzi, alte blocuri, alte destine închise între pereţii unui apartament. Mai obosiţi, dar mai mulţumiţi că am adus o bucurie, batem la alte uşi, intrăm, pentru câteva minute, în vieţile altor oameni. Unii – mai norocoşi, alţii – năpăstuiţi şi chinuiţi ani în şir. În camera 216, un bărbat se spală pe picioare într-un lighean. În cameră, câteva lucruri sunt strânse, ca şi cum locatarul ar fi gata de plecare. Pe o masă mică, rotundă, o farfurie goală cu un polonic, o bucată de pâine, o cană cu apă, o sticlă goală din plastic. În alt bloc, la apartamentul 4, se aud zgomote. Parcă ar bate cineva un cui. O fată şatenă, cu părul prins, cu picioarele goale, deschide uşa. Din camera din spate, sora ei se ridică brusc de pe canapea. Nu aude, nu vorbeşte. Înţelege că sunt cadouri pentru ea. Ia plasele şi începe să caute. Din când în când, se opreşte şi râde fericită. Simţim că n-am venit degeaba. 52-41. Un număr de bloc. Apartamentul 14. Pe tabelul obţinut de la Primăria Craiova este menţionată o persoană adultă cu handicap grav. Uşa se deschide. O doamnă poartă în braţe … un adult … Cu o chitiuţă pe cap, îmbrăcat în haine de copil, cu capul chircit pe umărul femeii, cu mâinile întoarse….„Are 18 ani…“ Vocea îi tremură. „În toată vremea asta, n-am primit niciodată, de la nimeni, un cadou“… Cuvintele nu-şi mai au rostul…

Mâine o luăm de la capăt.

Cadou de Sărbători

 

Campania „Suflet pentru suflet“ demarată de Fundaţia „Gazeta de Sud“ a fost sprijinită de Polystart Group – cu 7.000 de lei, Simode – concesionar Peugeot – cu 5.000 de lei, Blue Company care va monta termopane la cinci familii, El Greco – cu 2.000 de lei, Pan Group – cu biscuiţi Tismana şi Salatini în valoare de 1.700 de lei, Camera Notarilor Publici – cu 1.000 de lei, Oltenia Garden – şase brazi, şi doamna Emilia, de 38 de ani, care a donat diverse produse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU