24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Vine factura

Multe asociaţii de proprietari şi locatari din Craiova se grăbesc să calculeze facturile la întreţinere pe luna noiembrie.

 

Calculul facturilor la întreţinere pentru luna noiembrie a fost devansat cu cel puţin o săptămână. Administratorii se grăbesc să afişeze la scara blocului lista cu datoriile locatarilor pentru a trece la încasări. Noiembrie este considerată lună de iarnă şi, deci, o lună „grea“, când valorile la întreţinere cresc vertiginos. Dacă până acum afişarea se făcea după data de 25 a lunii, când se adunau toate facturile de la furnizori, în prezent, reprezentanţii asociaţiilor au găsit tot felul de metode pentru a calcula facturile mai devreme.

 

Metode de calcul

 

Unii au grăbit ridicarea lor de la Regia Autonomă de Termoficare, pentru că aceasta le calculează foarte târziu. Alţii au luat prin telefon valorile şi au trecut la calcul, fără a mai aştepta venirea tuturor facturilor. La alte asociaţii s-a calculat numai jumătate din întreţinere pentru cele care au sosit, ca să se câştige timp, urmând să plătescă apa caldă şi căldura în a doua tranşă. „Citirile de la repartitoare şi Termoficare vin târziu. Acum nu am mai aşteptat după ele. Am luat valorile prin telefon şi am calculat întreţinerea. Vreau ca până luni să am totul finalizat şi să afişez listele. Trebuie să grăbesc puţin încasările, pentru că vin Sărbătorile şi mulţi îşi schimbă lista de priorităţi în ceea ce priveşte cheltuielile şi mai uită de întreţinere“, a spus Ion Beznă, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 5.

Pentru luna noiembrie plus cele patru zile de căldură din octombrie costul la întreţinere pentru un bloc de patru etaje cu 19 apartamente va fi de 2.400 de lei. Proprietarul unui spaţiu locativ cu două camere va plăti 126,25 lei la întreţinere, dacă intră la pauşal. Sumele pot fi mai mici sau mai mari, în funcţie de suprafaţa locuinţei sau alte criterii de care se ţine seama la calculul întreţinerii. La un apartament cu trei camere, costurile se apropie de 150 de lei, dar suma scade sau creşte după suprafaţa utilă. Cei care au o locuinţă cu o suprafaţă de 55 mp, cu trei camere, vor fi facturaţi cu 115,5 lei, în timp ce pentru un imobil mult mai spaţios, de 80 mp, factura urcă la 148,4 lei. Cum este şi firesc, la patru camere costul la întreţinere creşte, cel mai mic fiind 176 de lei pentru o suprafaţă de 95 mp, şi ar putea ajunge până la 200 de lei.

 

Întreţinerea în rate

 

La unele asociaţii din cartierul 1 Mai, facturile pe care furnizorii le-au trimis au fost calculate şi încasate deja. Plăţile s-au făcut parţial către distribuitorii care trimit facturile în prima parte a lunii. Aşadar, locatarii şi-au achitat jumătate din factura la întreţinere înainte de data de 15 a lunii. În prima rată, craiovenii din 1 Mai au scăpat de plata apei, a gunoiului, a gazului şi a energiei electrice. Urmează căldura şi apa caldă. „Nu sunt creşteri mari la plata facturilor către Termoficare, nu am făcut un calcul ad literam, pentru că facturile vin în a doua parte a lunii. Dar, în mare, cred că se păstrează aproape de limita preţului de acum un an. Noi am decis să încasăm aşa pentru că sunt luni grele de iarnă, adică nu se compară cu perioada de vară şi orice întârziere sau neplată ne aduce penalităţi. Aici ne umflă facturile cei de la Termoficare, cu penalităţile. Este şi perioada de Sărbători, sunt zile libere, cumulate cu finalul de săptămână. Mai bine să încasăm din timp, ca să nu avem probleme“, a afirmat Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 5 din cartierul 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII