10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa auto atacă fiţele

Taxa auto atacă fiţele

Băieţii sau fetele cu fiţe care vor să-şi etaleze talentele pe străzile oraşului la volanul unei maşini puternice cu motor de peste 2.000 cmc vor băga adânc mâna în buzunar pentru a-şi înmatricula bijuteria pe patru roţi. Nu este şi cazul oamenilor prezenţi pe holurile Administraţiei Financiare care au aşteptat ieri modificarea modificării ordonanţei guvernului.

 

Noua taxă de poluare îi scuteşte de plată doar pe cei care îşi înmatriculează autoturisme noi cu normă Euro 4 şi cu motoare de până în 2.000 de centimetri cubi. Menită să protejeze industria auto, taxa îi arde şi pe cei care îşi doresc lux pe patru roţi. Plecând de la premisa că ai 50.000 de euro să plăteşti pentru un autoturism de teren, e greu de crezut că nu îţi permiţi să plăteşti şi taxa auto. Calculele i-ar putea face însă pe mulţi să se gândească de două ori. Potrivit calculatorului Ministerului de Finanţe, un Audi Q5, cu motor de trei litri pe motorină şi emisii de 199 de grame de CO2/km, are o taxă de 4.000 de euro. Pentru fratele său mai mare, Q7, maşină de fiţe, cu motor de 3,6 litri şi emisii de 304 grame CO2/km, proprietarul va plăti aproape 9.800 de euro. Ceva mai ieftin este un Volkswagen Touareg de trei litri cu 325 CO2/km, pentru care taxa de poluare este de 7.324 de euro.

Cu o mie de euro mai ieftină este taxa pentru BMW X6, cel mai nou autoturism de fiţe, cu motor de trei litri şi 266 CO2/km, pentru care înmatricularea costă 6.300 de euro. În schimb, acelaşi model, cu motor de 4,3 litri şi 299 CO2/km, are o taxă de 10.972 de euro. Un BMW X5 cu motor de 4,8 litri şi 286 CO2/km este şi mai scump. Taxa de poluare se ridică la aproape 12.000 de euro. Relativ ieftină este taxa la Toyota RAV 4 cu motor diesel de 2,2 litri şi emisii de 173 CO2/km, în cazul căreia se vor plăti pentru înmatriculare 2.101 euro. În schimb, pentru Toyota Land Cruiser de patru litri, taxa este de 10.425 de euro, pe când motorul diesel de trei litri scoate din buzunar doar 4.722 de euro. Mitsubishi Pajero cu motor de 3,8 litri şi 324 CO2/km poartă o taxă de 10.102 euro. Precizăm că valorile emisiilor de CO2 au fost colectate de pe site-urile dealerilor sau concesionarilor auto autorizaţi de producători.

 

Mulţi doritori, puţini plătitori

 

Puţini sunt cei care îşi permit astfel de maşini dintre cei prezenţi cu zecile pe holurile Administraţiei Financiare. Ieri, oamenii aşteptau să se publice noua ordonanţă de urgenţă care amâna triplarea taxelor după 15 decembrie, pentru a li se calcula sumele pe care le aveau de plată. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a declarat că ieri i-au venit două informări de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „Avem adresă oficială de la ANAF să preluăm documentaţia de la oameni, dar momentan să nu eliberăm decizii de calcul până nu ne spun ei procedura“, a spus Antonescu. „Până la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei, organele fiscale nu pot emite decizii de calcul pentru taxa de poluare în vigoare înainte de data de 8 decembrie. Până la publicarea ordonanţei, veţi primi documentaţia depusă de solicitanţi, urmând ca decizia de calcul să fie emisă ulterior, în funcţie de prevederile noii ordonanţe“, se arată în prima notă sosită la DGFP Dolj.

Cu alte cuvinte, până în jurul prânzului, Finanţele puteau doar să adune dosarele, dar nu puteau emite decizii de calcul. În jurul prânzului a venit şi precizarea. „În cazul în care există contribuabili care solicită calcularea şi plata taxei de poluare, potrivit OUG nr. 208/2008, noi le soluţionăm cererea. Sunt oameni care au nevoie urgentă de maşini la firme şi nu pot aştepta până când se publică modificarea ordonanţei“, a precizat Antonescu. Aceştia urmează să primească diferenţa de bani dintre taxa valabilă până ieri şi cea care urma să intre în vigoare tot ieri spre seară. Nu mulţi s-au încumetat să o plătească. Potrivit DGFP Dolj, doar cinci-şase persoane au cerut să achite şi au şi făcut-o efectiv din cele 626 care au solicitat emiterea deciziei de calcul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII