11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInflaţie de împrumuturi pentru locuinţe

Inflaţie de împrumuturi pentru locuinţe

Cu toate că atrag o creştere considerabilă a costurilor unui imobil, în ultimul an, creditele pentru locuinţe au fost la mare căutare printre doljeni. Potrivit ultimelor date statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR), la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, volumul total al acestora a ajuns la peste 503 milioane de lei. Asta înseamnă că, în perioada septembrie 2007 – septembrie 2008, valoarea împrumuturilor făcute de populaţie pentru a-şi lua locuinţe a crescut cu 55,82%. De altfel, numai în luna septembrie, suma creditelor s-a majorat cu peste 8%.

 

Creditele în euro, cele mai tentante

 

Chiar dacă au un grad de risc mult mai ridicat, dobânzile inferioare aplicate la creditele în euro i-au atras pe doljeni ca un magnet. Drept urmare, volumul împrumuturilor în lei (aproximativ 78 de milioane de lei) este de cinci ori mai mic decât al celor în valută (aproape 425 de milioane de lei). Făcând o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, acest lucru este şi mai pronunţat – datoriile la moneda naţională sunt mai mari cu aproape o treime (29,60%), iar cele în monedele străine, cu peste 38%.

Dacă ar fi nevoiţi să facă un împrumut pentru locuinţe, oamenii tot către cele în valută s-ar orienta. „Aş opta pentru un credit în euro pentru că în curând vom trece la moneda europeană şi mi-ar plăcea să ştiu de la început la ce să mă aştept“, a explicat Adina M., o craioveancă de 29 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII