Acasă Actualitate Înţelegere PSD-PNL, abandonată pentru că liberalii nu au manifestat deschidere spre negocieri

Înţelegere PSD-PNL, abandonată pentru că liberalii nu au manifestat deschidere spre negocieri

PSD şi PNL au avut o înţelegere, întărită telefonic şi în duminica alegerilor, pentru formarea unei majorităţi în care să intre şi UDMR, varianta fiind abandonată, potrivit surse din PSD, pentru că liberalii nu au manifestat deschidere pentru negocieri şi au anunţat că nu renunţă la premier.

Sursele citate de Mediafax au relatat că a existat o înţelegere cu PNL încă dinaintea alegerilor şi întărită telefonic şi în duminica alegerilor, pentru ca PSD şi PNL să înceapă, împreună cu UDMR, negocieri pentru formarea unei majorităţi guvernamentale încă de luni.

Varianta a fost abandonată, cel puţin momentan, potrivit surselor citate, întrucât liderii liberali nu au manifestat nicio deschidere pentru negocieri şi au transmis, inclusiv public, că nu renunţă la pretenţia de a desemna premierul, pretenţie considerată de liderii PSD inacceptabilă.

Sursele citate au arătat că, în interiorul PSD, adepţii unei alianţe cu PNL la guvernare reprezintă, în conducerea partidului, o minoritate, care nu se bucură de sprijinul unor filiale semnificative. Adepţi ai colaborării cu PNL sunt, conform surselor citate, Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Viorel Hrebenciuc.

Astfel, tendinţa, la nivelul conducerii PSD, ar fi spre acceptarea unei înţelegeri cu PDL. Sursele au arătat că, potrivit unor discuţii preliminare între lideri ai PDL şi ai PSD, s-a concluzionat deja că premierul, dacă cele două partide vor ajunge la o înţelegere, să fie unul dintre liderii democrat-liberali. PSD-ului ar urma să-i revină, în contrapartidă, fie postul de vice-premier, dacă negocierile bilaterale vor duce către o asemenea soluţie, fie şefia Senatului.

Împărţirea ministerelor ar urma să se facă la paritate între PDL şi PSD, potrivit acestor discuţii preliminare invocate de sursele citate, pe perechi de câte două ministere cu aceeaşi importanţă, PDL având prima opţiune de alegere.

Aceleaşi surse au mai arătat că, potrivit discuţiilor cu liderii PDL, dacă nu se ajunge la o înţelegere între cele două formaţiuni, pentru începerea negocierilor structurate, în cel mult două zile, PDL intenţionează să formeze guvern minoritar cu UDMR.

Exit mobile version