Acasă Actualitate Uninominalul de partid

Uninominalul de partid

Locuitorii din cartierul craiovean 1 Mai au ales, în mare parte, să-şi dea votul tot partidului pe care îl simpatizează, candidatul înscris pe liste neavând prea multă importanţă. Alţi locuitori ai urbei au ştiut de la început cui să dea votul, pentru că, în opinia lor, aceste persoane îi reprezintă. Cei mai înfocaţi susţinători şi-au aşteptat candidaţii la uşa secţiei de votare în cazurile în care aceştia şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi sediu cu ei. Craioveanul Ştefan Gheorghiu a votat la Secţia nr. 49 de la Liceul „Marin Sorescu“. „Din punctul meu de vedere, nu este o diferenţă prea mare. Este cam la fel ca înainte, alegi partidul şi nu candidatul“, a spus alegătorul. „În faza aceasta, aşa cum este legea, noi suntem la trecerea către adevăratul uninominal. Procesul de redistribuire dă şansa partidului să se amestece în definitivarea listei“.

Prezenţă scăzută de dimineaţă

Prezenţa craiovenilor din zona 1 Mai la vot a fost redusă până la prânz. „Până la 11.00, prezenţa a fost destul de redusă. Din 1.200 de votanţi, s-au prezentat la urne cam 10%. Alegătorii au venit să-şi exprime votul încă de la prima oră, imediat după ce s-a deschis urna, dar prezenţa este scăzută“, a declarat Laura Purge, preşedinta Secţiei de votare nr. 49. Situaţia a fost asemănătoare şi la Secţiile nr. 47, 44, 45, 46 şi 56.
Au avut loc şi mici incidente în unele secţii de votare, care au fost raportate BEJ pentru rezolvare. La Secţia nr. 47, unul dintre membrii Biroului Electoral a înmânat unui alegător trei buletine de vot, în loc de două, cum ar fi fost normal. În necunoştinţă, votantul a aplicat ştampila pe toate şi urma să le introducă în urnă, numai că a fost văzut la timp chiar de preşedinte. Buletinele au fost anulate. „Nu este nimic grav, unul dintre membrii biroului nostru a dat mai multe buletine decât ar fi trebuit. Am descoperit la timp şi le-am anulat. Deocamdată, am luat legătura cu cei de la BEJ pentru a afla cum să procedăm într-o asemenea situaţie“, a declarat Carolina Mărgineanu, preşedinta Secţiei nr. 47.
La Secţia nr. 45, din incinta Liceului „Gheorghe Chiţu“, unii observatori au trimis preşedintele biroului să scoată un afiş electoral dintr-un bar de peste drum, sub pretextul că legea interzice prezenţa acestora la o distanţă aşa de mică. Ei probabil nu cunosc decizia BEC, prin care afişele electorale nu sunt admise în ziua votării decât în incinta secţiei de votare sau pe sediul acesteia, în rest, candidaţii pot să le zâmbească liniştiţi din afişe alegătorilor.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version